Novosti
SMRTNOST U PRVOJ GODINI COVID-A

Cjepiva spasila 20 milijuna života
Objavljeno 25. lipnja, 2022.
Cjepiva protiv COVID-19 spriječila su gotovo 20 milijuna smrti u prvoj godini otkako su uvedena, prema prvom velikom istraživanju o tome, objavljenom u časopisu The Lancet. Ono se temelji na podatcima iz 185 država prikupljenih od 8. prosinca 2020. do 8. prosinca 2021.

To je prvi pokušaj procjene broja spriječenih smrti izravno ili neizravno cjepivima protiv COVID-19. Istraživanje je otkrilo da je 19,8 milijuna smrti spriječeno, od potencijalnih 31,4 milijuna, do kojih bi došlo da nije bilo dostupnih cjepiva. Radi se o smanjenju od 63 %. Istraživanje se koristilo službenim brojkama ili procjenama, kada službeni podatci nisu bili dostupni, a objasnilo je razlike u razinama procijepljenosti diljem svijeta, kao i razlike u učinkovitosti, na temelju vrsta cjepiva koje su primarno korištene u pojedinim državama. Kina nije uključena zbog velikog broja stanovnika i strogih epidemioloških mjera koje bi iskrivile rezultate. Najviše je smrti izbjegnuto u zemljama s visokim i srednjim prihodima – 12,2 milijuna od ukupno 19,8, što je odraz nejednakosti u pristupu cjepivima. Gotovo 600.000 dodatnih smrti moglo je biti spriječeno da je postignut cilj Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) da se cijepi 40 % stanovništva svih država do kraja 2021., zaključuju. "Milijuni života su vjerojatno spašeni tako da je cjepivo učinjeno dostupnim ljudima diljem svijeta. Mogli smo učiniti i više", kaže glavni autor studije Oliver Watson sa sveučilišta Imperial College London.

COVID je službeno prouzročio smrt više od 6,3 milijuna ljudi u svijetu, no WHO kaže da bi stvarna brojka mogla biti i 15 milijuna ako uzmemo u obzir sve izravne i neizravne uzroke. Virus se ponovno širi u nekim područjima, uključujući Europu, a smatra se da su za ponovnu pojavu virusa u toplo vrijeme krive podvarijante omikrona. H