TvObzor
DENI KASAPOVIĆ

Nemilosrdno se obračunavamo sami sa sobom u svakom našem tekstu
Objavljeno 17. svibnja, 2024.
Lakoća i sloboda izražavanja na našem jeziku dodala je još jednu dubinu i slobodu u kreaciji koja nam je sada jako uzbudljiva
Razgovarao: Danijel MIKLIĆ

Četiri godine nakon hvaljenog prvijenca "No King", alter/rock skupina One Possible Option ovih je dana predstavila i svoj drugi album. Izdanje objavljeno na 180-gramskom vinilu (s kojim dolazi i kod za mp3 verziju), dostupno je i na streaming servisima, a naslovljeno je "Eter", baš kao i prošlomjesečni najavni singl. Prva je to pjesma benda na hrvatskom jeziku, izraz želje za izravnijom komunikacijom s publikom kojoj najčešće sviraju, a o svemu smo popričali s frontmenom ove riječke grupe, Denijem Kasapovićem, čija mama Karmen potpisuje tekst za spomenuti singl.Kako je došlo do toga da uglazbite tekst tvoje mame? Piše li ona i inače pjesme?- Piše, godinama, i posebno u mladosti, njezini su radovi na kajkavskom narječju redovito završavali u regionalnom časopisu Puh iz Mrkoplja, još kao tinejdžerici kada su joj miljenici bili Tin Ujević, Sergej Jesenjin, Pablo Neruda, a tek potom Leonard Cohen, Jim Morrison, John Lennon... Ona je umjetnička duša, jako senzibilna, inteligentna i načitana osoba te je oduvijek velika potpora onome što radimo. Neko vrijeme nije pisala, aliu posljednje vrijeme ponovno jako puno piše i, eto, čim smo pročitali neke od tih pjesama, znali smo da zaslužuju da se uglazbe, pa je tako "Eter" postala prva od njih.

Dobra ideja


Doživljavate li tu pjesmu kao test u smislu da, ako dobro prođe, nastavljate raditi na hrvatskom jeziku?- Ne gledamo nužno na "Eter" kao na pjesmu kojom testiramo vode u smislu hoće li se uhvatiti kod publike, iako se već pokazuje da prolazi odlično i puno bolje nego ijedan singl dosad. Ali recimo da je to bila pjesma na kojoj smo mi sami testirali sebe, može li bend prenijeti sve što je izgradio kroz ove godine na engleskom na hrvatski ili ne... Iako ziheraški jer smo taj potez napravili u trenutku kad već jako dobro znamo tko smo i što smo, pa smo i osjećali da ćemo moći to prenijeti na naš jezik, smatram da se dogodilo nešto što nismo očekivali, da je lakoća i sloboda izražavanja na našem jeziku dodala još jednu dubinu i slobodu u kreaciji koja nam je sada jako uzbudljiva te koja je bendu donijela puno energije i znatiželje za dalje. U svakom slučaju, potpuno uživamo i, recimo, nakon "Etera" završavamo probu jer taj osjećaj je teško nadmašiti, pa je moramo svirati posljednju, a to očito i govori o daljnjem kretanju benda.

Što nam možeš reći o spotu za "Eter", ali i o naslovnici albuma?- Spot je trebao predstavljati oslobađanje od uobičajenog načina života, oslobađanje od gledišta zamorenih brigom za neposredne materijalne i trivijalne stvari, te okretanje nečemu smislenijem. Pa tako kroz svu simboliku koju smo mogli uposliti u spotu, pokušavamo tu slobodu nekako dočarati. Bilo to kupanjem u kadi nasred livade, gdje je kada oslobođena stana u neboderu i čina kupanja nakon mentalno i fizički iscrpljujućeg posla, bilo to zadržavanjem dječje zaigranosti i igranjem u pijesku, pa čak i u samom dnevnom boravku. To nekako treba zadržati, tu dječju nevinost. Tu govorim o sitnim detaljima, a glavna tema jest susret mlade verzije s odraslom verzijom sebe. A to su Leon Gržinčić (5), sin redatelja spota Filipa Gržinčića, te Igor Jurilj, inače i ilustrator koji je crtao samu naslovnicu pa je potpuno bio upoznat s emocijom ovog albuma. Tu su Leon i Igor odigrali predivnu igru u kojoj se vidi i oprost samome sebi, mirenje sa svojim djelima, vidi se i vraćanje onome što je bitno u životu, ma sve. Mali Leon je rođeni glumac, a Igor je dao sve što je imao emotivno te pokazao koliko mu je stalo do ovog albuma i zašto je uspio napraviti tako dobar omot. Oduševljeni smo činjenicom kako jedan simbol tako dobro zaokružuje i opisuje emociju i tematiku albuma, a kako smo te detalje maslačka i bijele boje proželi i kroz sam spot te time obogatili cijelu priču kroz talentirano oko Filipa Gržinčića, mislim da napokon imamo ono što smo htjeli, a to je jedan potpuni paket koji uspijeva slušatelja/gledatelja uvesti skroz u ono što bend pokušava reći.

