Kultura
7. CIKLUS KONCERATA ORGULJE SV. MARKA

Započeo koncertom renomiranog slovenskog orguljaša Šramela
Objavljeno 27. lipnja, 2024.
Koncertom renomiranog slovenskog orguljaša Tomaža Sevšeka Šramela u crkvi sv. Marka na Gornjem gradu započeo je 7. međunarodni ciklus orguljske glazbe Orgulje sv. Marka. Ciklus Orgulje sv. Marka nastavljen je u povijesnoj crkvi svetog Marka nakon četverogodišnje stanke, a nastupit će međunarodni i domaći umjetnici. Slovenski orguljaš Tomaž Sevšek Šramel, osim što redovito surađuje kao solist sa Slovenskom filharmonijom, zapažen je po zanimljivo profiliranim programima orguljskih recitala.

- To je fenomenalno djelo kad je to bilo napisano i pružilo je revoluciju u muzici - kazao je orguljaš.

- Sam ciklus obuhvatit će osam koncerata i većina koncerata će se održavati najesen, od rujna nadalje - otkrio je Pavao Mašić, umjetnički voditelj ciklusa.

Na koncertu je predstavio kapitalno djelo 20. stoljeća za orgulje solo, Duhovsku misu Oliviera Messiaena. Također, na programu su bila i djela Johanna Sebastiana Bacha, Césara Francka, Nicolasa de Grignya i Matthiasa Weckmanna (skladatelja čija se 350. obljetnica smrti obilježava ove godine diljem svijeta). Sedmi međunarodni ciklus orguljske glazbe Orgulje sv. Marka podržavaju Grad Zagreb i Ministarstvo kulture i medija RH. T.K.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike