Kultura
KULTURNI CENTAR OSIJEK

Na repertoaru su “Plišana revolucija” i Papandopulo kvartet
Objavljeno 9. svibnja, 2024.
Izvedba predstave "Plišana revolucija" na rasporedu je Kulturnog centra u četvrtak, 9. svibnja s početkom u 20 sati. Predstava za koju je Vedran Dakić za glavnu mušku ulogu plišanog "revolucionara" Duška dobio Nagradu hrvatskog glumišta, a njegova glumačka partnerica Matea Tustanovski za najbolje glumačko ostvarenje do 28 godina za ulogu Mile, nastavlja svoj put. U konkurenciji je 31. Festivala glumca, koji se od 10. do 19. svibnja održava u Otoku, Vinkovcima, Osijeku, Vukovaru, Županji i Iloku, a nakon toga nastupit će i konkurirati za nagradu na 3. Novosadskim pozorišnim igrama koje se održavaju od 8. do 15. svibnja u Novom Sadu! Ulaznice možete kupiti na porti KC-a, a stoje sedam eura. "Plišana revolucija" projekt je osječkog dvojca autora - redatelja Vanje Jovanovića i dramaturga Mateja Sudarića. Naslovne uloge u ovoj predstavi nastaloj u produkciji Kulturnog centra tumače predstavnici mlade generacije osječkih glumaca: Vedran Dakić, Sara Moser, Mateja Tustanovski, Nikola Radoš i Davor Tarbuk/Matko Trnačić. Predstava započinje kao ležerno druženje pet prijatelja uoči obrane diplomskog rada i službenog završetka studentskog života, a postaje "borba"; za ulazak u ozbiljan život i protiv njega, suočavanje sa strahovima iz sadašnjosti ili onima iz budućnosti te, u slučaju glavnog lika Duška Radića, i borbi protiv unutarnjih neprijatelja.

Njihovi koncerti redovito su praćeni burnim odobravanjem publike i pohvalama kritike, njihov prvi album "Papandopulo" (Croatia records, 2013.) godinama je bio najprodavaniji album klasične glazbe u Hrvatskoj (a tek prvi od njih pet), odsvirali su više od 200 koncerata na svim poznatijim festivalima i glazbenim manifestacijama u Hrvatskoj i Europi, u oštroj konkurenciji između 40 sastava upravo su oni osvojili Grand Prix na 31. Međunarodnom glazbenom natjecanju u Berlinu, sa završnim nastupom u dvorani Berlinske filharmonije… Nikola Fabijanić, sopran-saksofon, Gordan Tudor, alt-saksofon, Goran Jurković, tenor-saksofon i Tomislav Žužak, bariton-saksofon, čine "najvažniji i s punim pravom najeksponiraniji domaći komorni sastav" - Papandopulo kvartet, koji će u Osijeku održati koncert u sklopu Koncertnog ciklusa grada u petak, 10. svibnja, s početkom u 20 sati u Kulturnom centru Osijek. Ulaz je slobodan.

Kvartet Papandopulo posebno je prepoznat po doprinosu i izvođenju glazbe hrvatskih skladateljica i skladatelja, ali i vrhunskim izvedbama djela klasičnog repertoara u aranžmanima za kvartet saksofona te djela renomiranih svjetskih autora suvremenog repertoara. Na koncertu u Osijeku izvest će zanimljiv koncertni program na kojem će se naći Mozartov Divertimento i Gerswinova Rapsodija u plavom, ali i djela suvremenih hrvatskih skladatelja, Dubravka Detonija i našeg osječkog skladatelja Tihomira Ranogajeca.

Riječima glazbene kritičarke Mirte Špoljarić: "Opuštenost i sigurnost u nastupu, intonativna preciznost i bogatstvo tonske kreacije, vještina u raznovrsnim artikulacijama, fantastična pokretljivost i preciznost kako u najvišim, tako i u najnižim registrima, jednom riječju, zadivljujuća tehnička potkovanost, temelji su na kojima članovi Papandopulo kvarteta grade svoju glazbenu izražajnost i izričajnost… " T.K.
Možda ste propustili...

PRVA LIKOVNA IZLOŽBA MARINE KNEŽEVIĆ

Slavonska gizdavost u raznobojnoj “Igri života”

SAŠA JAKŠIĆ O SVOM NOVOM ROMANU “LUTKICA”

Spas vidim jedino u ljubavi, koja mi pruža utjehu i nadu

Najčitanije iz rubrike