Novosti
HV ANGAŽIRAN NA EKSHUMACIJAMA

Pretraga područja masovne grobnice georadarom i dronom
Objavljeno 29. studenog, 2021.
Pripadnike Hrvatske vojske koji su angažirani na pretrazi terena i ekshumaciji posmrtnih ostataka iz masovne grobnice žrtava iz Domovinskog rata na području Bobote kod Vukovara, pronađene prošli tjedan, u ponedjeljak je obišao ministar obrane Mario Banožić. "Vlada će ustrajati na rješavanju pitanja nestalih osoba iz Domovinskog rata, a dodatni inženjerijski strojevi i pripadnici Gardijske oklopno-mehanizirane brigade ubrzat će cijelu aktivnost na području Bobote", poručio je ministar Banožić. Kod divljeg odlagališta otpada uz cestu Pačetin - Bobota, u blizini Vukovara, krajem prošlog tjedna pronađeni su posmrtni ostaci najmanje deset osoba koji, prema preliminarnim nalazima, potječu iz Domovinskoga rata. Na tom su području sada angažirani pripadnici Opslužne bojne Zapovjedništva za potporu te pripadnici Vojno-obavještajne satnije Gardijske oklopno-mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske.

"Unaprijeđena je metodologija rada u provedbi terenskih aktivnosti, u obradi i identifikaciji posmrtnih ostataka. Također, osnažili smo sustav za traženje nestalih osoba, poboljšali suradnju s udrugama obitelji nestalih, a uloženo je i pet milijuna kuna u podizanje sposobnosti Zavoda za sudsku medicinu i kriminalistiku", istaknuo je ministar Banožić.

Zapovjednik Vojno-obavještajne satnije Gardijske oklopno-mehanizirane brigade, bojnik Mario Maslov, rekao je da pripadnici te satnije cijeli teren pretražuju georadarom, a potraga terena se vrši i iz zraka besposadnim zrakoplovnim sustavima. Voditelj Pododsjeka za ekshumacije Opslužne bojne Zapovjedništva za potporu satnik Saša Škorić objasnio je kako pripadnici ZzP-a radnim strojevima vrše iskapanja, ali i samu ekshumaciju posmrtnih ostataka, kao i njihov prijevoz do Zavoda za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu, radi daljnje obrade i same identifikacije. H
JOŠ SE TRAGA ZA 1858 OSOBA
Ministar je najavio pojačavanje intenziteta terenskog istraživanja i pretrage tog područja. “Cilj je što prije dovršiti pretragu terena i ekshumaciju posmrtnih ostataka. Rješavanje pitanja nestalih osoba je naša obaveza i izraz dubokoga poštovanja prema njihovoj žrtvi, patnjama njihovih obitelji, ali i prema hrvatskom društvu u cjelini jer samo društvo koje poštuje svoje žrtve i svoju prošlost može na dobrim temeljima graditi budućnost”, kaže Banožić, podsjetivši na 1858 nestalih iz Domovinskog rata za kojima se još traga, naglasivši da ta potraga nikada neće stati.