Novosti
MODERNIZACIJA JAVNOG PRIJEVOZA I PROMETA U OSIJEKU

Nepovratnih 20 milijuna eura za deset novih niskopodnih tramvaja
Objavljeno 22. ožujka, 2023.
Anušić: Sve ovo što se radi generirat će dodanu vrijednost, nova radna mjesta i gospodarski razvoj

Potpredsjednik Vlade RH i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković u srijedu je boravio u Osijeku te je osječkom gradonačelniku Ivanu Radiću uručio ugovor o dodjeli nepovratnih sredstava za nabavu niskopodnih tramvaja.



Riječ je o ugovoru kojim će se iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti sufinancirati nabava ukupno deset novih niskopodnih tramvaja za tvrtku Gradski prijevoz putnika, a s ciljem modernizacije sustava javnog prijevoza u Osijeku. Ukupna vrijednost projekta je 24,9 milijuna eura, a iznos nepovratnih sredstava je malo manji od 20 milijuna eura.

Spremni projekti


Ovom je prilikom ministar Butković još jednom pohvalio Osijek i Osječko-baranjsku županiju kao dvije jedinice lokalne uprave koje marljivo prijavljuju, ali, još važnije, i realiziraju projekte financirane iz fondova EU-a.

”Svaki put kada dolazim ovamo vidim zapravo koliko je Vlada, a poglavito resor koji vodim već nešto više od sedam godina, uspjela iskoristiti sve mogućnosti koje nam europski fondovi i članstvo Hrvatske u Europskoj uniji pružaju, jer to je prilika koju nismo smjeli i nismo je propustili. Ako je vidjeti bilo gdje u Hrvatskoj što se u pojedinom gradu ili županiji uspješno radi i provodi, to je primjer Osijeka, to je primjer Osječko-baranjske županije i u tom smislu čestitam, ponajprije županu s kojim dugo surađujem i s kojim sam još tamo 2016. godine započeo s čitavim nizom velikih projekata koji su do tada bili negdje u ladici, krenuvši od koridora 5C”, istaknuo je ministar Butković. Čestitke je uputio i gradonačelniku Radiću za cijeli niz prometnih projekata u Osijeku i na činjenici da njegov tim u gradskoj upravi uvijek ima spremne projekte.

”Krajem godine potpisali smo prvi ugovor za nabavu novih tramvaja, u Zagrebu, i to je prvi put da je Zagreb u posljednjih 20 godina krenuo u takvu obnovu. No mislim da je ovaj ugovor koji smo potpisali u Osijeku još veći i vrjedniji”, ocijenio je Butković.

Gradonačelnik Radić podsjetio je kako je tramvaj dio identiteta Osijeka, jer 1844. godine grad na Dravi kao prvi je imao tramvaj u Hrvatskoj i među prvim gradovima u srednjoj Europi.

”Posljednje tramvaje koje smo dobili bili su prije dvadeset godina, tako da sam siguran da će i crtica o dodjeli ovih deset novih niskopodnih tramvaja svakako ući u povijest grada. Novi tramvaji svakako će pridonijeti sigurnosti, udobnosti i bržem prometu, samim time i smanjiti gužve u centru grada jer će se sve veći broj naših sugrađana htjeti voziti novim udobnim javnim prijevozom”, rekao je Radić, podsjetivši kako se u Osijeku realizira i projekt modernizacije tramvajske infrastrukture.

Kakve to nove tramvaje mogu očekivati Osječani otkrio je Dejan Rusmirović, direkor GPP-a.

Rokovi isporuke


“Novim tramvajima doista ćemo povećati razinu kvalitete naše usluge, uz povećanje kapaciteta, povećanje sigurnosti i udobnosti. Naravno, ovdje govorimo i o smanjenju onečišćenja okoliša. Naši trenutačni tramvaji samo su 14 metara dugački, s novim tramvajima, a sada smo u fazi javne nabave, odnosno javnog savjetovanja, namjeravamo nabaviti tramvaje duže od 20 metara. To govori već samo po sebi da će oni imati puno veći kapacitet. Nadamo se time smanjiti broj vozila ne samo u centru nego i na cjelokupnom području našeg grada”, istaknuo je Rusmirović. Rok za isporuku prvog tramvaja iz ove tranše je najviše 24 mjeseca od potpisivanja ugovora, a rok za isporuku zadnjeg tramvaja 15. prosinca 2025. godine.

Kako je riječ o ugovoru o sredstvima iz fondova EU-a, ugovore je potpisao i Dragan Jelić, v. d. ravnatelja Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije, koji je potvrdio riječi ministra Butkovića o uspješnosti Osijeka i Osječko-baranjske županije.

”Na području županije ugovoreno je 323 milijuna eura vrijednih projekata, ukupno ih je 116, koji su ili provedeni ili se provode. Na području Osijeka ugovorena su 43 projekta vrijedna gotovo 200 milijuna eura. To su doista fascinantne brojke i to možete vidjeti kad prolazite i gradom i županijom, radovi su gotovo na svakom koraku”, ocijenio je Jelić.

Zadovoljstvo je iskazao i Ivan Anušić, osječko-baranjski župan, koji je podsjetio na stratešku odrednicu kojom Osijek mora biti grad kotač zamašnjak razvoja istočne Hrvatske. “Grad Osijek mora biti taj koji vuče ne samo ovu županiji nego i cijeli istok Hrvatske. Ovo je samo još jedan dokaz da tako i jest. Projekti koji se rade na području Osijeka i županije su ne samo oni koji će biti hladna infrastruktura, pa ćemo imati samo trošak njihova održavanja. Sve ovo što se radi generirat će dodanu vrijednost, nova radna mjesta, generirat će gospodarski razvoj istoka Hrvatske”, naglasio je župan.

Dario Kuštro
REALIZACIJA PODVOŽNJAKA PREMA PLANU
Ministar Butković i njegovi domaćini obišli su u srijedu i gradilište podvožnjaka u Ulici sv. L. B. Mandića. Projekt je to vrijedan 93 milijuna kuna za koji su dodijeljena nepovratna sredstva u 100-postotnom iznosu. Projekt obuhvaća gradnju podvožnjaka, denivelaciju ceste ispod željezničke pruge Osijek - Zagreb, izgradnju dvaju mostova - cestovnog i željezničkog - izgradnju ceste ispod mostova te izgradnju priključnih prometnica sa svom potrebnom infrastrukturom. “Izvedene su dvije trećine predviđenih radova, rok za završetak je kraj godine i s punom odgovornišću mogu reći da ćemo ga ispoštovati”, izvijestio je Zoran Škorić, predsjednik uprave Osijek - Koteksa.

Oleg Butković

ministar mora, prometa i infrastrukture

MOGUĆE OTVARANJE NOVIH TRAMVAJSKIH LINIJA

”Vrlo brzo će biti raspisan javni poziv za nabavu vozila na alternativni pogon za javni gradski i prigradski promet, i tu prilika da Grad Osijek također kandidira autobuse, a hoće li to biti na vodik ili vozila na struju, to će oni odlučiti. No to je i prilika da se, još ove godine, potpiše ugovor o nepovratnim sredstvima i za otvaranje novih tramvajskih linija u Osijeku”, rekao je ministar.

Možda ste propustili...

KONFERENCIJA “OBRAZOVANJE U FOKUSU”

O izazovima u obrazovanju

DIREKTIVA BITNA ZA SVE POTROŠAČE U EUROPSKOJ UNIJI

Nova pravila EU-a jamče pravo na popravak kućanskih uređaja