Novosti
NISKE PLAĆE I TEŽAK RAD - NEMA INTERESA

Radnicima u trgovini bonus ako dovedu nove zaposlenike
Objavljeno 13. svibnja, 2024.
U trgovinama na malo u ožujku je ove godine radilo čak 88,8 posto žena
Rijetki radnici odlučuju se za zahtjevan i premalo plaćen rad u trgovini, pa poslodavci nude bonuse za one koji dovedu nove radnike, a stanje bi se moglo popraviti i sklapanjem kolektivnog ugovora između Sindikata trgovine i poslodavaca.

Sindikat trgovine predvođen predsjednicom Zlaticom Štulić užurbano pregovara s poslodavcima o kolektivnom ugovoru koji bi trebao poboljšati materijalna i druga prava zaposlenih u toj grani gospodarstva. Posljednji kolektivni ugovor u trgovini bio je na snazi do davne 2013. godine, kada ga je otkazala Hrvatska udruga poslodavaca. Bilo je to vrijeme velike nezaposlenosti, kada su mnogi radnici prihvaćali bilo kakvo zaposlenje, ne pitajući za plaću jer geslo "kakav-takav, važno je imati posao" bilo je vodilja svakog tko se nalazio na burzi rada.

Stresan posao


Danas su drukčija vremena, a poslodavci, ponajprije u trgovini, svjesni su da postoji širok spektar slobodnih radnih mjesta za nezaposlene, ali i one koji žele promijeniti posao. To je najočitije u trgovini jer trgovkinje i trgovci rade tjelesno zahtjevan i vrlo stresan posao s obzirom na to da su u stalnom kontaktu s ljudima, rekla je Zlatica Štulić, upozorivši da tijekom radnog vremena prenesu velike količine robe, a zaduženi su i za novac na blagajni. Štulić rad u trgovini poistovjećuje s teškim fizičkim poslovima u proizvodnim pogonima, gdje su plaće inače znatno više.

Stoga je fluktuacija zaposlenih u trgovačkoj djelatnosti postala golema - mladi taj posao prihvaćaju tek kao usputnu stanicu dok ne nađu bolje zaposlenje, a oni s dužim radnim stažem sve više traže lakše i bolje plaćeno radno mjesto. Osim toga, rad u trgovini danas nije isti kao nekad s obzirom na to da se od prodavača sada očekuju informatička pismenost i druga znanja i vještine koje nekad prije nisu bile potrebne. Njihova prosječna netoplaća, koja je prije godinu dana iznosila samo 694 eura, može se smatrati sramotnom, kažu u sindikatu. "Izneseni podaci o plaći stari su godinu dana, ali i novi koje tek očekujemo neće pokazati da je zanimanje prodavača i prodavačica nešto što bi roditelj poželio svom djetetu", rekla nam je Štulić. Primjećuje da su toga postali svjesni i poslodavci, bilo da se radi o vlasnicima malih trgovina ili pak velikih trgovačkih lanaca. No otkrila je tek da novim kolektivnim ugovorom žele znatnije poboljšati materijalna prava zaposlenih u trgovini. Vjeruje da će pregovori završiti na obostrano zadovoljstvo, to više što i poslodavci uviđaju da su nužne promijene kako bi pod svojom kapom što duže zadržali radnike.

Nude i bonuse


Neki su i mimo pregovora počeli uvoditi novu poslovnu praksu koja pogoduje zaposlenima u trgovinama. Među ostalim, uvode i petodnevni radni tjedan, a zaposlenicima nude i bonuse za svakog čovjeka kojeg dovedu na razgovor za posao koji završi pozitivnim ishodom. "Zaposleni u trgovini zadovoljni su što se ograničio broj radnih nedjelja", ističe Štulić te dodaje kako ipak ni to nije znatno pridonijelo tome da trgovina postane poželjno i traženo radno mjesto.

Spolna struktura pokazuje da je rad među policama trgovina i za blagajnom još uvijek uglavnom rezerviran za ženski dio populacije, što potvrđuje brojka po kojoj je u ožujku ove godine u trgovinama na malo radilo čak 88,8 posto žena.

Igor Bošnjak
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PUNE VREĆE PIJESKOM

Vikendaši spremni za visok vodostaj

2

HRVATSKI MINISTAR UNUTARNJIH POSLOVA DAVOR BOŽINOVIĆ:

Stop zlouporabi bezviznog režima

3

MJERU "BIRAM HRVATSKU" ISKORISTILO 488 OSOBA

Mjeru najviše vuku povratnici u Osječko-baranjsku županiju