Novosti
PRIJEPORI OKO PUPOVCA NA ČELU ODBORA I ŠTO TO POKAZUJE

Plenković održao zadovoljnom srpsku manjinu, a DP-u ipak sačuvao obraz
Objavljeno 24. lipnja, 2024.
DP je glasovao protiv i legitimno iskazao neslaganje, pa formalno nije prekršio izborna obećanja
Puno je prašine podignuto uoči raspleta glasovanja o Miloradu Pupovcu, kao budućem predsjedniku saborskog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, a sve je okončano u najboljem redu i bez previše buke, uz tek poneki nezadovoljni komentar iz Domovinskog pokreta kao HDZ-ova partnera u vlasti (i, očekivano, oporbenog Mosta), koji je najavljivao da se s tim neće složiti. I nije, ali je očekivano velik dio oporbe podržao tu opciju.

Kako nam je rekao politički analitičar Davor Gjenero, to je uspjeh i osobno premijera Andreja Plenkovića, koji nije popustio pod pritiskom i na kraju je uspio zadržati srpsku manjinu integriranom u politički život i zadovoljnom unatoč koaliciji s DP-om a da nije izložio DP osobitim kritikama njihovih birača. No ističe kako je to zapravo i uspjeh u zaštiti načela demokratskih političkih odnosa koji su uspostavljeni u proteklih osam godina, ali su i u prethodnim razdobljima bila uvažavani. Naime, dodaje, to rješenje na kojemu je Plenković inzistirao - da se pozicije manjinskih zastupnika ne računaju u kvoti većine ili manjine - izrazito je racionalna politička odluka.

- Stjeravati zastupnike nacionalnih manjina u jedan ili drugi politički blok bilo bi izrazito štetno. Važno je definirati i da manjinskoj zajednici, koja je ranjiva skupina, po definiciji pripadaju neke pozicije u političkom sustavu bez obzira na to sudjeluje li kao manjina u trenutnoj političkoj većini ili manjini. Zato mi se čini da je ovo izrazito dobro rješenje. Bolje bi bilo, naravno, da su svi manjinski zastupnici i dalje u okviru parlamentarne većine i da se to načelo konstitucionalnog patriotizma i dalje jača, mogućnošću da unutar koordinacije vladajuće koalicije manjinski predstavnici rješavaju probleme svoje zajednice. No kada to već nije moguće, važno je očuvati bar tu njihovu institucionalnu zastupljenost u političkom sistemu - ističe Gjenero.

Začepio usta ljevici


I njemu se čini da se time i DP izvukao iz svojevrsnog "ćorsokaka", u koji se sam doveo politikom neprihvaćanja i pokušaja "čišćenja" SDSS-a iz vlasti. Oni inzistiraju na svom principu, ali nisu poduzimali nikakve prijeke korake, kaže. DP je sada u situaciji da i ne može provocirati prijevremene izbore, dodaje, jer njegova pozicija više nije takva - ima puno ozbiljnije izazove jer do sada nije funkcionirao unutar izvršne vlasti. Sada mora stvoriti ekipu ljudi u stranci koja ima kompetencije za sudjelovanje u izvršnoj vlasti, što je jako osjetljiv i težak posao, ističe. "Očito da postoji dobra volja s ključne, partnerske strane u Vladi da im se u tome pomogne. A i mislim kako je pametnije da se bave svojim kadrovskim ekipiranjem za izvršnu vlast nego nekakvim istjerivanjem principa u koje su se sami nepotrebno zapleli", kaže Gjenero, kojemu ostaje neupitan dojam da je Plenković ovime uspio "recentrirati" DP i začepio usta svim kritičarima, a naročito ljevici, koja ga je optuživala da se tom koalicijom odrekao ideala i da RH ide u krajnju desnicu.

To neće žrtvovati


Politički analitičar Pero Maldini kaže kako najprije treba reći da se sudjelovanje predstavnika nacionalnih manjina u vladajućoj većini ne može izjednačavati sa zaštitom prava nacionalnih manjina, koje su zajamčene Ustavom i regulirane zakonom, neovisno o tome tko je predstavnik koje manjine i je li dio vladajuće većine ili oporbe. Drugo je pitanje, dodaje, političke kompatibilnosti i sklapanja koalicija, gdje je legitimno da pojedine stranke žele ili ne žele koalirati s drugima - uključujući i predstavnike nacionalnih manjina - sukladno sa svojim ideološkim orijentacijama i političkim interesima. Tako i SDSS može biti dio vladajuće većine ako su partneri koji čine tu većinu s tim suglasni, ali i ne mora, ako toga nema, kaže. Kako kaže, to ni u čemu ne dovodi u pitanje njihovu političku predstavljenost u Saboru ni njihova prava kao stranke, a pogotovo ne prava srpske nacionalne manjine.

- Što god da je razlog DP-ove isključivosti prema SDSS-u, to je primarno stvar političke (ne)kompatibilnosti stranaka različitih ideoloških i političkih profila (jednako se odnose i prema Možemo), a nipošto ne bi smio biti nastojanje za umanjenjem političkih i građanskih prava nacionalne manjine koju ta stranka predstavlja. Ako je to pak DP-ova pozicija, tada su to trebali znatno više i jasnije komunicirati, jer bilo kakva isključivost koja bi težila umanjivanju prava i zagovaranju nejednakosti na toj osnovi bila bi suprotna temeljnim demokratskim i ustavnim načelima, te bi ih delegitimirala kao demokratsku stranku - kaže Maldini.

Smatra kako su prihvaćanjem Pupovca kao kandidata Kluba nacionalnih manjina Plenković i HDZ ne samo poduprli tradicionalni izbor predstavnika SDSS-a za čelnika tog odbora nego i poslali poruku da demokratske standarde neće žrtvovati političkom pragmatizmu. Istodobno, ostavili su slobodnim DP-u da se izjasni protiv toga ne dovodeći zbog toga koaliciju u pitanje, očekujući isto to i od DP-a, rekao nam je Maldini.

Igor Bošnjak
UMJERENA DESNOCENTRISTIČKA OPCIJA
 
 
Stranačke koalicije, osobito vladajuća većina, moguće su ako postoji spremnost partnera na kompromise, koji su preduvjet stvaranja konsenzusa o onome što im je zajedničko. O tome ovisi stabilnost vlasti, sposobnost provedbe javnih politika i u konačnici učinkovitost. Ustrajanje na partikularnim interesima vodi entropiji i destabilizaciji, pa je stoga normalno da su i HDZ i DP pri formiranju većine trebali napraviti kompromise. No proklamirane javne politike u osnovi se ne čine bitno drukčijima od dosadašnjih. Štoviše, može se govoriti o kontinuitetu dosadašnjih politika, u kojima će DP moći naći prostor djelovanja i ostvarenja svojih interesa, kaže Maldini. Istina, određeni pomak udesno može se zamijetiti, ali više na simboličnim i nekim unutarnjopolitičkim pitanjima, ne i na socioekonomskim, vanjskopolitičkim ili vojnosigurnosnim, smatra, no taj pomak drži legitimnim jer odražava političku volju građana na izborima. Ipak, to se nikako ne bi moglo okarakterizirati kao odmak prema krajnjoj desnici ili političkoj isključivosti, naglašava.

- I dalje je riječ o umjerenoj desnocentrističkoj, proeuropskoj i demokratskoj opciji, koju je Plenković i do sada zastupao i personificirao. Stoga bi se, bar u ovom trenutku, moglo reći da je Plenković uspio zadržati taj smjer vođenja zemlje uklopivši DP u taj okvir prihvaćanjem dijela njegovih zahtjeva koji neće ići na štetu interesa i politika HDZ-a, a koji će biti dostatni da DP kao partner može biti zadovoljan i imati područje svojeg djelovanja - zaključuje Maldini.

Davor Gjenero politički analitičar

SISTEMSKA STRANKA MORA KREIRATI RACIONALNE JAVNE POLITIKE

Gledajte, Plenković je tipičan europski političar i on radi upravo ono što europske institucije rade sa strankama i političkim opcijama koje se na prvi pogled čine radikalnim. Onog trenutka kada se te skupine nađu unutar europskih instiucija, bilo Europskog parlamenta ili Europskog vijeća, njihova retorika se mijenja, one prestaju biti antisistemska politička opcija i zapravo preuzimaju odgovornost za funkcioniranje institucija. Plenković je DP gurnuo u to da preuzme odgovornost za tri segmenta izvršne vlasti i time ga je učinio sistemskom strankom. Kada ste sistemska stranka, morate mijenjati svoje retorike, morate se odreći onog silijastičkog cilja - raja na zemlji ovdje i sada - i morate početi kreirati racionalne javne politike. Upravo to se dogodilo DP-u - ako u tome bude uspješan, onda će iz mandata izići kao umjerena sistemska politička opcija, zaključuje Gjenero.

Pero Maldini politički analitičar

PLENKOVIĆ I HDZ POMOGLI DP-u DA SE IZVUČE

S obzirom na to da DP njegovi politički oponenti upravo optužuju za to neprihvaćanje SDSS-a, a dio njegovih birača pak misli da je iznevjerio svoja obećanja i njihova očekivanja, ovakvim potezom Plenković i HDZ pomogli su DP-u da se izvuče iz te situacije. Naime, rasprava pripada li mjesto predsjednika Odbora saborskoj većini ili oporbi, premda naglašena i burna, zapravo je stavljena u drugi plan, a fokus je bio na poštovanju tradicionalnog izbora kandidata kojeg predlaže Klub zastupnika nacionalnih manjina, neovisno je li dio većine ili oporbe. DP je glasovao protiv toga, čime je legitimno iskazao svoje neslaganje, pa formalno nije prekršio svoja izborna obećanja. Istodobno, izborom Pupovca zadovoljena je politička volja birača SDSS-a i velike većine drugih koji su podržali taj izbor i ispoštovali tradiciju da predsjednik tog odbora bude netko iz redova manjina, kaže Maldini.

Najčitanije iz rubrike