Kultura
PRIGODOM 160 GODINA ROĐENJA GLAZBENIKA

Projekt “Osječki maestralni virtuoso Franjo Krežma”
Objavljeno 22. rujna, 2022.
Danas na FFOS-u nastupaju violinist Zvonimir Krpan i klavirist Domagoj Gušćić

Ove godine obilježava se 160 godina od rođenja Franje Krežme. Udruga Kreativna kulturna mreža i Osnovna škola Franje Krežme tom su prigodom osmislili opsežan projekt "Osječki maestralni virtuoso Franjo Krežma - 160. obljetnica rođenja", koji će uključivati niz aktivnosti i koncerata kojima se želi učiniti vidljivijim toga prerano preminulog osječkog violinskoga virtuoza i skladatelja.



Interdisciplinarni je projekt predviđen za realizaciju od rujna 2022. do rujna 2023., a službeno će započeti večerašnjim (22. rujna) koncertom Zvonimira Krpana i Domagoja Gušćića, najavljeno je na jučerašnjoj konferenciji za novinare. Današnji koncert violinista Zvonimira Krpana i klavirista Domagoja Gušćića bit će u Svečanoj dvorani Filozofskog fakulteta Osijek s početkom u 19 sati, a na programu će se osim skladbi Franje Krežme, "Souvenir a‘ Steinbrück", "Noć na Savi" i "Scherzino, za violinu i klavir", naći i "Sonata za violinu i klavir u A-duru" (III. Recitativo - Fantasia; IV. Allegretto poco mosso) Césara Francka te "Introdukcija i rondo capriccioso" Camillea Saint-Saënsa.

Franjo Krežma (Osijek, 4. 9. 1862. - Frankfurt na Majni, 15. 6. 1881.) bio je ingeniozni dječak koji je koncertirao već s osam godina, a s devet je počeo i skladati. Malo je poznato da je već s devet godina (1871.) upisao te 1975. i završio Konzervatorij u Beču, a od 1879. bio je koncertni majstor u orkestru Benjamina Bilsea, koji će se razviti u Berlinsku filharmoniju. Svrha je projekta "Osječki maestralni virtuoso Franjo Krežma - 160. obljetnica rođenja" osvijestiti njegovu vrijednost i dodatno podcrtati bogatstvo kulture, umjetnosti i baštine grada Osijeka i njegovih velikana.

- Uistinu smo se potrudili da cijele godine imamo interdisciplinarni projekt kojim ćemo ne samo govoriti o Franji Krežmi nego i pokušati što više potaknuti i promovirati sve mlade umjetnike, kreativce i kulturnjake koji žele sudjelovati na tom nekom umjetničkom tržištu. Svaki mjesec imat ćemo razne aktivnosti, ne samo glazbene, nego ćemo imati i likovnu umjetnost, vizualnu kulturu i čitanje poezije, a imat ćemo i znanstveni skup koji će se baviti Franjom Krežmom i kontekstom društva njegova doba - kazala je Snježana Barić-Šelmić iz udruge Kreativna kulturna mreža.

Partneri su projekta "Osječki maestralni virtuoso Franjo Krežma - 160. obljetnica rođenja" Osnovna škola Franje Krežme, Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku, Filozofski fakultet Osijek, Umjetnička organizacija Zara, Državni arhiv u Osijeku, Turistička zajednica grada Osijeka i Muzej Slavonije. Jučerašnja je konferencija za medije ujedno bila i nulti dan projekta, pa je tako u predvorju Osnovne škole Franje Krežme prikazan kratki dokumentarni film o Franji Krežmi koji su, pod mentorstvom profesorice Margarete Zdelar, snimili učenici Iva Harc, Franka Džumhur, Meri Moržan i Maksim Cvijetić, scenski igrokaz izveo je učenik Marko Jukić, a također je priređena izložba fotomontaža studentice Anamarije Maršić.

- S našim ćemo učenicima tijekom godine odraditi niz likovnih, dramskih, literarnih i drugih radionica kojima će glavna tema biti upravo Franjo Krežma i njegova ostavština. Veselim se što ćemo kao partner pokušati brendirati Krežmu u osječkoj baštini - rekla je profesorica Margareta Zdelar.

Danijel Miklić
Možda ste propustili...

SPOT “VOLJENO MOJE” ANTONIJE BUDANO

Težina i istinska ljepota majčinstva

NOĆ KNJIGE U VINKOVCIMA

Prvi put u novoj zgradi Knjižnice

POD NAZIVOM “CRTAM. STVARI POSTAJU ČUDNE”

Izložba umjetnice Marije Ančić u Galeriji Kulturnog centra Osijek

Najčitanije iz rubrike