Mozaik
DESTINACIJA DOBRE GLAZBE

Na Jarunu počinje
INmusic, trodnevna
svečanost rock glazbe
Objavljeno 24. lipnja, 2024.

ZAGREB - INmusic, festival zbog kojeg je Zagreb odavno prepoznat kao destinacija dobre glazbe, počinje u ponedjeljak na Jarunu s probranim izvođačima, od kojih se ove godine ističu headlineri The Smashing Pumpkins, Hozier i The National, ali tu su i brojni drugi nastupi vrijedni pozornosti.

The National, stari znanci zagrebačke publike koja ih štuje još od koncerta u KSET-u 2004. za prvi dan festivala najavljuju dvosatni nastup. Iako su od tada više puta nastupali u Hrvatskoj, donose i novi materijal, jer su nakon četiri godine stanke u 2023. izdali čak dva albuma.

Prije njih, na Main stageu će nastupiti švedska post-punk senzacija Viagra Boys, Sleaford Mods te Baby Elvis.  Na World stageu svirat će The Gaslight Anthem, bar italia, Skotni vrag i TV EYE, a Deadletter, Lenhart Tapes, nemanja i bend D.  na Hidden stageu.

Headlineri utorka su proslavljeni irski glazbenik Hozier, koji prvi put nastupa u Hrvatskoj, te Škot talijanskog podrijetla koji ima talent pripovijedanja priče kroz pjesme, Paolo Nutini.

Prije njih svira Dogstar, bend osnovan početkom 90-ih godina kao projekt slavnog Keanua Reevesa, pa se za taj nastup očekuju povećane gužve, osobito ženske populacije ispred dijela pozornice gdje će atraktivni glumac svirati svoju bas gitaru.

Bit će tu i IDEM te s-alt, na World stageu američki trio Gossip  predvođen buntovnom Beth Ditto, Lucy Kruger & The Lost Boys, Cura i dečko te grupa Orvel, a na Hidden stageu Sprints, Leatherette, Muscle Tribe of Danger & Excellence i Željezne pilule.

Festival će treći dan zaključiti The Smashing Pumpkins, jedan od ključnih glazbenih sastava koji su obilježili zvuk grungea i devedesetih, s karizmatičnim frontmanom Billyjem Corganom.

Prije njih nastupa norveški electro-pop duo Röyksopp koji kombinira house sa afro-američkim glazbenim elementima, te Bombay Bicycle Club te Astrid & The Scandals.

Engleski post-punk bend Squid, Ibibio Sound Machine, Kiper i Dead Dog Summer nastupit će na World stageu, a Descartes a Kant, Lufthansa, Tight Grips i  Extroft na Hidden stageu.

Festival donosi i VJ program na Tesla Tower stageu, kao i DJ program koji realiziraju zagrebački klubovi KSET, Močvara, Tvornica Kulture, Vintage Industrial Bar, Dva Osam i AKC Attack na nekoliko punktova. Tu su uvijek popularni Silent party i Karaoke stage.

S antičkim shvaćanjem festivala kao okupljanja šire zajednice oko vrijednosti do kojih joj je stalo INmusic je pripremio bogati popratni program - predstavlja radove suvremenog umjetnika Vlade Marteka, surađuje s predstavnicima nezavisne kulture, od udruge i festivala Superval, obrazovnog programa Škola i zajednica i Instituta za društvena istraživanja do Minikultura programa i likovnih radionica za najmlađe pod vodstvom kreativnog studija Centar pažnje.

ZET autobusi će prometovati od okretišta Ljubljanica, na Jarun dolaze na ulaz Hrgovići, potom kruže Jarunom do festivalske lokacije, svakih 15 minuta od 15 do 05 sati.

(Hina)

Možda ste propustili...

NAJAVIO VELIKU TURNEJU U 16 DRŽAVA

Baby Lasagna 2025. nastupa po Europi i UK

PRONAŠAO ODBAČENI NOVČANIK U AMSTERDAMU

Beskućnik vratio dvije tisuće eura

Najčitanije iz rubrike