Kultura
NOĆ KNJIGE U VINKOVCIMA

Prvi put u novoj zgradi Knjižnice
Objavljeno 24. travnja, 2024.
Trinaesti put, ali prvi put u novoizgrađenoj Gradskoj knjižnici i čitaonici, u Vinkovcima je održana književna manifestacija Noć knjige. Bogat i raznovrstan program počeo je u 19 sati u prizemlju Knjižnice svečanim otvaranjem Noći knjige i Sajma knjiga, a događanja su se redala na prvom i drugom katu pa ih je bilo teško sve popratiti, ali Vinkovčanima koji su se manifestaciji odazvali u velikom broju, možda i najvećem dosad, nije bilo teško posjetiti sva događanja i tako sve do poslije ponoći. Najviše je bilo kreativnih radionica za najmlađe, ali i odrasli su mogli biti zadovoljni predstavljanjem novih knjiga, primjerice Roberta Perišića "Brod za Issu" ili na kraju Noći knjige projekcijom filma "Adam", prvog slavonskog filma, kako ga naziva redatelj Mario Šulina, koji je uz vinkovačkog književnika Franju Nagulova, autor scenarija.

- Ovo je ujedno prva Noć knjige u našoj novoj zgradi Knjižnice. S nama su večeras brojni gosti i niz radionica za najmlađe koji će provesti vrijeme s klaunom Darkom i Medinim pričama. Mlade očekuje detektivska igra i puno zanimljivih stvari, a za svakoga ima ponešto - rekla je Vedrana Lugić, ravnateljica vinkovačke Gradske knjižnice i čitaonice na otvaranju Noći knjige dodajući kako je "događanje sinteza jučerašnje Večeri hrvatske knjige i današnjeg Svjetskog dana knjige".

Noć knjige ispunila je svaki kat i sve prostore knjižnice, a događaj je otvorio gradonačelnik Ivan Bosančić.

- Prvo ćemo se pohvaliti novom knjižnicom, ali i još jednom važnijom stvari, a to je da se unutar knjižnice povećava broj članova. Možemo u medijima vidjeti napise kako se manje čita, no mi se u Vinkovcima možemo pohvaliti da se puno više čita. Također, ovdje se puno boravi, svaki dan možemo vidjeti djecu koja se ovdje druže, razgovaraju, a vjerujem i ponešto pročitaju. Ovo je i bio cilj kada smo gradili novu knjižnicu i zato mi je iznimno drago da smo i večeras ovdje – rekao je gradonačelnik Bosančić.

Na 1. katu večer je otvorena detektivskom igrom "Proces" u povodu 100. godišnjice smrti Franza Kafke, a za mališane radionica "Stojim i skitam" uz prikaz Vukovarsko-srijemske županije kroz virtualnu stvarnost. Djeca su uživala uz igru "Čovječe, ne spavaj/ne ljuti se", a nazočila je i knjiška blogerica Alis Marić.

Na 2. katu istraživao se svijet tehnologije i zabave, a tu je bio i maraton društvenih igara za mlade "On board".



M. Flego
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike