Novosti
NA KOMUNALNOM ODLAGALIŠTU PETROVAČKA DOLA KOD VUKOVARA

U masovnoj grobnici najmanje deset tijela
Objavljeno 24. lipnja, 2024.
Na komunalnom odlagalištu Petrovačka dola kod Vukovara pronađena je još jedna masovna grobnica s najmanje deset tijela.

Lokaciju su u ponedjeljak obišli glavni državni odvjetnik Ivan Turudić i ministar obrane Tomo Medved, koji je potvrdio kako je riječ o sekundarnoj grobnici.

- Posmrtne ostatke koje smo ovdje ekshumirali uputili smo na Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagreb u svrhu utvrđivanja identiteta. Ne bih se upuštao u kalkuliranje o kojim je žrtvama riječ, no činjenica je kako se prema prvim, preliminarnim pregledima radi o žrtvama iz Domovinskog rata iz prve polovine 1992. godine. Uz žrtve su pronađeni civilni odjevni predmeti, ali ni to nas ne smije zavarati. Poznato je kako je velik broj hrvatskih branitelja nakon sloma obrane bio u civilnoj odjeći. Analizom zemljišta utvrđeno je da se radi o zemljištu koje je dovezeno s posmrtnim ostatcima iz močvarnog tla - rekao je Medved.

Ponovio je kako sve korake čine u skladu sa Zakonom o nestalim osobama, koji je propisao nadležnosti pojedinih službi u procesu prikupljanja informacija, njihove obrade i postupanja na terenu.

- Krajem 2021. zaprimili smo informaciju o mogućoj lokaciji posmrtnih ostataka, a početkom sljedeće godine započeli smo probna iskapanja. Provodili smo ih pune dvije godine, više od 90.000 kubika materijala i otpada uklonili smo kako bismo došli do pozicije gdje smo pronašli zasad najmanje 10 posmrtnih ostataka. Odgovornim pristupom i ustrajnošću nastavili smo tragati i nastavit ćemo sve dok ne budemo sigurni da više nema posmrtnih ostataka. Radi se o sekundarnoj masovnoj grobnici i pred nama je iznimno zahtjevan i velik posao, pa ne možemo prejudicirati do kojeg ćemo konačnog broja doći - naglasio je ministar, dodavši kako prema dosadašnjim spoznajama ne isključuju mogućnost pronalaska većeg broja posmrtnih ostataka.

Ocijenio je kako na Petrovačkoj doli, nakon počinjenog ratnog zločina u Domovinskom ratu, svjedočimo i nastavku zločina u svjetlu prikrivanja ubojstava i otežavanja pronalaska ostataka. Obiteljima je poručio kako nikada neće stati u procesu pronalaska nestalih, a onima koji su sve ove godine prikrivali informacije odaslao je poruku kako će se otkriti svaka lokacija, jer se oni koji su uključeni u proces traženja nestalih osoba neće umoriti. Nakon pronalaska i identifikacija uslijedit će utvrđivanje odgovornosti počinitelja kako bi bili privedeni pravdi, odnosno kako bi im se sudilo za počinjene ratne zločine.

- Na širem području Vukovara u proteklih osam godina pronašli smo četiri masovne grobnice, s tim da već nekoliko mjeseci paralelno provodimo iskapanje na lokaciji Bobota, gdje se također radi o odlagalištu otpada. Stoga je poziv obiteljima da se strpe, a mi ćemo po prioritetnom procesu i u što je moguće kraćem periodu utvrditi identitet i izvijestiti obitelji i Savez udruga obitelji zatočenih i nestalih o kojim je osobama riječ - poručio je Medved. Dragana Korpoš
HRVATSKA TRAŽI 1797 NESTALIH OSOBA
Ivan Turudić izjavio je kako je iskreno zaprepašten veličinom počinjenih zločina, kao i time što nitko o tome nije zapravo, osim rijetkih iznimaka, ništa rekao nadležnim tijelima RH.

- Znam da nikada ne mogu dokučiti bol koju osjećaju članovi obitelji zatočenih i nestalih, ali znam koliko oni vape za pronalaskom posmrtnih ostataka svojih najmilijih. Procedura je jasna, ostatci pronađenih osoba bit će dostavljeni u Zavod za sudsku medicinu. Nakon provedene analize pokušat će se otkriti imena žrtava i njihov identitet, a zatim ćemo, ako Bog da, krenuti prema počiniteljima ratnih zločina - rekao je.

Hrvatska još uvijek traga za 1797 osoba, pri čemu ih je 500 s područja VSŽ-a, a 373 iz Vukovara. U posljednjih osam godina ekshumirani su posmrtni ostatci 170 osoba, a identificirane su 263 osobe.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike