Novosti
OBRTNICIMA PRIZNANJA “ZLATNE RUKE”

“Rast ne znači da nam je lako, već da smo borbeni”
Objavljeno 3. srpnja, 2024.
Tomislav Ivandija, nagrađeni osječki obrtnik: Imam 64 godine i mislim se baviti ovim poslom dok god budem mogao
Obrtništvo je važna sastavnica hrvatskog gospodarstva i društva, istaknuto je u utorak na svečanoj akademiji u povodu obilježavanja Dana Hrvatske obrtničke (HOK), na kojoj su dodijeljena priznanja "Zlatne ruke".

Premijer Andrej Plenković tom je prigodom kazao kako je lijepo vidjeti da je u vremenu otkada upravlja Vladom broj obrtnika porastao za čak 43 tisuće, sa 75.000 obrta u 2016. na 118.000, koliko ih je danas. U prvih šest mjeseci ove godine, kako je naveo, otvoreno je i sedam tisuća novih obrta. Brojnim mjerama u vremenu pandemije COVID-a i energetske krize Vlada je pomogla obrtnicima da ostanu na nogama, da premoste različite probleme koje su imali, kazao je Plenković, napomenuvši kako mu je drago vidjeti da je obrtništvo kvalitetno, dobro, da se ulaže u centre kompetencije, u strukovno obrazovanje i da velik broj mladih vidi svoju budućnost u obrtništvu.

Predsjednik HOK-a Dalibor Kratohvil rekao je da danas ima 118.792 obrta, koja zapošljavaju više od 231 tisuće osoba. Broj obrta porastao je za deset posto u odnosu prema prošloj godini, odnosno za 10.841 obrt. "Naš rast ne znači da nam je lako, već da smo borbeni", kazao je, te dodao kako su napredovali i idu u smjeru rasta i razvoja. Istaknuo je važnost partnerstva obrtnika i Vlade te kazao kako ne dvoji u Vladinu podršku. "Suradnja je nužna za nastavak rasta obrtništva", rekao je. Ponovio je kako obrtnici trebaju daljnje porezno rasterećenje, strože kontrole neregistriranih djelatnosti i priliku za borbu s nelojalnom konkurencijom, lakši pristup kreditima i sredstvima iz EU fondova te prilagođavanje obrazovnog sustava potrebama tržišta rada.

Na svečanoj akademiji najuspješnijim obrtnicima dodijeljena su priznanja Hrvatske obrtničke komore "Zlatne ruke" te su promovirani novi majstori i majstorice obrta. Među nagrađenima je i Osječanin Tomislav Ivandija, vlasnik Autocentra Ivandija, obrta za održavanje motornih vozila.

“Od 1980. godine bavim se automehanikom. Od 1992. sam privatni obrtnik. Kroz radnju je prošlo toliko naučnika koliko ima autoradnji u cijelom Osijeku. Većinom su bili moji učenici i danas su uspješni majstori", rekao je Ivandija za naš list. "Predsjednik sam Sekcije autostruke pri Udruženju obrnika Osijek, vrlo sam aktivan i na razini županijske obrtničke komore, ali i Hrvatske obrničke komore. Imam 64 godine i mislim se i dalje baviti ovim poslom, dok god budem mogao. Imam i sina, koji će vjerojatno nastaviti obiteljski obrt s tradicijom", ističe Ivandija. "Kroz cjelokupno razdoblje djelovanja obrta prenosio je znanje i vještine rada na više generacija naučnika koji su sada majstori u ovoj struci te posjeduju uspješnu radnju. Član je ispitnih komisija na majstorskim ispitima te i tim putem nastoji pomoći u stvaranju novih educiranih kadrova", ističe se u obrazloženju dodjele nagrade tom osječkom obrtniku.

Sandra Lacić
DONOŠENJE NOVOG ZAKONA O OBRTU
Premijer Andrej Plenković najavio je i da će se u mandatu ove vlade donijeti novi zakon o obrtu. Taj će projekt, kako je kazao, nositi Ministarstvo gospodarstva u suradnji s HOK-om kako bi se osigurao zakonski okvir i potražila najbolja rješenja, a predstavnici Obrtničke komore bit će uključeni u različite radne skupine kada Vlada i ministarstva budu predlagali zakonske propise koji imaju odjeka na rad obrtnika.

Dalibor Kratohvil

predsjednik HOK-a

Obrtnici trebaju daljnje porezno rasterećenje, strože kontrole neregistriranih djelatnosti i priliku za borbu s nelojalnom konkurencijom te prilagođavanje obrazovnog sustava potrebama tržišta rada.

Možda ste propustili...

RAZVRSTAVANJEM OTPADA SPRIJEČITI EKOKATASTROFE

Na odlagalištu završe i strvine, streljivo, bombe...

NOVI ŠEF AGENCIJE BIT ĆE HRVOJE OMRČANIN

Daniel Markić u rujnu će preuzeti “europsku SOA-u”

Najčitanije iz rubrike