Ekonomija
ZAKONSKE IZMJENE

Petsto tvrtki obvezno je izvještavati o održivosti
Objavljeno 26. lipnja, 2024.
Direktiva o korporativnom izvještavanju o održivosti, tzv. CSRD Direktiva, s 1. siječnja 2024. stupila je na snagu, te se Hrvatska obvezala prenijeti je u nacionalno zakonodavstvo do srpnja ove godine. To će za posljedicu imati izmjenu Zakona o računovodstvu i izmjenu Zakona o reviziji. U Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK), u sklopu ESG akademije HGK-a, Ministarstvo financija polaznicima je nedavno predstavilo izmjene i dopune tih zakona.

“Novi zakon o računovodstvu donosi povećanje broja obveznika izvještavanja o održivosti, prije je ta obveza zahvaćala oko 70 tvrtki u Hrvatskoj, sada će to biti oko 500 tvrtki. Proširuje se sadržaj izvještaja i točnije su određene informacije koje tvrtke trebaju objavljivati. Izvješće je digitalizirano, a za provjeru će biti odgovorni ovlašteni revizori", rekla je direktorica Sektora za industriju i održivi razvoj HGK-a Marija Šćulac, te naglasila da je HGK ove godine nadogradio metodologiju ESG ratinga HGK-a, koji može koristiti tvrtkama za procjenu aktualnog stanja ESG procesa unutar tvrtke, te za praćenje napretka u odnosu prema prošloj godini.

Najavljujući novi zakonodavni okvir koji za određeni krug obveznika uvodi obvezu izvještavanja o održivosti, Ana Zorić, ravnateljica Uprave za gospodarstvo i financijski sustav u Ministarstvu financija, istaknula je kako će se odredbe CSRD Direktive – Direktive o korporativnom izvještavanju o održivosti prenijeti u cijelosti novim zakonom o računovodstvu te izmjenama i dopunama Zakona o reviziji, a u manjem dijelu i Zakona o tržištu kapitala.

“Navedeni će zakonski prijedlozi biti u kratkom roku poslani u proceduru, te će, uz trenutne obveznike, od 2026. godine, za godinu koja počinje 1. siječnja 2025., o održivosti izvještavati svi veliki poduzetnici, a u konačnici i mali i srednji poduzetnici čiji su vrijednosni papiri uvršteni na uređeno tržište bilo koje države članice EU-a. Na samom kraju u krug obveznika bit će uključeni poduzetnici iz trećih zemlja prema točno utvrđenim kriterijima. Važno je naglasiti kako izvještavanje o održivosti ne bi trebalo biti samo sebi svrha, već bi ono trebalo činiti osnovu za bolji dijalog i komunikaciju sa svim dionicima, uključujući i financijski sektor, za koji se očekuje da će imati ključnu ulogu u procesu tranzicije prema održivom gospodarstvu, i to aktivnijim usmjeravanjem prikupljenog kapitala prema održivim ekonomskim aktivnostima. Istaknula bih naposljetku kako će Ministarstvo financija u suradnji s drugim institucijama u razdoblju koje je pred nama poduzeti sve što je potrebno kako bi u budućnosti obveza izvještavanja o održivosti bila što jednostavnija za poduzetnike i kako bi se za nju svi na vrijeme pripremili", istaknula je Zorić. Primjer iz prakse o prilagodbi novoj CSRD direktivi predstavila je voditeljica odjela održivog poslovanja Cemexa Hrvatska Merica Pletikosić. Z.Rupčić
Omogućiti javnosti pristup informacijama
“Europska unija suočava se s velikim izazovom u svojoj ambiciji da postane prvi klimatski neutralan kontinent i smanji emisiju stakleničkih plinova. Usprkos dugotrajnim pripremama, tek s implementacijom Direktive o korporativnom izvještavanju o održivosti, koja će poduzećima donijeti obvezu nefinancijskog izvještavanja o održivosti, bit će moguće konkretno vidjeti kako će zaista financijski sektor u budućnosti mijenjati svoju ulagačku strategiju i koje će financijske proizvode ponuditi. Nefinancijsko izvještavanje omogućit će investitorima i javnosti pristup informacijama kako bi mogli procijeniti utjecaj tvrtki na ljude i okoliš, kao i financijske rizike i prilike koje za društva proizlaze iz klimatskih promjena”, rekla je Anamarija Staničić, članica Upravnog vijeća Hanfe.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike