Mozaik
“BAJKERI” STIŽU U KINA DILJEM HRVATSKE

Na otvorenoj cesti s Tomom Hardyjem i Austinom Butlerom
Objavljeno 27. lipnja, 2024.
U središtu priče su vođa Vandala Johnny, njegov temperamentni štićenik i član Vandala Benny te Bennyjeva supruga Kathy
Kriminalistička drama "Bajkeri" ("The Bikeriders"), najnoviji uradak Jeffa Nicholsa, danas (četvrtak) stiže u kina diljem Hrvatske, te nas vodi na putovanje koje prati uspon i pad motociklističke bande Vandali 1960-ih godina.

Kathy, odlučna članica Vandala, udana za divljeg, bezobzirnog vozača motocikla po imenu Benny, prisjeća se evolucije Vandala tijekom desetljeća, počevši od lokalnog kluba autsajdera ujedinjenih dobrim vremenima, tutnjavom motora i poštovanjem prema njihovu snažnom, postojanom vođi Johnnyju. Tijekom godina Kathy daje sve od sebe kako bi se snašla s neukroćenom naravi svog supruga i njegovom odanosti Johnnyju, za kojeg ima osjećaj kao da se mora natjecati za Bennyjevu pažnju. Kako život u Vandalima postaje sve opasniji, a klubu prijeti da postane još zlokobnija banda, Kathy, Benny i Johnny prisiljeni su donositi odluke o svojoj odanosti klubu i jedni drugima.

Knjiga fotografija


Posljednji hollywoodski trend su ekranizacije romana, videoigara ili linije igračaka, no Jeff Nichols na velike ekrane donosi ekranizaciju knjige fotografija. Istini za volju, osim fotografija u knjizi je opis onoga što ona prikazuje ili poneka rečenica, intervju s pojedinim članom motociklističkog kluba koji se nalazi na fotografiji, no to ne tvori cjelovitu priču. Stoga je Nichols u svoj novi film "Bajkeri" prenio osjećaj koji je imao dok je prvi put držao knjigu u rukama.

Nagrađivani redatelj hvaljenih naslova kao što su psihološki triler "U zaklon" ("Take Shelter", 2011.), drama "Mud" (2012.) i znanstvenofantastični "Ponoćni specijal" ("Midnight Special", 2016.) odlučio je publici na velike ekrane donijeti oblake prašine i miris benzina bajkerskih bandi. Nakon što ga je knjiga fotografija Dannyja Lyona "The Bikeriders" (1967.) oduševila i potaknula mu maštu, Nichols je kontaktirao fotografa i filmaša s idejom o filmu. Kako je Lyon putovao s bajkerima kao fotograf koji je ovjekovječio njihov način života, isprva je pomislio da Nichols ima namjeru snimiti film o fotografu, ali to nije bilo tako, jer ovo je priča o članovima motociklističkog kluba koju su inspirirale njihove fotografije. Možda ovo nije priča o čovjeku iza objektiva, ali lik Dannyja Lyona je u filmu i okidačem fotoaparata prati Vandale.

Neobuzdani duh


Lyonova knjiga govori o najstarijoj motociklističkoj bandi, Chicago Outlawsima, osnovanoj davne 1935., koja je u to vrijeme izrasla u drugu najveću motociklističku bandu na svijetu. Kako bi se odmaknuo od biografske priče prikazane u knjizi, Jeffu Nicholsu su osim fotografija kao inspiracija poslužile i neke stvari u knjizi koje je izrekao Outlaws, te je stvorio vlastite likove i priču za "Bajkere".

U središtu priče su vođa Vandala Johnny, njegov mladi temperamentni štićenik i član Vandala Benny te Bennyjeva supruga Kathy. Budući da je Benny neobuzdani duh i svojim divljim načinom života dovodi sebe i ostale u opasnost, Kathy stalno čeka trenutak kad će se on promijeniti. S druge strane, Johnny u njemu vidi vođu kluba koji bi ga naslijedio, a sam Benny će morati balansirati između njihovih očekivanja i vlastitog samodestruktivnog karaktera. Problem s Bennyjem je što njega nije briga ni za što, a to bi moglo označiti kraj svega, čak i samih Vandala.

U ulozi Johnnyja je Tom Hardy, kao Kathy gledat ćemo Jodie Comer, a Bennyja tumači Austin Butler. Dannyja Lyona igra Mike Faist, a uloge u "Bajkerima" ostvarili su i Boyd Holbrook, Michael Shannon, Norman Reedus, Damon Herriman, Beau Knapp i Emory Cohen, Karl Glusman, Toby Wallace i Happy Anderson.

Danijel Miklić
Punk-rock priča o bajkerskoj supkulturi
Budući da se Danny Lyon s Chicago Outlawsima vozio četiri godine, i “Bajkeri” Jeffa Nicholsa prate razdoblje od nekoliko godina, kako su se od kluba entuzijasta Vandali pretvorili u opasnu bandu koje se i policija boji. “Bajkeri” su punk-rock priča o bajkerskoj supkulturi ispunjena ljepotama i opasnostima takvog života, kao što su sloboda i ljubav prema motociklima, romansa i tragedija. Svaki od likova ima vlastitu priču i razloge zašto je pristupio Vandalima, a toliko su različiti i ljudski da je nemoguće s njima se ne povezati i čuti još njihovih pozadinskih priča koje su ih posjele na dva kotača.

Jeff Nichols odlučio je publici na velike ekrane donijeti oblake prašine i miris benzina bajkerskih bandi

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike