Novosti
FORTENOVA NASTAVLJA PROCES

Belje, Vupik i PIK Vinkovci: Stigle su tri ozbiljne ponude
Objavljeno 29. ožujka, 2024.
“Test tržišta pokazao je postojanje velikog interesa za preuzimanje kompanija iz područja poljoprivrede”

Fortenova grupa u četvrtak je izvijestila kako je pozvala odabrane ponuđače na nastavak sudjelovanja u procesu potencijalne prodaje poslovnog područja poljoprivrede, te da su neobvezujuće ponude pokazale velik interes za preuzimanje njezinih poljoprivrednih kompanija. U poslovnom području poljoprivrede Fortenova grupe posluju kompanije Belje, PIK Vinkovci i Vupik. Prema neslužbenim infromacijama, ponude su poslali Podravka, konzorcij Žita i Osatina Grupe te mađarska Mészáros Grupa.



Iz Fortenove navode kako su nakon primitka niza neobvezujućih ponuda za preuzimanje poslovnog područja poljoprivrede i dodatnih razgovora s ponuđačima pozivom određenom broju odabranih ponuđača na nastavak sudjelovanja u procesu obavljanjem dubinskog snimanja poslovanja odlučili nastaviti sa sljedećom fazom postupka potencijalne prodaje. Proces ispitivanja interesa počeo je slanjem informativnog materijala na adrese potencijalno zainteresiranih kupaca, a test tržišta je u neobvezujućim ponudama pokazao postojanje velikog interesa za preuzimanje kompanija iz poslovnog područja poljoprivrede, kažu u Fortenovi. Riječ je o poljoprivrednom poslovanju koje je važno u ukupnoj poljoprivrednoj proizvodnji u Hrvatskoj i u koje je Fortenova grupa proteklih godina znatno ulagala, čime je podigla njegovu ukupnu vrijednost.

“Zadovoljni smo što ćemo u postupak dubinskog snimanja ući s nekoliko iznimno snažnih potencijalnih partnera. Iako sada ulazimo u fazu dubinskog snimanja, dovršetak procesa i dalje ovisi o nalaženju strateškog partnera koji će prepoznati punu vrijednost i potencijal ove djelatnosti i njezinih ljudi", izjavio je glavni izvršni direktor i član Upravnog odbora Fortenova grupe Fabris Peruško. Fortenova grupa je krajem siječnja izvijestila da je započela proces ispitivanja interesa za potencijalnu prodaju svog poslovnog područja poljoprivrede.

Podravka je u četvrtak na Zagrebačkoj burzi izvijestila da je pristupila procesu dubinskog snimanja u postupku prodaje poljoprivrednik kompanija Fortenova grupe. "Postupak procesa dubinskog snimanja je i za Podravku i za prodavatelja i dalje neobvezujući proces, kao i podnošenje neobvezujuće ponude koje je tome prethodilo", istaknuli su iz Podravke. Navode kako je "Grupa Podravka strateški usmjerena na razvoj poslovanja, koji uključuje potencijalne akvizicije, kao i ulaganja i razvoj segmenta poljoprivrede". "Međutim, Podravka će tek po završetku procesa dubinskog snimanja donijeti odluku o potencijalnom podnošenju obvezujuće ponude za preuzimanje poljoprivrednog dijela poslovanja Fortenova grupe", istaknuli su iz Podravke.

Predsjednica Uprave Podravke Martina Dalić bila je najavila u javnosti kako bi ta kompanija mogla biti zainteresirana za Fortenovin poljoprivredni segment. Prema neslužbenim informacjama Žito Grupa, u vlasništvu Marka Pipunića, ušla je u pokušaj preuzimanja zajedno s Osatina Grupom Mirka Ervačića. Kada je pak riječ o mađarskom investitoru Lőrincu Mészárosu, njegova Mészáros Grupa već je preuzela hrvatskog proizvođača jabuka Rabo iz Kneževih Vinograda, a nedavno je otvorila u Opatiji i hotel s četiri zvjezdice Miramar.

Dijana Pavlović
RAZVOJ I OČUVANJE ZAPOSLENOSTI
“Kada je riječ o postupku odabira strateškog partnera, on će, kao i u slučaju prodaje poslovnog područja zamrznute hrane, biti usmjeren na one koji će osim plaćanja fer cijene dati maksimalan doprinos daljnjem razvoju i očuvanju zaposlenosti i tradicije poljoprivredne proizvodnje”, istaknuli su u četvrtak iz Fortenova grupe u priopćenju za javnost.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike