Mozaik
OMILJENI BRITANSKI GLAZBENI REDATELJ

Ove će godine Maverick Cinehilla biti Julien Temple, legenda rock-dokumentarca
Objavljeno 18. lipnja, 2024.
Nove avanture i stari prijatelji potka su novo-starog festivala Cinehill, nasljednika Motovun Film Festivala. Četrnaest godina nakon prvog posjeta Motovunu festivalu se, sada u Gorskom kotaru, pridružuje jedan od najvećih veterana rock-dokumentarizma - Julien Temple, ovaj put kao dobitnik počasne nagrade Maverick, koja se dodjeljuje za kinematografsku hrabrost i širenje granica filmskog izričaja.

Temple je redatelj čiji opus dijeli najbolje vrijednosti Cinehilla – brisanje ustaljenih granica, kršenje pravila, neobuzdana kreativnost i nadasve revolucionarna snaga umjetnosti. Taj veliki dokumentarist karijeru je započeo 1970-ih snimajući filmove o pionirima punka i majstorima provokacije, Sex Pistolsima, a u sljedećim je desetljećima izgradio impresivnu filmografiju krcatu suradnjama s najvećim legendama rock-glazbe. The Clash, Rolling Stones, David Bowie, Neil Young, Judas Priest, Depeche Mode, čak i Whitney Houston i Janet Jackson, samo su neka od brojnih imena koja vežemo uz Templeov redateljski rad, od dokumentarnih i igranih filmova do glazbenih spotova. Spotovi za pjesme Neila Younga ("This Note‘s for You") i Davida Bowieja ("Day in Day Out") donijeli su mu dva Grammyja.

- Julien je jedna od ikona britanske filmske i glazbene scene, koji je radio s drugim britanskim legendama, i drago nam je što će publika Cinehilla vidjeti taj izuzetan dio naše kreativne industrije. Templeovi filmovi na Petehovcu sjajan su spoj britanske i hrvatske filmografije te kulture općenito - izjavio je Simon Thomas, britanski veleposlanik u Hrvatskoj, uz čiju se potporu realizira program.

Film ga nije nimalo zanimao sve dok tijekom studija nije otkrio Jeana Vigoa, redatelja čiji su filmovi i anarhistični duh uvelike utjecali na redatelje francuskog novog vala, te je Temple poslije o njemu snimio i film "Jean Vigo: Passion for Life", 1998.

- Nisam gledao filmove kao klinac, ali kad sam krenuo na faks i susreo se s djelima Jeana Vigoa, automatski sam se navukao na filmove - priznao je Temple prilikom prvog posjeta Motovunu.

Takvi uzori transgresiju su upisali u same temelje Templeova stvaralaštva, kojima je ostao vjeran sve do danas, te se pankerski duh koji ga je privukao u glazbi očituje i u njegovu redateljskom potpisu koji nikad ne bježi od rizika. Takav ga je pristup, premavlastitom priznanju, umalo i otjerao u financijsku propast kada je 1986. snimio "Apsolutne početnike" ("Absolute Beginners"). Danas kultni film svojedobno je doživio kolaps na kinoblagajnama, a neki mu pripisuju i dio krivnje za propast produkcijske kuće Goldcrest. No već tada film je imao svoje obožavatelje, među kojima su bili i Michael i Janet Jackson, što je otvorilo put i novim suradnjama.

Pomni kroničar punk rocka, Temple je ostavio neizbrisiv trag u povijesti glazbene umjetnosti filmovima kao što su "Velika rock‘n‘roll prijevara" ("The Great Rock ‘n‘ Roll Swindle", 1980.), u kojem prati uspon i pad Sex Pistolsa iz perspektive menadžera Malcolma McLarena. Vrsna je to pseudodokumentarna komedija koja do kraja zamućuje granicu između stvarnosti i fikcije (ili istine i laži), a u kojem je dio članova benda odbio sudjelovati. Vagu je izbalansirao 2000. dokumentarnim filmom "Prljavština i bijes" ("The Filth and the Fury"), u kojem preživjeli članovi benda napokon pričaju svoju stranu priče. Godine 2006. slijedio je "Glastonbury", dokumentarac u kojem bilježi 30 godina ovog velikog festivala, a godinu poslije snimio je hvaljenu posvetu svome bliskom prijatelju i frontmenu The Clasha – "Joe Strummer: Neispisana budućnost" ("The Future Is Unwritten", 2007.).

Na Cinehillu će biti prikazano jedno od njegovih ponajboljih ostvarenja, "Shane MacGowan: Priča o pjevaču Poguesa" ("Crock of Gold: A Few Rounds with Shane MacGowan", 2020.), ovjenčan na Sundanceu Posebnom nagradom žirija. Intimna je to i potpuno otkačena oda nedavno preminulom irskom glazbeniku i utemeljitelju benda The Pogues, koja kombinira dotad neprikazane arhivske snimke, animaciju i razgovore sa samim MacGowanom i njemu bliskim prijateljima i obitelji.

Za one koji vole gledati puno filmova jučer su u pretprodaju krenuli paketi ulaznica po najpovoljnijim cijenama, Veliko i Malo brdo. Paketi su u online-pretprodaji samo do 7. srpnja, a od 8. srpnja počinje i prodaja pojedinačnih ulaznica. Cinehill se održava od 24. do 28. srpnja na izletištu Petehovac i u okolnim mjestima uz potporu Primorsko-goranske županije, TZ Kvarnera i Gorskog kotara, HAVC-a i Grada Delnica. T.K.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike