Kultura
VENECIJA: POŽEŠKA KIPARICA NA BIJENALU

Skulptura “Relevant” poziva na interakciju
Objavljeno 30. travnja, 2024.
U bronci, visoka dva metra, skulptura Tatjane Kostanjević utjelovljuje savršenstvo i snagu, ponos i važnost žene
Brončana skulptura "Relevant" Tatjane Kostanjević, naše istaknute akademske kiparice, trenutno je izložena na Venecijanskom bijenalu. Poziv za sudjelovanje stigao je izravno od Europskog kulturnog centra.

Čini se da zrači


Na bijenalnoj izložbi Personal Structures predstavlja se suvremenom skulpturom koja crpi inspiraciju iz kompleksne uloge žene u današnjem društvu i njezinim nastojanjima da održi ravnotežu među različitim sferama života. Njezina skulptura u bronci, visoka dva metra, utjelovljuje savršenstvo i snagu, ponos i važnost žene. Postavljena je u vrtu palače Mora, gdje Europski kulturni centar (ECC) ima svoje sjedište.

- Moja skulptura u javnom prostoru nije spomenička, što je, mislim, dosta važno, ona je uvijek interaktivna, uvijek topla i čini se da zrači. "Relevant" se nalazi u vrtu Palazze Mora, Europski kulturni centar tamo ima sjedište, imaju sjajan prostor, izložba će biti postavljena na tri kata i uistinu je lijepo - ističe autorica neposredno nakon povratka iz Venecije.

Tatjana Kostanjević je Opatijka s požeškom adresom. Svojim umjetničkim radom predstavila se na pedesetak samostalnih izložbi, te je isto toliko njezinih skulptura postavljeno na javne površine. Skulptura u bronci kojom se naša ugledna umjetnica predstavlja u izložbenom paviljonu Europskog kulturnog centra u Veneciji nastavak je njezina ciklusa "Terpsihore".

- "Relevant" je nastavak umjetničkog ciklusa Terpsihore, koji je također nastao fascinacijom ženskog bića i njegovom snagom, u kojem dominiraju ritam, energija i igra. S blagom dozom humora nastojim potaknuti promatrača na interakciju, kako onu misaonu o važnosti žene u društvu tako i onu fizičku. U skulpturu "Relevant" promatrač se doslovno može uvući i osjetiti puls njezina života - priča Kostanjević.

Uskoro bista


Skulpture i reljefe ove produktivne kiparice možemo naći diljem Hrvatske, ali i u Sloveniji, Italiji i Austriji. Recentni rad koji čeka postavljanje bista je našeg značajnog povjesničara umjetnosti Branka Fučića, koja će uskoro biti postavljena u Dubašnici, u općini Malinskoj. O autoričinu umjetničkom radu lgovori ikovna kritičarka i povjesničarka umjetnosti Jasna Rodin.

- Objedinjavajući crtež i skulpturu stvara se suglasje iluzije, figure su gotovo dvodimenzionalne, koje ne gubeći ništa od svoje znakovitosti i vizualnosti vrlo dinamično osvajaju prostor svojim gestama i metaforama. Vraćajući se na elementarni medij kiparstva - plohu, od koje sve počinje, umjetnica zadani motiv razrađuje, dekonstruira, pretvarajući ga u osnovu, igru i grotesku, povezanu sa stvarnošću samo minimalističkim ozračjem, asocijativnim i snažnim - kaže Rodin.

Zahvaljujući potpori Požeško-slavonske županije i Udruge hrvatskih gradova nakon Venecije ova će skulptura stalno mjesto dobiti u gradu stradalniku Lipiku.

Branka Starčević Tesari
Najčitanije iz rubrike