Dome slatki dome
KAKO PRODUŽITI TRAJNOST HRANE

Neko je voće ukusnije kad nije u hladnjaku
Objavljeno 27. lipnja, 2024.
Mliječne proizvode treba smjestiti na središnje police u hladnjaku, a povrće treba pohraniti u odjeljke s najvećom vlagom
Ljudi imaju tendenciju odmah sve kvarljive namirnice stavljati u hladnjak. No, ako se skladište samo one namirnice koje treba držati na niskim temperaturama, može se osloboditi dragocjeni prostor za učinkovitije hlađenje. Brojni se proizvodi mogu bez problema skladištiti na sobnoj temperaturi. Jedan od primjera su jaja, kojima se rok trajanja svakako može produžiti ako su u hladnjaku, ali jaja nužno ne moraju biti pohranjena u hladnjak. Ako ih ipak odlučite staviti u hladnjak, bolje ih je ne stavljati u odjeljak vrata jer se upravo tu temperatura hladnjaka najčešće mijenja, osim ako nemate hladnjak s tehnologijom DoorCooling+, koja znatno smanjuje temperaturnu razliku između unutarnjeg dijela i bočne strane vrataa. Naravno, kvarljive namirnice kao što su meso i riba moraju biti u hladnjaku, ali mnogi ne znaju da se rajčica, luk i drugo povrće mogu skladištiti jednostavno na pultu ili u kuhinjskim elementima. Određeno voće kao što su avokado, jabuke, banane, limuni i bobice mogu doživjeti malu promjenu u okusu kada se skladište u hladnjaku - pa ako se planiraju konzumirati u skorije vrijeme ne treba ih držati u hladnjaku. Slična promjena okusa može nastati i kod kruha, koji uopće ne treba pohranjivati u hladnjak. Temperatura unutar svakog hladnjaka pada od vrha prema dnu, što znači da su gornje police najmanje hladne, a najhladnije su na dnu hladnjaka. Dobro je pohraniti meso i ribu na dno hladnjaka jer će se tako izbjeći potencijalna curenja sokova iz mesa, te neće kapati na drugu hranu. Mliječne proizvode treba smjestiti na središnje police, a povrće treba pohraniti u odjeljke s najvećom vlagom. Voće zahtijeva manju vlažnost od povrća, pa ga je najbolje pohraniti odvojeno. U novijim hladnjacima postoji mogućnost prilagodbe vlažnosti odjeljaka, zavisno od toga pohranjuje li se u njima voće ili povrće.Kako bi hrana ostala svježa i sigurna koliko god je moguće, najbolje je temperaturu hladnjaka namjestiti na 4 °C ili nešto nižu, savjetuju stručnjaci za kućanske uređaje. Na višim temperaturama meso i riba se kvare, a povrće i voće može se zamrznuti u prehladnom okruženju, čak i ako je spremljeno u ladicu za povrće u hladnjaku.
Jasminka Knežević
Ne pretjerivati
Pravilna upotreba hladnjaka može spriječiti i to da dio hrane završi u smeću. Količina bačene hrane može se smanjiti savjesnom kupnjom i pravilnim skladištenjem hrane. Ne treba pretjerivati s kupnjom: u košaricu stavite samo one proizvode koje ćete sigurno konzumirati u kraćem vremenu. Prije kupnje, provjerite stanje u hladnjaku i napravite popis. Iako hladnjak ne možemo nazvati, neki se modeli mogu kontrolirati mobilnim telefonom, pa možete biti sigurni da je, dok se vratite kući iz nabave, u hladnjaku postignuta optimalna temperatura.

Možda ste propustili...

EKOLOŠKA ZAŠTITA OD ŠTETNIKA

Kopriva hrani i čuva biljke

BALKON I VRT PRETVARAJU U ČAROBNO MJESTO

Solarne svjetiljke štede novac

Najčitanije iz rubrike