Regija
NASTAVAK DRŽAVNOG LIDRANA - DOMAĆIN VINKOVAČKA GIMNAZIJA

Svoje umijeće u literarnom,
dramskom i novinarskom
radu pokazuju srednjoškolci
Objavljeno 26. travnja, 2024.
Vinković: Za smotru koja promiče hrvatsku riječ najbolje je mjesto najstarije naselje u Europi
VINKOVCI - U vinkovačkom GK-u “Joza Ivakić” svečano je u srijedu navečer otvorena državna smotra LiDraNo za učenike srednjih škola iz cijele Hrvatske. Domaćin joj je Gimnazija Matije Antuna Reljkovića, pa ravnateljica Ivana Biljan ne skriva ponos.

- Čast nam je što možemo vidjeti ono što mentori svakodnevno rade sa svojim učenicima. Vinkovci ovih dana mogu vidjeti ono najbolje iz cijele Hrvatske i nadamo se da će to potaknuti sve nas da budemo još bolji i uspješniji u radu s učenicima – rekla je ravnateljica Biljan.

Učenici i njihovi voditelji, uz probe i nastupe, uspjeli su razgledati grad na Bosutu i upoznati se s njegovim znamenitostima.

- Glavni cilj ovog događaja, ono što nas zapravo i najviše veseli, jest to da imamo puno mladih ljudi koji njeguju literarni izričaj i hrvatsku riječ. Oni to vole, puno čitaju, važno je reći da ova smotra nije kategorizirana, što daje još veću ležernost učenicima u sudjelovanju. Oni ovdje pokazuju ono što najbolje znaju, ipak su izabrani najbolji od najboljih – kaže Jadranka Mustapić-Karlić, pročelnica županijskog Upravnog odjela za obrazovanje i društvene djelatnosti.

Srednjoškolce je u ime Grada Vinkovaca pozdravila pročelnica Upravnog odjela društvenih djelatnosti, Andrea Vinković.

- LiDraNo je smotra koja promiče hrvatski jezik i hrvatsku riječ, mislim da nema boljeg grada u Lijepoj Našoj gdje bi se takva jedna smotra trebala održati. Naš grad bogat je kulturnom i povijesnom baštinom, najstariji je u Europi, želimo zahvaliti svim organizatorima i sudionicima – rekla je pročelnica Vinković.

Zadovoljni su i učenici.

- Prošetali smo gradom i mogu reći da mi se jako sviđa. Već sam godinama na LiDraNu, uvijek upoznam nove ljude. Napisala sam predstavu “Oluja”, a u njoj i glumim sa svojom glumačkom ekipom. Riječ je o predstavi koja je napisana po djelu Williama Shakespearea, nekako sam to rekonstruirala i skratila - pojašnjava učenica Marija Burić iz Prirodoslovno-matematičke Gimnazije iz Pule.

Ivan Zrilić iz Gimnazije Bjelovar kaže da je na LiDraNu drugi put, ali i posljednji jer je maturant.

- Došao sam ovdje kako bi predstavio svoj samostalni novinarski rad na temu političkog komentara. Radi se o proučavanju radikalizacije modernog društva. Upisivanje novinarstva mi je jedna od opcija, a prioritet mi je Pravni fakultet u Osijeku – rekao je Ivan.

Miroslav Flego
Možda ste propustili...

POBIJEDILI NA DRŽAVNOM PRVENSTVU 2. LIGA - MUŠKI

Maksim u 1. ligi kuglanja za gluhe

SMOTRA UČENIČKIH ZADRUGA

Učenici pokazali kreativne radove

Najčitanije iz rubrike