Kultura
MUZEJ SLAVONIJE UGOSTIO PUTUJUĆU IZLOŽBU

Istraživanje različitih vizija demokracije
Objavljeno 26. lipnja, 2024.
Muzej Slavonije Osijek u sklopu europske turneje ugostio je putujuću izložbu “Je li moja demokracija tvoja demokracija?”, čije je otvorenje održano jučer.

Putujuća izložba poziv je na istraživanje različitih iskustava i vizija demokracije, temeljen na osobnim pričama prikupljenim u deset europskih zemalja. Izložba s osobnim pričama o demokraciji dio je projekta Changing Democracies, u kojem je Muzej Slavonije jedan od 13 partnera. Changing Democracies istražuje kako nam živa povijest Europe može pomoći da razumijemo trenutnu krizu demokracije. Projekt ima za cilj pridonijeti izgradnji zajedničkog europskog prostora sjećanja, gdje se povijesti i sjećanja na komunizam, diktature, otpor, tranzicije, rat i mir mogu iznijeti i istraživati kako bi nam pomogli da bolje razumijemo koji su procesi potrebni da bi demokracija ispunila svoja obećanja i kako se djelovanje i aktivno građanstvo mogu zamisliti na različite načine.

Putujuća izložba je interaktivna, a mogla bi se nazvati i putujućom radionicom. Uz postojeće aktivnosti koje pruža izložba, u Muzeju Slavonije će se moći sudjelovati i u još dvije aktivnosti – izborima i (online) igri o borbi protiv govora mržnje. Izbori i glasanje jedan su od temelja demokracije, a posjetiteljima će se na izložbi omogućiti da na općim, tajnim i slobodnim izborima izraze svoj stav o Muzeju, odnosno njegovim prioritetima u planu rada za 2025. godinu. Prilika je da stvorimo demokratsko okružje u Muzeju i omogućimo posjetiteljima da budu sukreatori muzejskih sadržaja.

Online-igra Hate out! interaktivni je online obrazovni alat koji je razvijen sa svrhom borbe protiv (online) govora mržnje. Posjetitelji mogu preuzeti ulogu graditelja zajednice koji se suočava sa stvarnim životnim scenarijima (online) govora mržnje iz Hrvatske i drugih EU zemalja. Govor mržnje potkopava osnovne demokratske vrijednosti, a kroz igru se može naučiti biti kritičniji prema učincima koje reakcije na govor mržnje (na internetu) mogu imati na zajednicu. Igra je razvijena u sklopu projekta LEAD-Online, u kojem je sudjelovao Centar za mir, nenasilje i ljudska prava u Osijeku, u suradnji s kojim je dodana izložbi.

U putujućoj izložbi moguće je sudjelovati do 11. kolovoza 2024., a u vrijeme trajanja izložbe održat će se i nekoliko edukativnih radionica za mlađe (možda i nešto starije). Voditelj je projektnih aktivnosti i organizator putujuće izložbe “Je li moja demokracija tvoja demokracija?” u Muzeju Slavonije, kao i popratnih aktivnosti, Denis Detling, viši kustos. D. Miklić
Možda ste propustili...

POČINJE OSJEČKO LJETO KULTURE

Dva mjeseca bogatog kulturnog programa na OLJK-u

27. SUSRETI HRVATSKIH KNJIŽEVNIH KRITIČARA

Bagiću i Senkoviću nagrade Julija Benešića

Najčitanije iz rubrike