Kultura
POD NAZIVOM “CRTAM. STVARI POSTAJU ČUDNE”

Izložba umjetnice Marije Ančić u Galeriji Kulturnog centra Osijek
Objavljeno 19. travnja, 2024.
U Galeriji Kulturnog centra Osijek danas (petak) otvara se nova izložba. "Crtam. Stvari postaju čudne" naziv je samostalne izložbe umjetnice Marije Ančić koju u KCO-u možete posjetiti sve do 10. svibnja, uz slobodan ulaz.

Marija Ančić umjetnica je koja u svojim djelima prožima snove, emocije, humor i identitet iz ženske perspektive svojevrsnim dnevničkim bilježenjem svojih unutrašnjih stanja. U svojem radu obuhvaća teme tjeskobe, depresije, crnog humora, često kroz motiv ženske figure. Njezini crteži prikazi su osjećaja i snoviđenja. Koristeći se potencijalom točke i crte Ančić stvara crteže koji kroz GIF-ove animiraju njezinu podsvijest. Radovi odišu pomalo gotičkom tradicijom, a atmosferu stvara neumorno gradeći vlastitu mitologiju, koristeći se vlastitom simbolikom. Crteži i animacije odišu mističnim detaljima stvarajući atmosferu koja nas vodi u svijet snova, metafizike, podsvijesti.

Na izložbi u Galeriji Kulturnog centra Marija Ančić predstavit će novu seriju crteža, GIF-ova i radova, koji prvi put u njezinoj praksi ulaze u boju kao novi likovni element, za razliku od dosadašnje linije i rastera, koji je prevladavao na radovima. Kustosi izložbe su Iva Muškić i Mario Matoković.

Izložba će biti otvorena u petak, 19. travnja, s početkom u 19 sati u Galeriji Kulturnog centra Osijek, a ulaz je slobodan. Radno vrijeme Galerije je od ponedjeljka do subote od 10 do 20 sati.

U vrijeme izložbe održat će se i stručno vodstvo kroz izložbu, u kojemu će biti dodatno objašnjeni radovi umjetnice Marije Ančić, kao i njezin stvaralački proces. Vodstvo kroz izložbu održat će se u subotu, 20. travnja, u 19 sati, kada će posjetitelje kroz izložbu provesti sama umjetnica, i 3. svibnja u 19 sati. Stručno vodstvo besplatno je za sve posjetitelje.

Marija Ančić (Sarajevo, 1982.) diplomirala je na Odsjeku za konzervaciju-restauraciju Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu 2005., a magistrirala u klasi prof. Hraste 2010. na Odsjeku za kiparstvo iste ustanove. Izlagala je na više festivala, skupnih i samostalnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu. Bavi se crtanjem i svim što ide uz to. Finalistica je nagrada Radoslav Putar za 2016., i White Aphroid Award 2018., a pretprošle godine sudjelovala je u programu rezidencije Art Omi u Ghentu, državi NY. Živi u Zagrebu. D. Miklić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike