Regija
TRADICIJA U VINKOVCIMA

Župan Dekanić svečano otvorio Foklorne večeri
Objavljeno 9. rujna, 2022.
Svake večeri do srijede će se predstaviti 42 KUD-a iz najistočnije hrvatske županije

Vezani članci

UVODNE PRIREDBE 57. VINKOVAČKIH JESENI

Dvorište ideja puno djece, male folklorne skupine u nedjelju idu u mimohodu

Na pozornici na Trgu Vinkovačkih jeseni, nastupom folkloraša KUD-a Šokadija iz Starih Mikanovaca, praćene kišom, u petak su počele Folklorne večeri 57. Vinkovačkih jeseni. Svake večeri do srijede, nastupiti će 42 KUD-a iz Vukovarsko-srijemske županije koji njeguju izvorni folklor svoga mjesta, pa je to ujedno i Županijska smotra folklora.



Tradicionalno, župana Damira Dekanića koji je i proglasio Folklorne večeri otvorenima, i gradonačelnika Vinkovaca Ivana Bosančića, do ispred tribine, dovezle su konjska zaprege i fijaker jer oni su, odjeveni u šokačka "ruva" upravo došli s 21. Večeri vinkovačkih šokačkih rodova pa ih je, shodno tradiciji, domaćin Andrija Matić, predsjednik Zajednice kulturno umjetničkih durštava, dočekao s fraklićem rakije.


- Volimo se podičiti kako smo ovih dana prijestilnica tradicijske kulture. Sigurno to i jesmo!, rekao je gradonačelnik Ivan Bosančić, odjeven u kožušak sa stakalcima i šokačkom kapom na glavi. I župan Damir Dekanić je bio prigodno odjeven, u "rajtozne" i čizme, rubinu i šokačku kapu,

- Jeseni su prilika da pokažu naše snaše, momci i lole, što su radili cijelu godinu, da pokažu svoje nošnje i plesove. Otvaram Folklorne večeri i želim vam da uživate sve do službenog otvorenja 57. Vinkovačkih jeseni - rekao je župan Dekanić.

Prve večeri nastupili su osim Šokadije, KUD-ovi Branimir iz Bošnjaka, Onder Pekar iz Soljana, Đuro Pandža Keka iz Nijemaca, Slavonja iz Soljana, Matija Gubec iz Ilače te skupine koje njeguju koreografirani folklor, KUD Julije Benešić, Ilok i Šumari iz Vinkovaca. Što su naučili od odraslih folkloraša, pokazale su i dječje skupine iz Županje, Starih Mikanovaca, Nijemaca i Vinkovaca.

Miroslav Flego
Najčitanije iz rubrike