Novosti
DO SABORSKOG MANDATA STIGLO JE PET OSJEČANA

Preferencijalni glasovi: Ivanu Radiću uvjerljivo najviše, a šefu osječkog SDP-a samo 131
Objavljeno 22. travnja, 2024.
Od kandidata koji su nakon parlamentarnih izbora, održanih 17. travnja, izborili svoje mandate petero je Osječana, odnosno kandidata kojima je adresa prebivališta u gradu na Dravi, među kojima svakako vrijedi izdvojiti aktualnog gradonačelnika Ivana Radića (HDZ), kojemu je svoj glas dalo gotovo šest tisuća Osječana više nego prije četiri godine. Očito su mu birači pozitivno vrednovali rad na čelu grada, a istovremeno ozbiljan je to pokazatelj i za izbore koji nam slijede nagodinu, one lokalne.

S liste HDZ-a, uz Radića, osječku adresu ima i Nataša Tramišak, sa SDP-ove liste Boris Piližota i Biljana Borzan, te Mario Radić s liste Domovinskog pokreta. Za Piližotu, bivšeg osječkog dogradonačenika, ovo je prvi mandat, ostalih četvero već ima saborskog staža.

No zgodno je pogledati koliko su ovi kandidati dobili preferencijalnih glasova, jer će iduće godine u ovo vrijeme vjerojatno ti isti politički akteri, s iznimkom Biljane Borzan, sudjelovati u izbornoj bitki za osječku gradsku upravu. Ovi rezultati mogu biti dobar putokaz kako "diše" osječko biračko tijelo.

Prema rezultatima parlamentarnih izbora aktualni gradonačelnik Radić može biti posve zadovoljan. Vidi se to i po njegovoj prvoj poruci: "Gotovo 500 posto više preferencijalnih glasova u odnosu prema posljednjim izborima prije nego što sam postao gradonačelnik, potvrda je kako dijelimo viziju budućnosti. Nastavljamo i dalje zajedno raditi i graditi."

Sada je već poznato kako je Ivan Anušić na razini cijele Hrvatske osvojio najviše preferencijalnih glasova od svih kandidata, pa tako i u svojoj 4. izbornoj jedinici. Ministar obrane i bivši osječko-baranjski župan, poznato je, ima antunovačku adresu. Nakon njega u toj je izbornoj jedinici Ivan Radić kao drugoplasirani s 8360 glasova. Na biralištima koja su bila otvorena u Osijeku, osvojio je 7354 preferencijalna glasa. To je znatan rast u odnosu prema parlamentarnim izborima iz 2020. godine kada je Ivan Radić osvojio malo više od 1900 glasova. Jasno je da su se istupi i trud osječkog gradonačelnika, koji je u prošlom mandatu bio i saborski zastupnik, pokazali učinkovitima, jer u nekoliko je navrata izlobirao dodatnu financijsku pomoć za Osijek, primjerice prethodne dvije godine za borbu protiv komaraca.

Uglavnom, Radić je dobio mnogo više preferencijalnih glasova od osječke novoizabrane petorke, a rezultati se odnose na biračka mjesta u Osijeku. Biljana Borzan je prikupila 4198 preferencijalnih glasova koji su joj omogućili da s posljednje, 14. pozicije osigura novi saborski mandat. Jedan od čelnika DP-a Mario Radić osvojio je 2652 preferencijala glasa. Piližota (SDP) osvojio je 680 glasova. HDZ-ova Nataša Tramišak dobila je 497 glasova. S osječkom adresom na HDZ-ovoj koalicijskoj listi bio je i Marin Babić (HNS), a on je osvojio 430 glasova.

Radićev rezultat još je uvjerljiviji ako se usporedi s rezultatima gradskih konkurenata koji nisu osvojili saborski mandat, primjerice s SDP-ovim. Ivan Radić je, podsjetimo, predsjednik Gradskog odbora HDZ-a, nasuprot njemu je Vjeran Marjašević kao čelnik osječkog SDP-a. Marjašević je prikupio 131 preferencijalni glas. Više od njega dobila je njegova stranačka kolegica, gradska vijećnica Sonja Kovač - 216, kao i Tanja Paris (144 glas), koja se kao član stranke Centar našla na listi koalicije Rijeke pravde. D.Kuštro
DOMAGOJU HAJDUKOVIĆU 326 GLASOVA
Petar Kopunović Legetin iz DP-a dobio je 209 preferencijalnih glasova, Kešimir Čabaj s iste liste 196, a Jesenka Ricl 180. Katarinu Kruhonju iz Možemo, kojoj je malo nedostajalo do osvajanja saborskog mandata, dodatno je preferencijalno zaokružilo 959 glasača. Viktor Škaro, kao peti na listi Mosta, dobio je 175 glasova. Berislav Mlinarević, koji je bio prvi na listi Fokus/Republika, dobio je 268 preferencijalnih glasova. On je, podsjetimo, s Radićem ušao u drugi krug prošlih izbora za gradonačelnika Osijeka. S lista stranaka koje nisu dobile prolaz u novi saziv parlamenta izdvajamo Domagoja Hajdukovića i Romanu Nikolić iz Socijaldemokrata. Hajduković je dobio 326 glasova, a Nikolić 98.

HDZ: 114 od 117
Od ukupno 117 biračkih mjesta u Osijeku HDZ je na ovim izborima pobijedio u njih čak 114. Na jednom od biračkih mjesta (broj 19) u Gradskoj četvrti Gornji grad, na onome u OŠ Antuna Mihanovića (29) te u Klisi (114) najviše je glasova dobila lista koju je predvodio SDP.

Možda ste propustili...

NAJBOLJE MJERE ZA RJEŠAVANJE I IZBJEGAVANJE NESTAŠICA KLJUČNIH LIJEKOVA

Osnovan Savez za kritične lijekove

Najčitanije iz rubrike