Novosti
HDZ I DP POTPISALI KOALICIJSKI SPORAZUM

Riješena sva kadrovska
pitanja, nova vlada imat
će dva ministarstva više
Objavljeno 16. svibnja, 2024.
Predsjednik HDZ-a, aktualni premijer i mandatar za sastavljanje nove vlade Andrej Plenković i predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava potpisali su u četvrtak, mjesec dana od izbora, u Saboru koalicijski sporazum koji definira suradnju između ove dvije stranke u budućoj vlasti.

S Plenkovićem su stigli i Marko Milić te Tomo Medved dok su u Penavinoj pratnji bili Josip Dabro i Igor Peternel. Sporazum su potpisali bez prisutnosti medija, a otišli su bez izjava. Plenković je nakon izlaska iz prostorija Kluba HDZ-a i prelaska u Banske dvore samo kratko poručio da će sve biti objavljeno u petak.

U novoj, trećoj vladi predvođenoj Plenkovićem, bit će više ministarstava nego u prethodne dvije. Sada će ih biti 18 jer se osnivaju dva nova - Ministarstvo demografije i useljeništva te Ministarstvo održivog razvoja, koje je do sada bilo s resorom gospodarstva. Tako će od sada Ministarstvom gospodarstva "gospodariti" manjinski partner - DP i njihov ministar Ante Šušnjar, a na čelo Ministarstva održivog razvoja trebala bi Marija Vučković, dosadašnja ministrica poljoprivrede. S obzirom na to da je DP htio i dobio resor poljoprivrede, Vučković će zamijeniti njihov Josip Dabro. U naziv Ministarstva poljoprivrede dodaju se još i šumarstvo te ribarstvo, najavio je čelnik DP-a Ivan Penava. Dobili su još i demografiju, a to ministarstvo će voditi Ivan Šipić.

Nakon što je konstituiran 11. saziv Hrvatskog sabora Plenković je poručio da se radi na finalizaciji najsitnijih detalja programa Vlade koji se usuglašava sa svim partnerima te vjeruje da će sve biti kako treba. "Čestitam iskreno svim zastupnicima koji su dobili povjerenje hrvatskih građana. Smatram da je govor predsjednika Sabora bio sjajan i poslao je poruke poštovanja, respekta, međusobnog uvažavanja. Biti u Saboru nosi puno odgovornosti, naravno, i prava, ali cijela naša poruka sada kada idemo u treći mandat je da to bude što civiliziranije, pristojnije, kulturnije", poručio je Plenković. Na pitanje hoće li biti pristojnije možda zato što sada DP neće udarati po njemu, Plenković je uzvratio da je prije bilo svega od svih. Odgovorio je i na upit o novom ministru demografije Ivanu Šipiću, koji je bio u sukobu s dalmatinskim HDZ-ovcima, kazavši: "To vam je demokracija."

“Što se tiče ove vlade, partneri iz DP-a su predložili dva bivša člana HDZ-a, Ivana Šipića i Josipa Dabru", kazao je, dodavši da njih poznaje dok je novog ministra gospodarstva Antu Šušnjara upoznao u srijedu, za kojeg je ocijenio da ima "vrlo sličan background kao ministar Damir Habijan te da će se snaći". Kada je riječ o Šušnjarovoj povezanosti s PPD-om, kazao je da ga je pitao i ne vidi da je "drugi brat imao s tim veze, ali vidjet ćemo". Za odustajanje DP-ovca Marija Radića od ulaska u Vladu tek je poručio da ta odluka nema nikakve veze s HDZ-om.

Ministar Branko Bačić izjavio je kako je HDZ-ov stranački program "Za sve izazove", koji je dobio iznimno visoku podršku birača, temelj koalicijskog sporazuma te da su ga usuglasili s promišljanjem DP-a. Upitan čine li mu se zahtjevi Stephena Bartulice (DP) o istraživanju postupanja Vlade u vrijeme pandemije "pomalo ekstremnima", Bačić je rekao "kako nema govora ni o kakvom istraživanju aktivnosti pandemije COVID-19", ocijenivši kako smo tu krizu i taj proces "prošli savršeno, jako dobro". H/D.Pav.
GLAVINA NOVI MINISTAR TURIZMA?
Prema neslužbenim informacijama, HDZ je razriješio i posljednje otvoreno kadrovsko pitanje kada je riječ o novoj vladi. Tako bi Tonči Glavina trebao biti novi ministar turizma i sporta. Glavina je aktualni državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta. Dosadašnja ministrica Nikolina Brnjac je visoko na izbornoj listi HDZ-a za Europski parlament i gotovo sigurno nakon izbora u lipnju odlazi na novu dužnost europarlamentarke.

Ivan Penava predsjednik Domovinskog pokreta

ISKREN ODNOS

Predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava priznao je u četvrtak kako je iznenađen odlukom svoga zamjenika u stranci Marija Radića da ne bude u Vladi, rekavši kako su “cijelo vrijeme komunicirali nešto drugo”. Upitan kakva je poruka da ni on ni Radić neće biti u Vladi s obzirom na to da su oni najuže vodstvo DP-a, Penava je poručio kako je poruka ta da ima drugih ljudi u Domovinskom pokretu. Upitan tko će iz DP-a biti potpredsjednik Vlade, ministar bez portfelja, poručio je kako će o tome razgovarati kada za to dođe vrijeme. Na pitanje što mu je premijer Andrej Plenković rekao za izbor Ante Šušnjara za ministra gospodarstva Penava je odgovorio kako je Plenković rekao da je Šušnjar “izuzetno dobar odabir”. Govoreći o suradnji s premijerom, rekao je kako je za svako zdravo partnerstvo bitno povjerenje i kvalitetan, iskren odnos, dodavši da su to “voljni graditi”.

Možda ste propustili...

PREDSJEDNIK RH I VRHOVNI ZAPOVJEDNIK OS:

"Bez profesionalne vojske nije moguća ročna"

NAPADNUT SKAUT BIJELO-PLAVIH JAMIE FREEMAN

Ludilu treba stati na kraj

POTPREDSJEDNIK VLADE I MINISTAR PROSTORNOG UREĐENJA

Bačić: Zlatno doba građevine

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana