Regija
DJEČJE VINKOVAČKE JESENI

U mimohodu je prodefiliralo više od 2500 malih folkloraša
Objavljeno 11. rujna, 2022.
Oj rastiću šušnjati, Aj na livo, Hopa cupa... orilo se središtem Vinkovaca

Galeriju fotografija pogledajte OVDJE.

 

Dječje vinkovačke jeseni, jedna od najstarijih priredbi Vinkovačkih jeseni, ove godine imaju svoje 51. izdanje. Održavaju se od 1970. godine prvog vikenda vinkovačkih jesenskih svečanosti, a do danas su doživjeli više promjena koje su dale ovoj dvodnevnoj priredbi na atraktivnosti.



U dva dana mali folkloraši pokazuju kako u svojim KUD-ovima, učeći od starijih, njeguju i čuvaju od zaborava bogatu baštinu svoga mjesta. Kako bi pokazali što su naučili i uvježbali tijekom godine i da su dostojni nasljednici starijih čuvara tradicijskog nasljeđa, mali folkloraši iz svih županija Hrvatske, ali i dijaspore, dolaze na Vinkovačke jeseni gdje su dva dana samo njima posvećena.

Prvog dana, u subotu, održana je Međužupanijska smotra dječjih folklornih skupina, na kojoj je sudjelovalo 11 malih folklornih skupina iz devet županija, a županiju domaćina predstavljali su mališani iz KC Gatalinka.

Mali folkloraši iz 19 gostujućih KUD-ova iz svih županija i Grada Zagreba te 30 dječjih skupina iz Vukovarsko-srijemske županije i svi su oni, više od 2500 malih folkloraša predvođeni mažoretkinjama iz Otoka i Nuštra te malim zapregama i konjanicima, prodefilirali u nedjeljno prijepodne središnjim vinkovačkim ulicama u Mimohodu dječjih folklornih skupina, uz mimohod odraslih, koji slijedi u sljedeću nedjelju, posljednjeg dana 57. Vinkovačkih jeseni, možda i najljepša priredba jesenskih svečanosti u Vinkovcima.

Sve je bilo kao i u velikom mimohodu samo što su u ovom mali folkloraši, mali konjanici i zaprege i male mažoretkinje. Oj rastiću šušnjati, Aj na livo, Hopa cupa, bećarci, pučke igre, kandžijanje, poskočice, orilo se središtem Vinkovaca iz grla malih folkloraša uz zveckanje dukata, tamburu i pocikivanje.

Gledajući male folkloraše u nošnjama, etnologinja mr. sc Ljubica Gligorević kaže kako je najveća vrijednost Dječjih jeseni što mališani uče ponašanju u nošnji, u mimohodu, kako se obući, kako ponosno nositi svoje ruho...

Dario Grčić, voditelj organizacije Dječjih vinkovačkih jesen podsjeća kako je ova manifestacija posljednjih desetak godina jedna od najposjećenijih priredbi, a važnost je i što su mladi folkloraši jamstvo za budućnost Vinkovačkih jeseni i što su Dječje jeseni zaslužne jer je diljem Hrvatske osnovano niz dječjih folklornih skupina, iz ove su priredbe potekle županijske smotre, krenula je državna i međudržavna smotra dječjih folklornih skupina.

Gradska knjižnica i čitaonica Vinkovci drugi je put raspisala prigodan literarni natječaj Male vinkovačke jeseni za učenike viših razreda osnovnih i učenike srednjih škola. Tema je i ove godine bila Zavičaj, a učenici su na natječaj mogli prijaviti poeziju te kratku priču ili esej. U kategoriji starijih osnovnoškolaca prvo mjesto osvojila je Una Bebek iz Koprivnice s radom “Zdenec pon blaga”, a od srednjoškolaca najbolja je Magdalena Blagec iz Donje Stubice, čiji naslov rada glasi “Lučnjak”. Nagrade su u Knjižnici uručene u subotu. Mimohod je završio pred pozornicom na Trgu Vinkovačkih jeseni, gdje je mališane zabavljala pjevačica Minea.

Miroslav Flego
Možda ste propustili...

ŽUPANIJSKO NATJECANJE UČENIKA “SIGURNO U PROMETU 2024.”

Kako voze bicikl i što znaju o prometu pokazalo 40 đaka

ZASJEDALO GRADSKO VIJEĆE ŽUPANJE

Vinkovačka ulica će u rekonstrukciju u 2026. godini

OSNOVNA ŠKOLA ‘’HRVATSKI SOKOL’’ OBILJEŽILA DAN ŠKOLE

Bolji uvjeti za nastavu, uredit će igralište

Najčitanije iz rubrike