Kultura
U POVODU SVJETSKOG DANA KNJIGE I AUTORSKIH PRAVA

Krleža, Zagorka i Tolkien u Noći knjige u Arkadiji
Objavljeno 19. travnja, 2024.
U Arkadiji će biti proslavljen i jubilarni, 70. rođendan dugovječne Modre laste, najboljega hrvatskog časopisa za učenje uz zabavu, a djeci i roditeljima namijenjena je i radionica nadahnuta slikovnicama Čiji su ovo tragovi i Planina izazova

U izazovnim vremenima birajmo najbolje iz domaće i strane književne tradicije! S tom je idejom smišljen program Školske knjige i Lumena u Noći knjige koja će se održati u utorak, 23. travnja 2024., u zagrebačkoj knjižari Arkadija. U bogatom programu koji traje od 17.00 do 22.00 sata razgovarat će se o književnim velikanima: intelektualnom gorostasu Miroslavu Krleži (17.00 – 17.45 sati), najpopularnijoj hrvatskoj spisateljici Mariji Jurić Zagorki (19.00 – 19.50 sati) i majstoru fantasyja J. R. R. Tolkienu (20.00 – 20.30 sati).


U Noći knjige, manifestaciji koja se organizira u povodu Svjetskog dana knjige i autorskih prava, u Arkadiji će biti proslavljen i jubilarni, 70. rođendan dugovječne Modre laste, najboljega hrvatskog časopisa za učenje uz zabavu (20.30 – 22.00 sata). Djeci i roditeljima namijenjen je još jedan program, Čitaj, igraj se i rasti sa slikovnicama Školske knjige (18.00 – 18.45 sati), s radionicom koja je nadahnuta slikovnicama Čiji su ovo tragovi i Planina izazova.

Novi Krleža u izdanju Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Školske knjige naziv je prvog programa namijenjenog ljubiteljima proze, poezije, dramskih tekstova, eseja, feljtona i zapisa tog pisca koji neprekidno izaziva brojne kontroverzije i oprečne ocjene. O višegodišnjem projektu od nacionalne važnosti i prvom kolu Djela Miroslava Krleže (Deset krvavih godina, Zastave i Balade Petrice Kerempuha) razgovarat će dr. sc. Ante Žužul, predsjednik Upravnog odbora Školske knjige, akademik Krešimir Nemec i glavna urednica Miroslava Vučić.


Ljubitelji uzbudljivih povijesnih romansa Marije Jurić Zagorke imat će priliku doznati mnoge pikanterije iz Gričke vještice i romana Kći Lotršćaka, prvih naslova iz nedavno objavljenih, redizajniranih Djela istaknute književnice i vatrene feministice koja je na prijedlog biskupa Josipa Jurja Strossmayera pisala o vremenu progona vještica.

O najčitanijoj hrvatskoj spisateljici i njezinim knjigama objavljenim u suvremenom ruhu, u kojemu su ih željno dočekale generacije novih obožavatelja odraslih na prozi Georgea R. R. Martina i J. R. R. Tolkiena, razgovarat će glavna urednica Miroslava Vučić, dizajnerica Tessa Bachrach Krištofić  i dr. sc. Deniver Vukelić.


 

Nakon Krleže i Zagorke svoje je mjesto u Noći knjige pronašao nenadmašno maštoviti svijet slavnoga engleskog književnika, filologa i sveučilišnog profesora J. R. R. Tolkiena. U programu pod nazivom Jedan Prsten vlada svima, u povodu 70. obljetnice izlaska prvog izdanja Gospodara prstenova, o hrvatskom prijevodu tog remek-djela razgovarat će prevoditelj Marko Maras i glavna urednica Miroslava Vučić.


Popularnost Gospodara prstenova, goleme epske priče koju čine tri dijela (Prstenova družina, Dvije kule i Povratak kralja), ne jenja već sedam desetljeća. Najprodavaniji je roman svih vremena, preveden na više od 50 jezika. Kupci knjižara Waterstones proglasili su ga 1999. romanom stoljeća, a anketa na Amazonu, najvećoj digitalnoj knjižari na svijetu, otišla je korak dalje i proglasila ga romanom tisućljeća. PR

Možda ste propustili...

PREMIJERA FILMA “ŠTO DA SE RADI?” GORANA DEVIĆA

Dokumetarac o borcima i radnicima

PETI PRANDAU FESTIVAL ORGULJAŠKE I KOMORNE GLAZBE

Donji Miholjac: Pet koncerata vrsnih hrvatskih glazbenika

Najčitanije iz rubrike