Kultura
DRUŠTVO LJUBITELJA KNJIŽEVNOSTI “LITTERA” IZ OSIJEKA

Promocija knjige “Mi ćemo pjehe” na večeri književnosti i glazbe
Objavljeno 28. lipnja, 2021.

Društvo ljubitelja književnosti "Littera" u Kulturnom centru Osijek priredilo je večer književnosti i glazbe, tijekom koje je predstavljena knjiga pod naslovom "Mi ćemo pjehe". Riječ je o zbirci kratkih priča i pjesama, čijih su pet autorica: Laura Dobutović Ravlić, Nina Savić, Bojana Nemet, Kristina Vuk i Erika Žilić Vincetić, ujedno i osnivačice ovoga društva s temeljnom djelatnošću razvoja čitalačke i spisateljske kulture te ugošćivanja kako poznatih, tako i neafirmiranih pisaca iz Hrvatske i inozemstva.

 

DLJK "Littera" osnovano je u svibnju prošle godine i tijekom kratkog djelovanja članice su organizirale dvadesetak književnih radionica, predstavljale su romane, publikacije i zbirke, ostvarivši suradnju s brojnim gostujućim autorima, a sada su dočekale i svoje prvo vlastito izdanje.

- Ideja o "Mi ćemo pjehe" rodila se još prije nastanka naše udruge. Naime, sve smo pisale i međusobno razmjenjivale tekstove, pa smo došle na ideju da osmislimo jednu zbirku usko vezanu uz Osijek i živote naših sugrađana. Odlučile smo da će zbirka sadržavati dvadeset kratkih priča i pet pjesama, odredile rok, kojeg smo se držale, a od ideje do tiska trebalo nam je otprilike godinu dana. Kako nas osnivačice i naše članove krasi strast prema pisanoj riječi, već se radujemo našem novom izdanju koje ćemo početi kreirati od jeseni, a u kojem će biti uključeni svi članovi DLJK-a "Littera" sa svojim pjesmama i pričama - rekla je Laura Dobutović Ravlić, predsjednica DLJK-a "Littera" i urednica knjige "Mi ćemo pjehe".

Priče i pjesme zastupljene zbirci "Mi ćemo pjehe" tematiziraju Osijek kroz prošlost i sadašnjost, uz stvarne i fiktivne likove te njihove priče u ritmu izmjene godišnjih doba. Dobutović Ravlić Osijekom je šetala zimi, pa su tako nastale zimske priče o životima i sudbinama neobičnih ljudi - Elvira, Valentina, Dade, Višnje i "Cure s misijom". Toplo je proljetno vrijeme izvuklo građane na ulicu, a Kristina Vuk u kadar je uhvatila Sebastiana, Anu, Karla, Vesnu i goluba Sivka. Ninu Savić zaokupili su, pak, ljetni trenuci u životu jedne žene, i tako su nastale priče "Grofica i ja", "Vukodlak", "Ponos ili popust", "Pufi" i "Vodena vila". Priče Erike Žilić Vincetić "Tipograf i grom", "Kugino dijete", "Priča o kormoranu", "Zvuci tišine" i "Tajna Gradskog perivoja", zašuškane su u jesensko lišće i kišu, dok se kroz prvu pjesmu u zbirci, naslovljenu "Oda Gradu", autorice Bojane Nemet, protežu sva godišnja doba.

Književnu večer u osječkome Kulturnom centru vodio je književnik, promotor i filozof Zoran Kojčić, a u glazbenom dijelu programa sudjelovali su Tomislav Slačanac (saksofon), Igor Rončević (klavir), Blaž Vincetić (gitara), Danijel Jelaš (gitara) i Jelena Mandarić (vokal).

- Svi gradski prostori kroz koje Osječani svakodnevno prolaze i koji im nešto znače, nalaze se skriveni u knjizi "Mi ćemo pjehe", a svi likovi u ovoj zbirci dočarani su tako vjerno da se svatko tko je Osječanin, tko se tako osjeća i tko zna što je Osijek, može pronaći u svim ovim pričama i pjesmama - rekao je Kojčić. D.Miklić

5 autorica knjige su:
Laura Dobutović Ravlić, Nina Savić, Bojana Nemet, Kristina Vuk i Erika Žilić Vincetić
Možda ste propustili...

U OSJEČKOM DJEČJEM KAZALIŠTU BRANKA MIHALJEVIĆA U SUBOTU, 29. LIPNJA, U 18 SATI

Besplatna predstava “Mendolena i Matija”

Najčitanije iz rubrike