Mozaik
USPJEH BRITANSKIH ZNANSTVENIKA

Stavili “mini ruksake” na rijetke kornjaše
Objavljeno 19. lipnja, 2024.
Tehnologija je u posljednjem desetljeću jako napredovala, što su posebno iskoristili znantvenici provodeći istraživanja i eksperimente koji su prije bili nezamislivi. Ovaj su put znanstvenici stavili "mini ruksake" na rijetku vrstu kornjaša, koja se može pronaći u dijelovima kišnih šuma umjerenog pojasa, i to kako bi proučavali njihovo kretanje u sklopu istraživanja koje bi mogla pomoći u njihovu očuvanju.

Istraživači sa Sveučilišta u Exeteru surađivali su s organizacijom Woodland Trust u proučavanju modrog trčka, neuhvatljivog insekta koji se može pronaći u jugozapadnoj Engleskoj, a o kojemu se malo zna. Tim je pažljivo postavio radiotragače, koji izgledaju poput malih ruksaka, na 36 insekata kako bi bilježio njihovo dnevno kretanje u raznim šumama diljem Dartmoora. Otkrili su da su neki kornjaši bili brži i pustolovniji tragači za hranom od drugih, a neki se više dana nisu vraćali u svoju bazu. Istraživanje je pokazalo da je jedan kornjaš u noći prešao kilometre u potrazi za hranom i partnerom.

Istraživači, koje su predvodili dr. Nick Royle i Brogan Pett, rekli su da bi istraživanje moglo pružiti "bitan" uvid u to kako Woodland Trust i drugi borci za zaštitu prirode mogu zaštititi i obnoviti rijetka staništa s obzirom na klimatske promjene. "Jedan mužjak, čija je oznaka bila R9, pokazao se pravim sportašem, baš kao i njegov imenjak Ronaldo, prelazeći veliku udaljenost unutar šume svake noći, što je ekvivalent udaljenosti od nekoliko kilometara", rekao je Pett. M.Bu./H
36

insekata dobilo je na leđa minijaturne radijske odašiljače

Možda ste propustili...

“BAJKERI” STIŽU U KINA DILJEM HRVATSKE

Na otvorenoj cesti s Tomom Hardyjem i Austinom Butlerom

PJEVAČ JEDNOG OD NAJVEĆIH HITOVA 2000-IH

Umro je Shifty Shellshock, frontmen Crazy Towna

Najčitanije iz rubrike