Mozaik
ZVAT ĆE SE “SLJEDEĆA POSTAJA PARIZ”

Ovog ćemo ljeta u kinu gledati prvi romantični film generiran UI-jem
Objavljeno 28. lipnja, 2024.
Upotreba tehnologije umjetne inteligencije (UI) u umjetnosti znatno je napredovala: od generiranja statičnih slika i grafika preko pjesama pa sve do igranog filma. Nedavno je, naime, objavljen foršpan za prvi potpuno UI generirani film, koji izlazi ovog ljeta, “Next Stop Paris” (“Sljedeća postaja Pariz”).

Projekt vodi TCLtv+ Studios, odjel kineskog konglomerata TCL, poznatog po potrošačkoj elektronici poput televizora i mobitela. TCL je doživio popriličan uspjeh svojom aplikacijom TCLtv+ za Google TV, a tvrtka je sad odučila producirati originalni sadržaj s pomoću umjetne inteligencije.

Film, potpuno generiran umjetnom inteligencijom, premijerno će biti prikazan ovog ljeta. Prati putovanje (UI) djevojke Claire do Pariza. Putuje slomljena srca nakon što je ostavljena pred oltarom, a u vlaku susreće tajanstvenog muškarca. Njihova ljubavna priča počinje kad zajedno krenu u istraživanje Pariza... Oni koji su vidjeli trailer tvrde kako sinopsis se ne razlikuje puno od mnoštva romantičnih filmova dostupnih na svakom streaming servisu, a mnoge podsjeća na radnju filma “Before Sunrise”. Na platformi X korisnici nisu imali puno lijepih riječi i okomili su se na film zbog nedostatka originalnosti, nazvavši priču osrednjom, a likove hladnima.

No problemi sa scenarijem, čini se, najmanji su problem filma. UI-jem generirane slike same po sebi ne čine se posebno impresivnima i dokazuju trenutna ograničenja te tehnologije. Očite su mnoge pogreške, primjerice preokrenuta refleksija i sl. Likovi mijenjaju svoj izgled i djeluju neobično, čak neljudski, sve do granice bizarnosti.

- Ovo je naš prvi foršpan za filmsku kompaniju. Postoji golema znatiželja oko UI-ja - rekao je Chris Regina, glavni direktor sadržaja TCL-a, i naglasio da je dosljednost u stvaranju ljudi i likova čest problem u UI-ju, a pokušavaju ga riješiti odabirom filmskih scena i izvedbom.

- Rad nije završen dok nije isporučen, baš kao i sva filmska i TV produkcija. Brzim napretkom tehnologije mogli bismo lako nastaviti oblikovati film prije puštanja, ali htjeli smo najaviti naš UI studio. Objavljivanjem foršpana pružili smo uvid u ono na čemu radimo - kaže Regina.

Tanja Kvorka
Likovi mijenjaju svoj izgled i djeluju neobično, čak neljudski, sve do granice bizarnosti

Najčitanije iz rubrike