Sport
U MOMČADI ZVIJEZDE, A IGRA ISPOD OČEKIVANJA

I Portugal i Francuska ostali su veliki dužnici svojim navijačima
Objavljeno 4. srpnja, 2024.
Prije početka bili su među favoritima, plasmanom među osam najboljih to su i opravdali. No igre koje su dosada pokazali Portugal i Francuska objektivno su ispod očekivanja. Pogled na roster tih reprezentacija izaziva respekt, ali na travnjaku su ostali veliki dužnici.

Njihov sudar u četvfrtfinalu idealna je prigoda da obje selekcije napokon iz sebe izvuku ono najbolje. Stoga bi od 21 sat gledatelji u Hamburgu, ali i svi ostali, napokon mogli malo i uživati u izvedbama majstora kojih ne nedostaje u oba tabora. Naravno, reflektori će najviše biti upereni u smjeru dvojca Cristiano Ronaldo-Kylian Mbappe. Prvi je zvijezda na odlasku, drugi je u naponu snagu, stoga bi bilo možda i neke poetike u priči da onaj mlađi pošalje starijeg u reprezentativnu mirovinu. Neće to biti lako, jer sastav Roberta Martineza ipak ima više aduta, CR7 nije jedini, ima tu suigrača koji bi mogli, čak i trebali, iskočiti u prvi plan. Jedan od njih je svakako Bernardo Silva.

- S druge strane je selekcija koja je bila prije šest godina svjetski prvak i koja je prije 18 mjeseci igrala finale istog natjecanja. Puni su iskustva, znaju itekako dobro kako se igraju nokaut-utakmice. Važno je da mi vjerujemo u našu kvalitetu, koji sada mora doći do izražaja, jer ovo je najteži protivnik dosada - kaže Silva i tu je potpuno u pravu. Morat će puno bolje nego li je to bilo u osmini finala. Slovenija ih je odvela do penala, a sjajna je spoznaja da vrata čuva Diogo Costa, koji je najzaslužniji što ćemo sada gledati ovaj nogometni klasik.

- Francuzi u njega ulaze puni samopouzdanja, toga im ionako nikada nije manjkalo. Nedostaje im napadački učinak, koji je, blago rečeno, skroman. U četiri utakmice na Euru na kontu imaju tri pogotka, ali dva su bila autogolovi, a Mbappe je jedan zabio iz kaznenog udarca. Čeka se na pogodak iz otvorene igre, ne bi trebalo računati da će neki Portugalac poslati loptu u vlastitu mrežu. Primarno je sačuvati vlastitu, to je potvrdio i defenzivac Jules Kounde.

- Ovo je faza Prvenstva kada se ne mora ništa rješavati u 90 minuta. Stoga treba biti strpljiv i čekati svoju prigodu. Tako smo dobili posljednju utakmicu protiv Belgije, gdje smo uz malo sreće ipak zasluženo prošli. Čeka nas zahtjevan protivnik, ali svi su takvi u završnici Eura - kaže Kounde, obrambena uzdanica momačdi Didiera Deschampsa, koji večeras neće moći računati na Rabiota (kartoni).

Francuska na svojoj strani ima i bolji omjer. Ukupno su odradili 28 dvoboja (19 pobjeda, 6 poraza i tri remija), a u sedam službenih okršaja Portugalci su slavili samo jednom (uz četiri poraza), i to u finalu Eura prije osam godina (1:0). Sada ih je ždrijeb spojio nešto ranije. N. Benčina
Možda ste propustili...