Novosti
TKO ĆE BITI NOVI VLASNIK?

Za Belje, Vupik i PIK Vinkovci ponudu poslali Podravka i konzorcij Žito-Osatina?
Objavljeno 27. ožujka, 2024.
Iako su bile zainteresirane, mađarske tvrtke navodno još nisu poslale ponude

Slanjem informativnog materijala na adrese više moguće zainteresiranih kupaca Fortenova grupa je u siječnju ove godine započela proces ispitivanja interesa za potencijalnu prodaju poslovnog područja poljoprivrede.



Isticali su tada kako neobvezujuće ponude mogućih kupaca očekuju krajem prvog tromjesečja, nakon čega će biti donesena odluka o nastavku procesa potencijalne prodaje. Poput aktivnosti oko prodaje poslovnog područja zamrznute hrane, naglasili su tada, nastavak tog procesa ovisit će o kvaliteti neobvezujućih ponuda potencijalnih strateških partnera i bit će usmjeren na one koji su, uz plaćanje fer cijene, spremni dati maksimalan doprinos daljnjem razvoju i očuvanju zaposlenosti i tradicije poljoprivredne proizvodnje u Hrvatskoj. U ponudi za prodaju su Belje, PIK Vinkovci i Vupik, tvrtke koje posluju u poslovnom području poljoprivrede. Sudeći prema neslužbenim informacijama, ponude su poslali koprivnička Podravka i konzorcij dvaju velikih slavonskih proizvođača - Žita i Osatina Grupe. Ponuda tvrtke Bonafarm, u vlasništvu najbogatijeg Mađara Sándora Csányija - nije stigla, što je potvrdio i Tamas Eder, direktor korporativnih komunikacija Bonafarma. "Bonafarm nije podnio nikakvu ponudu za preuzimanje od Fortenova grupe", rekao je Eder.

Csányi je, podsjetimo, vlasnik OTP banke, koja se prije vezala uz Agrokor, te vlasnik mesne industrije Pick Szeged. Navodno, upravo zbog njegove klaonice u blizini mađarskog grada Mohača "stornirana" je obnova jedne od najvećih prijeratnih klaonica na području bivše države - one u Baranji, u vlasništvu Belja. Forbes je lani Csányijevo bogatstvo procijenio na 1,4 milijarde eura. Kao mogući ponuditelj početkom godine spominjao se i Lőrinc Mészáros, vlasnik NK Osijek, koji je prošle godine kupio baranjsku tvrtku Rabo sa sjedištem u Kneževim Vinogradima, jednog od najvećih hrvatskih proizvođača jabuka. Pričalo se i o još jedanom Mađaru, Danielu Jellineku, navodno bliskom Fideszu, vladajućoj stranci mađarskog premijera Viktora Orbana. Još jedan "igrač" koji, tvrde neki, želi preuzeti dio Fortenovina poljoprivrednog područja zove se Saif Alktebi. On vodi pravnu bitku za preuzimanje Fortenove jer je, tvrdi, od Sberbanka otkupio većinski udjel u Fortenovi.

Matija Brlošić iz Hrvatske poljoprivredne komore smatra kako je prioritet zadržati kooperante, bez obzira na novog vlasnika, a u suprotnom bi trebalo razgovarati o ugovorima o zakupu. Iz Fortenove su, pak, još u siječnju poručivali kako su u svoj poljoprivredni segment proteklih godina znatno ulagali, čime je podignuta vrijednost tog poslovnog područja. Neslužbene informacije iz Fortenove kažu kako još uvijek ništa nije gotovo, pa bi se eventualni novi vlasnik dijela Fortenove mogao saznati tek za nekoliko mjeseci. Prodaja Fortenovina poljoprivrednog segmenta tema je koja sigurno zanima brojne Slavonce, posebno Baranjce, koji su uz Belje vezani, može se reći, već stoljećima. Ipak, sugovornika o ovoj temi u Belju je bilo nemoguće naći, a mišljenja su dijametralno suprotna. Ipak, više je onih koji smatraju da je poželjniji hrvatski kapital.

Ivica Getto
Najčitanije iz rubrike