Regija
POTAKNUTI INTERES

Udomiteljstvo: Obitelji sve manje, potrebe sve veće
Objavljeno 27. travnja, 2024.
Prije 10-ak godina u Baranji je bilo više od 120 udomiteljskih obitelji, a sada ih je upola manje
BELI MANASTIR



Hrvatski zavod za socijalni rad - Županijska služba Osječko-baranjske županije, u suradnji s belomanastirskim Područnim uredom i udrugom Breza, organizirali su u petak javnu tribinu o udomiteljstvu.

Cilj tribine promocija je tog nadasve humanog poziva koji, u konačnici, donosi i određene beneficije, kako udomiteljima tako i osobama koje u obiteljskom okruženju provode starost, ili kreću na neke nove životne putove. Beli Manastir, nakon Osijeka, nije slučajno izabran kao mjesto održavanja javne tribine. Baranja je, naime, donedavno bila područje s najvećim brojem udomiteljskih obitelji, kako za djecu tako i za odrasle osobe. No, ističe Kristina Leventić, predstojnica Županijske službe Osječko-baranjske županije i voditeljica Područnog ureda Osijek, broj udomiteljskih obitelji drastično se smanjuje, a istovremeno potreba za njima sve je veća.

- Prije desetak godina u Baranji je bilo više od 120 udomiteljskih obitelji, a sada ih je upola manje. Na području cijele Županijske službe osječko-baranjske u ovom je trenutku 213 udomiteljskih obitelji, od čega njih 110 udomljuju djecu, a 103 odrasle osobe. Sukladno s demografskim trendovima, jasno je da je potrebno više takvih obitelji, posebice za odrasle. S druge strane, dokazana je potreba za deinstitualizacijom maloljetnih osoba kojima je bolje biti u sklopu obiteljskog okruženja, bez obzira na to što obitelji nisu "prirodne", nego u ustanovama - kaže Leventić.

Jelena Kasabašić, dipl. socijalna radnica Županijske službe Osječko-baranjske županije, članica Tima za udomiteljstvo, naglašava kako je formiranje timova počelo početkom godine te da će oni pokrivati svih pet područja Osječko-baranjske županije. Riječ je o dva tima koji se sastoje od socijalnog radnika, psihologa i pravnika.

- U neprekidnim smo aktivnostima vezanim uz promociju udomiteljstva, pa smo i u Belom Manastiru odlučili na neki način otvoriti svoja vrata i široj javnosti objasniti što je udomiteljstvo - ističe Kasabašić.

Marina Crnoja, predstavnica Uruge udomitelja Osječko-baranjske županije, govorila je o problemima s kojima im potencijalni udomitelji dolaze, naglasivši kako je svrha udruge upravo pomoći u takvim situacijama kako udomiteljima tako i onima koji dolaze u udomiteljski sustav. Na tribinu su pozvani predstavnici relevantnih institucija i ustanova, udruge koje se bave problematikom vezanom uz udomiteljstvo i brojni drugi. Skupu je nazočna bila i zamjenica gradonačelnika Belog Manastira, Svetlana Žarković.

Ivica Getto
Naknade udomiteljima lani povećane
Na temelju Zakona o udomiteljstvu, svi udomitelji ostvaruju pravo na opskrbninu za potrebe korisnika, a tradicionalni udomitelji i udomitelji koji udomiteljstvo obavljaju kao svoje zanimanje ostvaruju i pravo na naknadu za rad udomitelja. Visina opskrbnina i naknada za rad udomitelja ovisi o broju i vrsti korisnika, a utvrđena je Odlukom o visini naknada. Odlukom Vlade, lani je visina osnovice povećana. U 2023. godini naknada za rad tradicionalnog udomitelja iznosila je 189 eura po djetetu i 104 eura po smještenoj odrasloj osobi, odnosno najviše 567 eura za troje smještene djece i 560 eura za četiri smještene odrasle osobe. Naknade za udomitelja koji obavljaju specijalizirano udomiteljstvo razlikuju se po nekoliko kriterija.

Možda ste propustili...

I OVE ĆE GODINE BITI ODRŽAN:BRUT

Rute za znatiželjne i za optimiste

Najčitanije iz rubrike