Novosti
OSJEČKI SUD POD POVEĆALOM

Može li uzdrmani Županijski sud u Osijeku uopće vratiti povjerenje?
Objavljeno 12. lipnja, 2021.
Čak su tri suca, gotovo deset posto svih raspoloživih sudaca, pod istragom, a predsjednik suda govori o vraćanju ugleda

Vezani članci

SUDAČKA AFERA I DALJE POTRESA OSIJEK I DRŽAVU

Sudac Kvesić nije razriješen, hoće li Tadić za oprosnicu reći sve što zna?

Golema većina hrvatskih građana u proteklih je 30 godina moderne Hrvatske upravo pravosuđe ocijenila najvećim problemom i najlošijim dijelom ukupne državne politike svake dosadašnje vlasti, iz kojeg god ona spektra političke arene dolazila. Ovo što se upravo događa na Županijskom sudu u Osijeku i sa sucima toga suda samo je odraz stanja koje se godinama taložilo u svijetu hrvatskog pravosuđa. Bilo bi, naravno, nepravedno sve suce i županijske sudove staviti u isti koš jer ima sredina i pojedinaca koji su svijetli primjer samostalnosti i neovisnosti provoditelja prava i pravde i koji unatoč pritiscima, nekada čak i politike i javnosti istodobno, jer ni javnost ne treba amnestirati od neprimjerenih pritisaka u nekim slučajevima, nisu pristali na kompromise. To, međutim, odavno nije slučaj sa Županijskim sudom u Osijeku, čija tri suca već mjesecima pune prostore svih medija, bivajući u javnosti konkurencija čak i influencericama, inače mnogo poznatijima, a vrhunac je stigao s njihovim uhićenjem ovoga tjedna. Valja, dakako, biti oprezan i pošten jer i u Osijeku ima sudaca koji dobro obavljaju posao, a koji nisu pod povećalom javnosti. Ima onih koji upozoravaju na nepravilnosti u radu i koji su zbog zaštite interesa struke spremni staviti svoj osobni i službeni integritet "na panj".



Odgovornost


No u cjelini jasno je da na Županijskom sudu u Osijeku dosta toga ne štima. Da je kojim slučajem ovo i izdvojeni slučaj, a posve je izvjesno da nije, odgovornost ne može stati samo na trojcu koji je predmet Uskokove istrage, ona je daleko šira, bilo kakvo povjerenje u rad toga suda nepovratno je uništeno i samo potpuni "reset" može započeti proces polaganog vraćanja vjere u osječki županijski sud.

"Ovo je težak dan za Županijski sud u Osijeku, težak dan za hrvatsko pravosuđe i težak dan za cjelokupnu hrvatsku državu. Uhićenje triju sudaca naštetilo je ugledu Županijskog suda u Osijeku, naštetilo je ugledu hrvatskog pravosuđa. Mi ćemo, dakle, morati provesti dugo vremena da vratimo ugled hrvatskog pravosuđa i Županijskog suda u Osijeku nakon ovih događaja", izjavio je predsjednik toga suda Zvonka Vrbana istoga dana kada mu je gotovo deset posto raspoloživih sudaca uhićeno. Ne jedan, ne dva, nego tri. Kako će se to povjerenje vratiti a da se ništa ne promijeni, nije objasnio, premda je iz tona izjave bilo jasno kako u tomu ne vidi baš nikakvu svoju odgovornost, dapače. A nakon uhićenja svih triju sudaca iz Mamićevih tirada ostalo je nerazjašnjeno i pitanje koje se nametalo od poznate prve hercegovačke presice - zašto je Vrban suspendirao samo Krušlina i Vekića, ali ne i Kvesića, premda su izjave odbjeglog osuđenika svu trojicu podjednako teretile.

Tu je činjenicu novinaru portala Telegram Dragi Hedlu nekoliko dana prije uhićenja komentirao i sam Krušlin najavljujući kako će pred Državnim sudbenim vijećem, Vrhovnim sudom i Ministarstvom pravosuđa pokrenuti inicijativu za pokretanje stegovnog postupka protiv Zvonka Vrbana. Spominjao je, prema Telegramu, niz razloga najčešće povezanih s poslovnim aktivnostima i imovinom o kojima se posljednjih nekoliko mjeseci više puta pisalo, a u toj je izjavi posebno naglasio informacije, koje su mediji prenosili, o čak 35 kontakata suca Vrbana s osobom koja je bila pod tajnim mjerama Uskoka. Vrban je te telefonske kontakte ostvarivao s mobitela registriranog na obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo svoje supruge. Uskok je, naime, pod mjerama držao osobu blisku Dragi Tadiću, koji je ovoga tjedna uhićen zajedno s osječkim sucima, a s tom osobom, kao i drugim članovima tzv. čepinske skupine, prema izvješću, između siječnja 2011. i veljače 2012. Vrban je kontaktirao najmanje 35 puta.

S obzirom na to da je riječ o podatcima kojima je izvor službeno tijelo poput Uskoka ili Pnuskoka, a ne samo o izjavama Zdravka Mamića, i Glas Slavonije uputio je upit za provjerom tih navoda te jesu li se na osnovi tih javno dostupnih informacija pokretali odgovarajući postupci s ciljem utvrđivanja istine i eventualne odgovornosti.

Bez informacija


Iz Ureda ministra pravosuđa i uprave Ivana Malenice u svom su odgovoru naveli niz propisa, zakona i članaka koji reguliraju dužnosti sudaca, kao i razloge i načine provođenja stegovnih postupaka, te zakonska rješenja koja predviđaju eventualni razlog za pokretanje postupka.

- Sukladno navedenom, a na temelju upita, Ministarstvo ističe da s obzirom na javno dostupne informacije i medijske napise o informacijama prikupljenima u postupcima pred nadležnim pravosudnim tijelima, kao i na citirane odredbe i zakone, Ministarstvo pravosuđa i uprave nije utvrdilo mogućnost pokretanja postupaka u okviru ovlasti Ministarstva na temelju citiranih zakonskih odredbi - stoji u zaključku odgovora Ministarstva. Dakle, za Ministarstvo pravosuđa u cijeloj priči nema ničeg spornog, a svi opisani događaji, uključujući i niz događaja koji potresaju osječki sud, nisu dostatan razlog za bilo kakvu reakciju.

Predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa, koji broji posljednje dane svoga mandata nakon što je zbog poznatih zbivanja ostao bez ikakve šanse za ostankom na toj dužnosti, na isti je upit odgovorio da "nema nikakvih službenih informacija o događaju, radnjama ili okolnostima koje se u dopisu navode pa stoga i ne može dati svoje očitovanje ili stav o tome".

To je trenutačni stav tijela koja mogu propitati rad osječkog županijskog suda, ali za to ne pokazuju, svatko zbog svog razloga, baš nikakav interes. Tomislav Prusina
LAKŠE IGNORIRATI NEGO REFORMIRATI
Lavina je pokrenuta i teško je vjerovati da je ovo i kraj cijele priče. Ako hrvatski građani smatraju pravosuđe rak-ranom našeg društva, i ako i oni i politika zazivaju reforme koje će ga vratiti na pijedestal pravednog i poštenog, teško je vjerovati da su promjene moguće sve dok od svake, pa i najmanje, sitnice, a ne hrastova debla u oku odgovorni ne prestanu okretati glavu i skrivati se iza suhoparnog citiranja odredbi koje bi valjda trebale biti isprikom za nečinjenje, odnosno neraščišćavanje, dok nešto drugo ne zaokupi pozornost javnosti.