Novosti
ODLAZAK BRAČNOG PARA RASPUDIĆ

“Raskol u Mostu bio je samo pitanje vremena”
Objavljeno 24. travnja, 2024.
Saborska zastupnica Marija Selak Raspudić izjavila je u srijedu da će u novom mandatu djelovati kao nezavisna zastupnica, kao i njezin suprug Nino Raspudić, a do razilaženja od Mosta nije došlo zbog liste za Europski parlament.

“Do razlaza je došlo zbog različitih drugih razloga gdje nismo uspjeli pronaći zajedničko rješenje i pomiriti se sa samom situacijom, a smatram da zbog poštovanja prema kolegama iz Mosta i svega onoga što smo prošli zajedno uopće nema potrebe da ti razlozi budu predmet javne rasprave”, rekla je Selak Raspudić. U Hrvatskom saboru nastavit će djelovati kao nezavisna zastupnica. Potvrdila je da joj je Most ponudio da bude nositeljica liste na europskim izborima, ali nije mogla, rekla je, prihvatiti da na njoj bude i zastupnik Marin Miletić. Selak Raspudić zamjerila je Miletiću što se javno od nje ograđivao u završnici kampanje, govoreći da ona nije članica Mosta ni Mostovih stranačkih tijela nakon njezina odgovora na pitanje o pobačaju u jednoj televizijskoj debati. “Sama tema o pobačaju ne može se svesti na ‘da ili ne’. Da, smatram da život treba štititi i da je to najveća vrijednost koju uopće imamo. Isto tako, ne smatram da pobačaj treba biti unesen u Ustav, ali ako stvar svodimo na to treba li ga zakonski zabraniti, onda zbog različitog niza razloga ne mislim da bi to bilo rješenje. Ali to ne znači da mislim da pobačaj treba propagirati”, ponovila je Selak Rapudić svoj stav. Naglasila je da ne vidi problem u različitim stajalištima unutar stranke, ali je problem kada nestane međusobnog poštovanja. “Ako imamo zajednički cilj, o mnogim se stvarima možemo dogovoriti dok god poštujemo jedni druge. U trenutku kada to nije slučaj, kada se jedni od drugih počnemo ograđivati, onda ne vidim način da zapravo budemo vjerodostojni. Smatrala sam da bi bila izdaja integriteta i birača da okrenem glavu na drugu stranu i nosim listu koja nije konzistentna”, rekla je Selak Raspudić, dodavši da joj je integritet iznad pozicija u Bruxellesu. S obzirom na to da još traju pregovori o formiranju saborske većine, Selak Raspudić rekla je da nikakva suradnja s HDZ-om ne dolazi u obzir. “Što se svega ostalog tiče, smatram da oporbene stranke trebaju sjesti za stol i vidjeti koje su im mogućnosti na raspolaganju. Ali u trenutku dok se to događa, ne želim ni na koji način odmagati mogućoj suradnji prozivajući lijevu ili desnu oporbu, nabrajajući s kime sve ne bih išla i tome slično”, istaknula je.

Komunikacijski stručnjak Krešimir Macan smatra kako odlaskom bračnog para Raspudić Most napuštaju vjerojatno najpoznatiji ljudi u stranci, uz Nikolu Grmoju. “Njih dvoje dobilo je velik broj preferencijalnih glasova, sigurno imaju svoje biračko tijelo i nikako ih neće biti lako zamijeniti. Uz to, Marija Selak Raspudić sve je junački prošla u najgoroj izbornoj jedinici, u Zagrebu”, rekao nam je Macan. Također ističe i kako su upravo oni obrazovaniji od ostatka ekipe u Mostu te ih smatra intelektualcima vrlo širokog spektra, koji mogu pretendirati na bilo koju funkciju. “Sada ova ‘sekta’ okupljena oko Grmoje i Petrova ne može više to kontrolirati, njima je puno lakše kontrolirati ovo što još imaju u stranci”, dodaje, istaknuvši i kako smatra da je to što se dogodilo zapravo bilo samo - pitanje vremena. “Možda Miletić nije želio konkurenta pri preferencijalnom glasanju u borbi za ulazak u Europski parlament - možda je u sjemenu razdora bila za naše pojmove više nego jako dobra plaća tamo. Miletić je vjeroučitelj i više ide uz Petrova i Grmoju, kao osnovne, uske jezgre Mosta. Oni su poznati po zatvorenosti i radije će se držati skupa nego da ih netko propitkuje. Raspudići su puno širih pogleda”, istaknuo je Macan. I.Bošnjak/H
MOST NE ŽELI HDZ, MOŽEMO I SDSS
Petrov je poručio i da Most odbija političku suradnju nakon parlamentarnih izbora s HDZ-om, Možemo i SDSS-om. “Što se tiče naše suradnje s Domovinskim pokretom, i Hrvatski suverenisti i Most smatraju da se trebaju okupiti političke stranke oko inicijative da se smijeni ovakva vlast, ali ne pod bilo kakvu cijenu”, rekao je Petrov. SDP-ovu inicijativu da se konstituira Sabor bez HDZ-a Petrov kaže da će Most prihvatiti ako SDP ne bude inzistirao na lijevim anacionalnim politikama.

Božo Petrov predsjednik Mosta

TO JE NJIHOV IZBOR

Predsjednik Mosta Božo Petrov izrazio je žaljenje zbog odlaska bračnog para Raspudić te izrazio nadu u suradnju s njima u Saboru. “Htjeli smo da budu svi na listi (za Europski parlament), kolegica Selak Raspudić i kolega Raspudić odabrali su opciju da se ipak povuku”, izjavio je Petrov. Demantirao je problem oko sastavljanja liste te naveo da je do razmirice između Selak Raspudić i Miletića došlo tijekom kampanje kada se on od nje javno ogradio, pa se poslije ispričao. Odbacio je tezu da je stao na Miletićevu stranu poručivši da je na strani Mosta kao stranke. “Nisam stao ni na jednu stranu, htio sam i nju i Nina, i Miletića, i Grmoju, i Troskota, ja sam ih htio sve na listi, ali oni to nisu mogli prihvatiti. To je njihov izbor, od strane Mosta nije bilo nikakvih uvjeta”, rekao je Petrov. Ne misli, kaže, da mu je “pukla” stranka.

Najčitanije iz rubrike