Novosti
NABAVA BORBENIH VOZILA BRADLEY

Plenković: Vlada ovime jača partnerstvo sa SAD-om i obrambene sposobnosti HV-a
Objavljeno 27. siječnja, 2022.

Obrambena suradnja Hrvatske i SAD-a kontinuirano se razvija posljednjih 30 godina, a nabavom borbenih vozila Bradley bit će dodatno osnažena i zalog za buduće projekte, istaknuo je ministar obrane Mario Banožić na sjednici Vlade obrazlažući odluku o nabavi borbenih vozila.Vlada je na sjednici u četvrtak i službeno prihvatila ponudu vlade SAD-a o donaciji 89 borbenih vozila pješaštva Bradley te o obnovi i dovođenju u operativno stanje 62 ta borbena vozila, a MORH-u je dala suglasnost za preuzimanje obveza na teret državnog proračuna za njihovu nabavu. Ukupan je iznos nabave 196,4 milijuna dolara (bez PDV-a), američka je donacija 51,1 milijun dolara te će Hrvatska u pet godina, u razdoblju od 2023. do 2027., ta borbena vozila platiti 145,3 milijuna dolara. Oružane snage RH iskazale su, naime, potrebu za nabavom borbenih vozila pješaštva Bradley M2A2 ODS, koja posjeduju vatrenu moć, zaštitu i manevar i koja su potrebna manevarskim postrojbama i gardijskim brigadama Hrvatske kopnene vojske, istaknuo je Banožić te objasnio da su takve sposobnosti Hrvatskoj potrebne iz perspektive nacionalne obrane, ali i iz potreba doprinosa kolektivnoj obrani kroz NATO, odnosno "u potpori NATO cilja sposobnosti ‘srednja pješačka brigada‘".

SAD je ponudio donaciju borbenih vozila iz Programa viškova obrambenih sredstava prema načelu totalnog paketa, koji podrazumijeva vozila, naoružanje, streljivo, komunikacijsko-informacijsku opremu, alate i obuku za održavanje i obuku. Tijekom završnih analiza i pregovora u Vladi prvotna je ponuda poboljšana tako da je povećan broj borbenih vozila te visina donacije financijskih sredstava u iznosu od 6.188.000 američkih dolara, a otvorena je i mogućnost za daljnje korištenje nepovratnih financijskih sredstava, istaknuo je ministar. Vlada SAD-a poslala je pismo ponude i prihvaćanja (Letter of Offer and Acceptance) za donaciju 89 vozila Bradley i dovođenje 62 vozila u operativno stanje te isporuku paketa opreme i usluga. SAD je za projekt Bradley M2A2 ODS ponudio financiranje kroz petogodišnji otplatni plan prema kojemu će se nakon potpisivanja pisama ponude i prihvaćanja platiti predujam od 47,02 milijuna dolara (50 posto vrijednosti ponude), a preostali iznos u ratama tijekom godina u skladu s predviđenim rokovima, objasnio je Banožić. Kao dodatnu vrijednost nabave ovih borbenih vozila istaknuo je da će se u njihovo održavanje uključiti tvrtka "Đuro Đaković Specijalna vozila".

Premijer Andrej Plenković istaknuo je kako je riječ o kontinuitetu Vladine politike jačanja sposobnosti HV-a te partnerstva i savezništva sa SAD-om. "Vladin projekt je kvalitetno vođen i pripremljen u okviru rokova koje smo imali s američkom stranom te je kvalitetniji, sadržajno i financijski bolji za Hrvatsku, ali i dugoročno dobar za tvrtku ‘Đuro Đaković‘. Također, odličan je za jasno pozicioniranje Hrvatske tamo gdje svojim vrijednostima i geopolitički spada, a to su vrijednosti zapadnoga svijeta, NATO-a i Europske unije", kaže Plenković. H/D.Pav.
Možda ste propustili...

DODATNO POGORŠANA SITUACIJA U NJEMAČKOJ

Rekordni manjak stručnih radnika

MIRELI ČAVAJDI SLOVENIJA ODOBRILA PREKID TRUDNOĆE

Ustavni sud: Sabor nije ispunio obvezu i donio novi zakon o pobačaju

OPASNOST ZA USTAVNI KONCEPT SOCIJALNE DRŽAVE

SSSH protiv smanjenja doprinosa

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana