Crna kronika
SAMO U JEDNOM DANU 117 POŽARA U DRŽAVI

Hrvatska gori, a na snazi je zabrana paljenja vatre
Objavljeno 26. lipnja, 2024.
Novčana kazna za onoga tko izazove požar nije niska, iznosi do 20.000 eura
Unatoč zabrani paljenja vatre na otvorenom, koja vrijedi od 1. lipnja do 31. listopada, vatrogasci se u Hrvatskoj svakodnevno bore s požarima, i na obali i u Slavoniji i Baranji. U ponedjeljak su vatrogasci iz Valpova gasili požar pšenice u polju na izlazu iz Valpova prema Nardu, a njihovi kolege iz Hrastina gasili su požar strnjaka na izlazu iz Hrastina prema Koprivni. Istoga dana u Biškupcima u Požeško-slavonskoj županiji izbio je požar na otvorenom prostoru, te je izgorjelo strnište.

Brzo gašenje


Valpovački vatrogasci dojavu da gori strnište dobili su od Centra 112 u 14.16. "Prvo vozilo, naša autocisterna Valpovo 120, na intervenciju izlazi već u 14.17 s tri vatrogasca. Na požarište u 14.20 izlaze još navalno vozilo i pick-up s ukupno pet vatrogasaca. Nakon dolaska na mjesto intervencije zatječemo požar u razbuktaloj fazi, te ga sa svim raspoloživim snagama gasimo dvama mlazovima brze navale i naprtnjačama, te brzom intervencijom stavljamo požar pod nadzor. Radilo se o opžarenoj površini od 500 m². U spremištu našeg društva u stanju pripravnostili bilo je još pet vatrogasaca. Intervencija je završena u 15.13 - doznajemo od pripadnika DVD-a Valpovo.

Prema podatcima Hrvatske vatrogasne zajednice, od ponedjeljka u 7 do utorka u 7 sati zabilježeno je 117 vatrogasnih intervencija, u kojima je sudjelovalo 146 vatrogasnih organizacija s ukupno 516 vatrogasaca i 185 vatrogasnih vozila. Požare na otvorenom prostoru vatrogasci su gasili i na području Dubrovnika, Hvara, Brača i u Šibensko-kninskoj županiji. Još početkom ožujka Hrvatska vatrogasna zajednica (HVZ) objavila je da je, prema podatcima Državnog vatrogasnog operativnog centra 193 HVZ-a, u siječnju 2024. zabilježeno povećanje broja požara od 173,68 posto u odnosu prema siječnju 2023., a broj požara u veljači bio je 37,10 posto veći od veljače 2023.

Već u prva dva mjeseca ove godine zabilježen je znatan porast broja požara raslinja, ali i još veći porast procijenjene opožarene površine u odnosu prema istom razdoblju 2023. Broj požara na priobalnom i krškom području (sedam priobalnih županija) povećan je za 37,61 posto, u kontinentalnom dijelu za 111,76 posto, a broj požara na cijelom području Republike Hrvatske povećan je za 55,24 posto.

Nemar je prva iskra


Još je više rasla procijenjena opožarena površina. Tako je na području sedam priobalnih županija zabilježen rast od 633,14 posto, u kontinentalnom dijelu 790,14 posto, a rast u odnosu prema 2023. za područje cijele zemlje iznosio je 701,44 posto.

U cijeloj 2023. godini u Republici Hrvatskoj zabilježeno je 3013 požara raslinja s ukupno procijenjenom opožarenom površinom od 5251 ha, što znači, ako se usporede podatci za prva dva mjeseca 2024. s podacima za cijelu 2023., da broj požara iznosi nešto manje od trećine (29,47 posto) svih požara u 2023., a vrijednost procijenjene opožarene površine doseže čak 95,24 posto procijenjene opožarene površine za cijelu 2023. godinu.

Iznimno topla zima, s temperaturama znatno iznad prosjeka, i prilično suho razdoblje na priobalnom i krškom području, a u veljači i u kontinentalnom dijelu zemlje, uz primjetno povećanje neprijavljenog i nesavjesnog spaljivanja biljnog otpada, pridonijeli su takvim vrijednostima. Iako nije zabilježena znatnija šteta i, na sreću, nitko u tim požarima nije smrtno stradao (jedna ozlijeđena osoba), potrošeni su znatni resursi vatrogasnih snaga, što za posljedicu ima i povećanje izdataka za vatrogasne organizacije i vatrogasne postrojbe.

Hrvatske šume provode kampanju "Nemar je prva iskra"!, jer su u ljetnim mjesecima šume diljem Hrvatske pod velikim rizikom od požara, a nemar je često njihova prva iskra.

- Oko 90 posto svih vatrogasnih intervencija vezanih uz vatru u šumama moglo bi se izbjeći da se ljudi više brinu o svojim postupcima u prirodi. Opušak koji si pokupio za sobom, staklo koje si bacio u smeće ili plamen koji si ugasio do kraja jednostavne su radnje, a mogu biti presudna protupožarna mjera. Povećanim oprezom u šumi moguće je spriječiti čak devet od deset požara - upozoravaju iz Hrvatskih šuma. Grad Osijek donio je posebnu uredbu kojom je zabranjeno paljenje na otvorenom cijele godine.

Sandra Lacić
NOVČANE KAZNE I ZATVOR DO PET GODINA
Iz Hrvatske vatrogasne zajednice podsjećaju da se, ako zbog požara nastane materijalna šteta ili netko pogine, odgovorni za požar izlažu prekršajnim i kaznenim prijavama te zatvorskim kaznama.

Za izazivanje požara novčane su kazne u iznosu od 1990 do 19.900 eura, a kazna zatvora do 60 dana. U slučaju nehaja novčane su kazne od 260 do 1990 eura. Uz kazne predviđene Zakonom o zaštiti od požara, odredbe Kaznenog zakona predviđaju i kazne zatvorom od šest mjeseci do pet godina za dovođenje u opasnost života i imovine požarom. Ako su ta djela počinjena iz nehaja, kazne su do tri godine zatvora.

Najčitanije iz rubrike