Regija
SLATINČANI U SABORU

Srednjoškolci na sjednici, osnovci treći u poznavanju Sabora
Objavljeno 4. svibnja, 2024.

SLATINA - Na 11. simuliranoj sjednici Hrvatskoga sabora za učenike srednjih škola na temu Zakona o sustavu civilne zaštite među 151 zastupnikom iz 49 škola iz cijele Hrvatske sudjelovali su i učenici Srednje škole Marka Marulića Slatina Mateja Podolski i Karlo Martinović. Bila je to već deseta sjednica Sabora za koju svoje učenike priprema mentor prof. Zorislav Jelenčić.
U svom govoru Karlo Martinović ukazao je na neučinkoviti sustav preventivnih mjera i pozvao na pronalaženje dugoročnih rješenja koja će stvoriti temelje održive sigurnosti, a ključnom investicijom za budućnost smatra proaktivnu edukaciju građana o preventivnim mjerama.

„Umjesto čekanja da nas katastrofe natjeraju na reakciju, moramo sustavno ulagati u obrazovanje o sigurnosnim postupcima i preventivnim strategijama,“ rekao je učenik Martinović.
Njegova kolegica Mateja Podolski ukazala je na potrebu zajedničkog djelovanja „ruku pod ruku“, nadilazeći stranačke i administrativne granice, te potrebu osiguranja odgovarajućih sredstava i opreme za civilnu zaštitu. „Investicije u modernizaciju i opremanje ovog sustava nužne su kako bismo bili spremni suočiti se s raznovrsnim izazovima, bilo da su to prirodne katastrofe, epidemije ili druge izvanredne situacije, kojima smo svjedočili proteklih nekoliko godina,“ rekla je Mateja Poodolski.

Neposredno uoči sjednice predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković uručio je nagrade učenicima osnovnih i srednjih škola i njihovim mentorima koji su sudjelovali u ovogodišnjim online kvizovima „Koliko poznaješ Hrvatski sabor?“. Učenice 8. razreda Osnovne škole Eugena Kumičića Slatina Andrijana Kolić, Mia Franjković i Karla Horvat nagrađene su za osvojeno 3. mjesto u konkurenciji 51 osnovne škole, a njihov mentor je učitelj povijesti Krešimir Hrženjak.

Petar Žarković

Možda ste propustili...

UVJETI ZA OPORAVAK KAO U TOPLICAMA

Dom zdravlja Slatina po opremi je slavonski vrh

GLAZBENA ŠKOLA U ORAHOVICI - 15 GODINA

Najmlađi talenti započeli proslavu

I “LEPTIRIĆI” SUDJELOVALI U DJEČJEM ATLETSKOM NATJECANJU

Inkluzija je važna za sve mališane

Najčitanije iz rubrike