Koliko dugo su nastajale pjesme za novi album i s kojom ekipom ste radili? Približi nam kako je tekao kreativni proces.- Album je nastajao, u biti, koliko i prvi, otprilike četiri godine. Bend općenito sve sam radi do točke kad su pjesme skroz gotove i treba ih poslati na miksanje. Pa smo tako četiri godine praktički u nekakvom inkubatoru držali možda i preko dvadesetak pjesama i radili na njima, da bi se na kraju odabralo osam najboljih. Sve je snimano u našem studiju, a kasnije šaljemo dugogodišnjem suradniku Goranu Kovaču na miks i mastering. Kreativni proces kreće od mojih glazbenih i vokalnih ideja, koje nekad budu skroz izgrađene, a nekad ih zadržim čisto na kratkom i ogoljenom zvučnom zapisu. Ako je bendu to super, dalje se radi, razrađuje... Puno razgovaramo o idejama, osvještavamo što čini tu pjesmu dobrom i kako taj potenciometar pojačati, a tek nakon što je prva verzija pjesme gotova i svi su uzbuđeni oko nje, tek onda se kreće u ozbiljan rad. Bitno nam je da šokiramo sami sebe i da je svaka nova ideja nešto što nismo do sad probali napraviti na takav način, a opet i nešto što upotpunjuje i odgovara estetici benda. Na kraju krajeva, ono najvažnije je da je ideja zaista dobra, onda su svi uzbuđeni da se radi na njoj dalje, za što je potrebno jako puno samokritike i objektivnosti. Osim toga, jako puno rada ide u ovo, to je ono što mogu reći, na što sam i ponosan, ovdje su uloženi mjeseci i mjeseci slušanja svakog i najfinijeg detalja, svakog i najmanjeg udaha i njegova mjesta u pjesmi. Kao nekakav kontrabalans tom detaljnom pristupu je znati zadržati ono što je bitno, uhvatiti emociju s kojom je krenula ideja i ne puštati.

Previše patnje


Postoji li neka univerzalna poruka koju One Possible Option želi poslati kroz svoje pjesme?- Da. Život je težak, sam po sebi, sve nas čeka starost, bolest, smrt. Toga treba biti svjestan. Ljudsko biće sposobno je nekome pretvoriti život u raj, ali isto tako i u pakao. Pokraj ovih patnji koje nas čekaju, pokraj nepredvidljivosti života, momenata sreće isprekidanih trenutcima neizdržive tuge, nemojmo jedni drugima biti pakao, budimo jedni drugima oslonac, podrška, uho, rame za plakanje. Sve o čemu govori naša glazba, govori iz skromne strane, gdje mi nikome ne želimo svisoka popovati, ne želimo upirati prstom da netko ne valja, da nije dobar čovjek. Samo želimo podsjećati da se previše patnje događa u ovome svijetu. Želimo podsjećati da vaša savjest, koju osjećate unutra, nije nešto od čega trebate bježati, ona traži da ju se sluša; kada ju se sluša, čovjek se osjeća ponosno na samog sebe, osjeća se korisno, lakše. To je čisti znak da se time treba baviti. Na to da se ne treba oglušivati na ljubav, podsjećamo na način na koji mi znamo. Tako da se nemilosrdno obračunavamo sami sa sobom u svakom našem tekstu, tako što se trudimo svojoj istini gledati u oči, pa makar i bila bolna, u svrhu da budemo korisniji ljudi. Zato je naša glazba nekad i glasna, nekad i jako energična, jer iskrenost nije uvijek lijepa za vidjeti, ali je prijeko potrebna. Želimo li ovaj svijet pretvoriti u nešto ljepše i želimo li da se na poslu ne moramo okretati i gledati zabija li nam netko od kolega nož u leđa, svaki od tih noževa treba svatko od nas svog prvo vidjeti, pa onda i spremiti, baciti i zaboraviti na njega. Rad na sebi je jedino što možemo napraviti da pridonesemo ovom svijetu.

Kako ste osmislili promociju albuma?- Jako puno toga je ispred nas. Eto, tek krećemo s ovim albumom, prvi album nam je koncertno malo zeznula pandemija, iako smo i uspjeli zasvirati dosta koncerata, bilo bi toga puno više. Ali sad smo gladni svirki i želimo posjetiti sve gradove koje nismo imali prilike, pa tako i one gdje smo već izgradili svoju publiku i gdje se jedva čekamo vratiti. Koncertno, zasad imamo ispred sebe svirke u Rijeci 13. 7. na Zvečki, pa 26. 7. u Fužinama na festivalu Rock pod branom, onda se veselimo zagrebačkoj promociji albuma u Močvari 11. 9., nakon toga vjerujem da putujemo u Pulu 12. 10., tu negdje će biti i datum za šibenski Azimut, poslije toga i kninski A3. Kalendar se još puni i dogovaraju se nove svirke, pa ćemo ubrzo imati još datuma za objaviti. Svi zainteresirani mogu pratiti naše stranice na društvenim mrežama ili web stranicu benda.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PRVA EPIZODA NA RASPOREDU JE 17. LIPNJA

“Metropolitanci” ponovno na HRT-u

2

EXIT IMA VJEROJATNO NAJJAČI OVOGODIŠNJI ELEKTRONSKI LINEUP NA SVIJETU

Od legendi do predvodnika nove generacije

3

IVAN DORIAN MOLNAR

Spreman sam raditi koliko god treba, i na Euru i na Olimpijskim igrama