Novosti
ŠTO SVE PLAĆAJU KUĆANSTVA

Više od četvrtine kućnog budžeta troši se na hranu
Objavljeno 2. svibnja, 2024.
Slijede izdaci za prijevoz, stanovanje, vodu, struju, plin i ostala goriva, te odjeću i obuću
Više od četvrtine kućnog budžeta hrvatskih građana odlazi na hranu, a po članu kućanstva godišnje se troši čak 42,4 kilograma kruha i peciva. Neki su to od rezultata ankete o potrošnji kućanstava koju je Državni zavod za statistiku proveo 2022. godine i objavio prije nekoliko dana. Objavljeni su podaci o visini i strukturi izdataka za osobnu potrošnju kućanstava, a iznosi su izraženi u kunama jer te godine u Hrvatskoj u upotrebi još nije bio euro kao službena valuta.

Prema podacima iz te ankete, izdaci za osobnu potrošnju u 2022. iznosili su prosječno 110.446 kuna na godinu po kućanstvu. Najveći udio imali su izdaci za hranu i bezalkoholna pića, i on iznosi 27 posto, a slijede izdaci za prijevoz, čiji je udio 15,5 posto. Slijede izdaci za stanovanje, vodu, električnu energiju, plin i ostala goriva, koji čine 14,5 posto kućnog budžeta. Izdaci za odjeću i obuću imaju udio od 7,2 posto, za informacije i komunikacije 6,3 posto, a za namještaj, kućansku opremu i redovito održavanje kućanstva 6,2 posto. Anketom su prikupljeni i podaci o osnovnim trajnim dobrima kojima je opremljeno kućanstvo pa je u 2022. evidentirano da više od 99 posto kućanstava raspolaže hladnjakom, televizorom i strojem za pranje rublja. Automobil je imalo 78,6 posto kućanstava, mikrovalnu pećnicu 65,1 posto kućanstava, stroj za pranje posuđa 62,8 posto kućanstava, a klimatizacijske uređaje 55,1 posto. Anketa je provedena na uzorku slučajno izabranih privatnih kućanstava, navodi DZS.

Tako su, kako se vidi iz detaljnije analize rezultata, izdaci za hranu i bezalkoholna pića iznosili u prosjeku 29.811 kuna po kućanstvu, a unutar te skupine pretežni dio činili su izdaci za hranu, čak 91,9 posto. Kućanstva su godišnje za prijevoz trošila u prosjeku 17.167 kuna, a unutar te skupine veći su udio činili izdaci za održavanje osobnih prijevoznih sredstava. Za stanovanje i plaćanje režija trošilo se u prosjeku 16.062 kune po kućanstvu, a unutar te skupine najveći udio činili su izdaci za električnu energiju, plin i ostala goriva, 62,5 posto, i izdaci za opskrbu vodom i ostale usluge vezane za stanovanje, 26,9 posto. Za odjeću i obuću je u godinu dana kućanstvo potrošilo u prosjeku 7922 kune, a unutar te skupine veći udio imali su izdaci za odjeću. Za informacije i komunikacije, odnosno informatičke i komunikacijske usluge, kućanstvo je godišnje potrošilo 6985 kuna, a za namještaj, kućansku opremu i redovito održavanje kućanstva 6870 kuna. Izdaci za osobnu njegu, socijalnu skrb i ostala dobra u prosjeku su iznosili 5437 kuna po kućanstvu, dok se za restorane i usluge smještaja trošilo 5422 kune.

Dijana Pavlović
Po članu kućanstva godišnje 42 kg kruha
Državni zavod za statistiku anketom je prikupio i podatke o utrošenim količinama hrane i pića, pa je u 2022. evidentirano da je po članu kućanstva godišnja potrošnja npr. kruha i peciva iznosila 42,4 kilograma, krumpira (svježega i zamrznutoga) 32,1 kilogram, svinjetine 17,6 kilograma, potom 54,6 litara mlijeka. Hrvatska kućanstva godišnje su kupila 13 kilograma banana, 11,6 kilograma jabuka, 23,6 litara osvježavajućih pića i 17,4 litre piva.

Najčitanije iz rubrike