Novosti
KOMPROMIS POSTIGNUT

Ipak dogovor, na čelu SOA-e će i dalje biti Markić
Objavljeno 28. lipnja, 2024.
Daniel Markić ostaje ravnatelj još četiri godine, ustanovljena i funkcija njegova zamjenika
Diskretno i daleko od očiju javnosti Zoran Milanović i Andrej Plenković postigli su dogovor o čelnom čovjeku najjače hrvatske tajne službe, Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA). Dosadašnji ravnatelj Daniel Markić ostat će tako još četiri godine na čelu SOA-e, a bit će konačno ustanovljena i funkcija njegova zamjenika. To bi, otprilike, bila bit kompromisa šefova države i Vlade.

Milanović u početku načelno nije imao ništa protiv toga da se Markiću mandat produži, ali se u cijelu priču uplelo imenovanje Ivana Turudića za glavnog državnog odvjetnika. Naime, 2015. DORH je zatražio od SOA-e, a ne od policije da na mjere stavi tadašnjeg čelnika Dinama Zdravka Mamića nakon što je on izišao iz pritvora u Remetincu. Mamić je bio pritvoren i nad njim otvorena istraga zbog malverzacija u prodaji igrača. Nakon što je izišao iz pritvora, stavljen je na mjere na zakonit način. Međutim, ostalo je nejasno i nikad nije sasvim objašnjeno zbog čega je provedba mjera povjerena SOA-i, što je prilično neuobičajeno, a ne policiji. I onda je u te mjere uletio Turudić, kojeg je Mamić povezao automobilom i njih su se dvojica neko vrijeme vozila po Zagrebu. Onda nastaje drugi, još veći misterij. Milanović, tada premijer, dobiva dokument SOA-e o tom slučaju. No nije pojasnio je li ga dobio službenim ili neslužbenim kanalima, a po tom dokumentu nikada i nije bilo postupano. Milanović je ove godine zamjerio Markiću jer nije obavijestio Plenkovića o tome prije nego što je ovaj predložio Turudića za šefa DORH-a. Pa je tražio da se cijeli slučaj dodatno rasvijetli. Iz svega ni sada nije jasno zašto nitko 2015. nije postupao po toj informaciji, iako su je imali i SOA i Milanović. Plenković, koji je premijer postao 2016., nikada je nije dobio. Misterij je i zašto je Milanović devet godina o tome šutio, kao i zašto Plenković nije zatražio novu sigurnosnu provjeru za Turudića, nego se oslanjao na prethodne. Uglavnom, bila je to tipična hrvatska političko-obavještajna petljancija koja je očito sada koliko-toliko raspetljana, pa SOA može nastaviti normalno raditi.

U svakom slučaju jako je dobro da je ipak postignut dogovor. Vremena nisu ni najmanje sigurna - bjesne dva polusvjetska rata, što s gledišta neposredne djelatnosti SOA-e i nije toliko važno. No oni, posebno onaj u Ukrajini, imaju utjecaja na naše neposredno susjedstvo, posebno ono istočno, koje se i prije toga nije odlikovalo posebnom stabilnošću.

Zlatko Crnčec
SUKOBI VLADA I PREDSJEDNIKA ZBOG SOA-e
Nije to bio prvi sukob Pantovčaka i Markova trga oko SOA-e ili neke od njenih prethodnih inkarnacija. Prije nešto više od 20 godina Ivica Račan i Stipe Mesić nisu se više od godina dana mogli dogovoriti oko toga tko će biti na čelu Službe za zaštitu ustavnog poretka pa ju je morao voditi vršitelj dužnosti. Oko te službe sukobili su se i Mesić i Ivo Sanader nakon što su njeni operativci u središnjicu doveli jednu novinarku, pa je morao otići tadašnji šef službe. Potom su se lako dogovorili oko nasljednika. Bio je to Tomislav Karamarko. Iako je njegovo kasnije političko djelovanje bilo puno kontroverzi njegov mandat na čelu SOA-e bio je jedno od najstabilnijih razdoblja u povijesti te službe.

Možda ste propustili...

NA KOMUNALNOM ODLAGALIŠTU PETROVAČKA DOLA KOD VUKOVARA

U masovnoj grobnici najmanje deset tijela

EKSTREMNE VRUĆINE

Gotovo 6500 dana na plus 35

JOŠ JEDNA MASOVNA GROBNICA KOD VUKOVARA

Obitelji nestalih: Informirani smo, naš je glas uvažen

Najčitanije iz rubrike