Regija
POSJETITELJSKI CENTAR DRAVSKA PRIČA

Baby boom roda:
izleglo ih se već 5
Objavljeno 5. svibnja, 2024.
Prva jaja rode koje se nalaze u Oporavilištu za rode u Posjetiteljskom centru Dravska priča nesle su još 2020., no nije bilo mladih. Godinu poslije ista priča, isti epilog. No 2022. u Dravsku priču stiglo je pet roda, a očito je među njima bio i jedan mužjak... I onda su se 2023. izlegla tri ptića, a ove je godine pravi baby boom roda: već ih je pet ugledalo svjetlo dana.

- Ovo je već peta godina kako u našem oporavilištu rode nesu jaja, no tek smo prošle godine imali prve prinove. Lani, od ukupno 14 jaja, izlegle su se samo tri rodice, koje sada sretno žive na području naše županije – kazala je Tatjana Arnold Sabo, ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije.


A ove godine rodica nikad više. U oporavilištu roda u osam gnijezda rode su snijele 24 jaja, a već pet rodica došlo je na svijet. Do 10. svibnja trebale bi se izleći i ostale, koje će zaljubljenici u prirodu iz Posjetiteljskog centra Dravska priča dohraniti i vratiti u njihovo prirodno stanište.

Oporavilište za rode u perivoju Dravske priče uređeno je u rujnu 2017. godine, u suradnji s Virovitičko-podravskom županijom i Oporavilištem AWAP iz okolice Zaprešića te uz suglasnost Ministarstva zaštite okoliša i energetike. Danas je u oporavilištu ukupno 25 roda. Nijedna roda koja tu završi nije sposobna za letenje i samostalan život ili zbog slomljenog krila ili nekog drugog zdravstvenog razloga. No rode koje se izlegu sposobne su za daljnji život izvan kaveza, u prirodi.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike