Novosti
SUSTAV SIGURNOSTI HRANE

Među opozvanim proizvodima najviše je bilo onih od mesa
Objavljeno 17. travnja, 2024.
S hrvatskog tržišta lani su, zbog nepravilnosti, opozvana 94 različita proizvoda
Na temelju kontrola nadležnih službi i inspekcija te utvrđenih nepravilnosti prošle godine s hrvatskog tržišta opozvana su 94 različita proizvoda, što u mjerodavnim institucijama smatraju potvrdom visoke učinkovitosti sustava sigurnosti hrane u Hrvatskoj.

U Hrvatskoj agenciji za poljoprivredu i hranu (HAPIH) kažu da se najveći broj prošlogodišnjih obavijesti o opozivu proizvoda, njih 85, odnosio na hranu, a ostatak na hranu za životinje i materijale u kontaktu s hranom. Broj opozvanih proizvoda, navode u HAPIH-u, manji je nego u 2022. godini, kada je objavljeno ukupno 116 obavijesti o opozivima, a u ovoj godini je s tržišta opozvano 16 različitih proizvoda, od kojih se 12 odnosilo za hranu, tri za hranu za životinje, a jedan za materijale u kontaktu s hranom. Analize prehrambenih proizvoda provode se u ovlaštenim i referentnim laboratorijima, koje određuje Ministarstvo poljoprivrede, a među ovlaštenim institucijama su Hrvatski veterinarski fakultet, Hrvatski veterinarski institut, Nastavni zavod za javno zdravstvo "Andrija Štampar", Hrvatski zavod za javno zdravstvo, županijski zavodi za javno zdravstvo i HAPIH.

Lani su najčešće bili povučeni proizvodi iz kategorije mesa i proizvoda od mesa, osim peradi, ukupno 13 proizvoda, i to u najvećem broju slučajeva zbog utvrđenih patogenih mikroorganizama i, u manjoj mjeri, alergena. S tržišta je povučeno 11 proizvoda iz kategorije orašastih plodova, njihovih proizvoda i sjemenki zbog prisutnosti različitih kemijskih kontaminanata, alergena, mikotoksina i patogenog mikroorganizma, te isti broj proizvoda iz kategorije žitarica i pekarskih proizvoda zbog kemijskih kontaminanata, ostataka pesticida i mikotoksina. U kategoriji voća i povrća povučeno je devet proizvoda, u kategoriji dijetalna hrana, dodaci hrani i obogaćena hrana osam proizvoda, kod gotovih jela i snacka šest proizvoda, a ostatak se odnosi na ostale prehrambene proizvode, krmne smjese, ribe i riblje proizvode.

U HAPIH-u pojašnjavaju da mjere o povlačenju ili opozivu proizvoda s tržišta mogu dobrovoljno pokrenuti gospodarski subjekti u poslovanju s hranom, tada se pokreće postupak povlačenja ili opoziva i o tome obavještava Državni inspektorat (DIRH). Ako inspekcija utvrdi da proizvod ne ispunjava sigurnosne zahtjeve, rješenjem određuje povlačenje ili opoziv s tržišta, a DIRH objavljuje obavijest za potrošače, neovisno je li opoziv pokrenula tvrtka u poslovanju s hranom ili je to naredila inspekcija. U Agenciji napominju da je, prema zemlji podrijetla, najviše povučenih proizvoda lani bilo iz EU-a, ukupno 48, među kojima iz Njemačke, Austrije, Nizozemske, Italije, Belgije, Poljske i Slovenije. Slijede 24 proizvoda iz Hrvatske, šest iz Kine, tri iz Turske i dva iz Indije.

Zakonom o hrani određeno je da sustav brzog uzbunjivanja za hranu uz DIRH i Ministarstvo poljoprivrede čini i HAPIH, koji na zahtjev DIRH-a izrađuje inicijalnu procjenu rizika za zdravlje ljudi, na temelju koje DIRH donosi odluke o poduzimanju mjera.

Dijana Pavlović
ROK OD TRI SATA
Kako bi se pravovremeno i učinkovito odgovorilo na pojavu različitih opasnosti u hrani i hrani za životinje procjenu treba napraviti u najkraćem roku, najviše u tri sata, stoga je u HAPIH-ovu Centru za sigurnost hrane i Centru za zaštitu bilja organizirano 24-satno dežurstvo sve dane u godini. U HAPIH-u kažu da je sustav sigurnosti hrane u Hrvatskoj dio europskog sustava, koji se smatra najsigurnijim i najrigoroznijim na svijetu jer su kriteriji za sigurnost postavljeni visoko iznad vrijednosti koje bi mogle biti štetne za zdravlje ljudi. “S razvojem društva raste i svijest ljudi o mogućim rizicima iz hrane, a cilj nam je osvijestiti potrošače da su i oni aktivni dionici sustava”, poručuju iz te agencije.

Možda ste propustili...

TEHNIČKA VLADA ODLUČILA DODIJELITI 50.000 EURA MARKU PURIŠIĆU ZA USPJEH NA EUROSONGU

Baby Lasagna zahvalio na nagradi, zamolio Vladu da je donira onkologiji

DRŽAVNI ZAVOD ZA STATISTIKU

Pad cijena u proizvodnji