Regija
VUKOVAR

Proširenjem Petrovačke dole riješit će problem odlaganja smeća
Objavljeno 15. lipnja, 2024.
Radovi vrijede više od milijun eura, a time će u Vukovaru opet moći zbrinjavati i tuđi otpad
Svečano potpisivanje ugovora o javnoj nabavi radova za sanaciju i proširenje odlagališta komunalnog otpada "Petrovačka dola" u Vukovaru u petak je potpisao gradonačelnik Ivan Penava s izvođačem radova, direktorom tvrtke Opera Group d.o.o. Srećkom Babićem.

Time su i praktično stvoreni uvjeti za početak radova na proširenju odlagališta, odnosno izgradnja plohe D, za koju je nakon dugotrajnog rješavanja imovinskopravnih odnosa izrađena projektna dokumentacija i ishođena građevinska dozvola. Vrijednost planiranih radova izgradnje nove plohe je 1.040.215,63 eura, za što je osigurano sufinanciranje Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u iznosu od 90 posto, dok je preostala sredstva osigurao Grad u svom proračunu. Kako je navedeno, radovi će započeti krajem lipnja, a planirani dovršetak je za 9 mjeseci.

Prije potpisivanje ugovora Penava je naglasio kako je riječ o iznimno važnoj temi, rekavši kako su, uz osiguranje financija, dulji vremenski period radili na pribavljanju "papira", odnosno suglasnosti i dozvola.

- Vjerujem kako je javnost upoznata da imamo problem nedostatka kapaciteta za odlaganje smeća na razini cijele države. Vukovar je naučio na komotnu situaciju, ovdje je deponirano smeće i iz okolnih općina i gradova, međutim, ispunjavanjem postojećih kapaciteta došli smo u problem i morali se baviti promišljanjima gdje i kako s vlastitim otpadom, a ne još i sa smećem iz jedinica lokalne i regionalne samouprave - naveo je gradonačelnik.

Direktor gradske tvrtke Komunalac, Bruno Marić, istaknuo je kako potpisivanje ima veliko značenje za tvrtku koja je upravitelj odlagališta Petrovačka dola.

- Javili smo Gradu pravodobno da dolazi do smanjenog kapaciteta i govorili o toj problematici, poslali smo i zahtjev za proširenje odlagališta, što će se napokon provesti u djelo. Nadam se kako će izabrani izvođači posao obaviti kvalitetno i u što kraćem roku kako bi i u Vukovaru i u okolnim mjestima mogli odahnuti. Proširenjem ćemo dobiti dostatne kapacitete kako bi Petrovačka dola neometano funkcionirala do otvaranja Centra za gospodarenje otpadom Orlovnjak u Antunovcu - izjavio je Marić i poručio kako u slučaju kakve promjene u planu otvaranja u Antunovcu Petrovačka dola ima dovoljno prostora da se ide i u dodatno proširenje, odnosno izvedbu još jedne kasete.

Naglasio je kako je Komunalcu gospodarenje otpadom bazna djelatnost i uvelike će utjecati na funkcioniranje tvrtke kada budu mogli raditi u punom kapacitetu.

Dragana Korpoš
PLOHA 1,25 HEKTARA
Navedeno je kako površina plohe iznosi 1,25 hektara i na njoj planiraju odložiti oko 165 tisuća kubika otpada, što je dostatno za 5 do 7 godina, s tim da je u planu odlagati maksimalno do 20 tisuća tona otpada godišnje. Srećko Babić je rekao kako je tvrtka Opera Group d.o.o. u posljednjih 5 godina izvela 35 sličnih projekata.

Možda ste propustili...

MINISTARSTVO REGIONALNOGA RAZVOJA

Osam projekata bit će sufinancirano

PROMIČE LJEPOTE I MOGUĆNOSTI AKUMULACIJE

Medicinar s “hitne” živi aktivizam za - Borovik

Najčitanije iz rubrike