Kultura
27. SUSRETI KNJIŽEVNIH KRITIČARA

Nagrade Julija Benešića u rukama Bagića i Senkovića
Objavljeno 24. lipnja, 2024.
Krešimiru Bagiću Nagrada J. Benešića za Republiku stiha, a Željku Senkoviću istoimena Povelja uspješnosti za niz kritika
Ovogodišnji su dobitnici nagrada Julija Benešića, za najbolja književno-kritičarska ostvarenja i cijeli književno-kritičarski opus, Krešimir Bagić i Željko Senković. Odlučilo je to Povjerenstvo za dodjelu nagrada Julija Benešića na dvodnevnim, 27. Đakovačkim susretima hrvatskih književnih kritičara, održanima u četvrtak i petak, 20. i 21. lipnja. Predsjednik tog prosudbenog tijela Goran Rem i predstavio je rad laureata.

Bagić je dobitnik Nagrade Julija Benešića za knjigu - kroniku recentne pjesničke produkcije "Republika stiha", a Senković dobitnik Povelje uspješnosti Julija Benešića za niz kritika.

- Bagićeva književna kritika je jasna, precizna, savjetodavna, visoko upućena - rekao je o Bagiću, uz ostalo, Rem, koji mu je uručio nagradu zajedno s Hrvojkom Mihanović Salopek, a za Senkvića je kazao kako Povelju uspješnosti dobiva za kritike "koje se slušaju" u Bibliovizoru Trećeg programa Hrvatskog radija. Nagadu su Snekoviću dodijelili Božidar Brezinščak Bagola i Sanja Rogoz Šola.

Ovogodišnja središnja tema Susreta, odnosno njihova okruglog stola, bila je Odnos hrvatske i slovenske književnosti i književne kritike, o čemu su govorili Božidar Brezinščak Bagola, Brane Senegačnik i Robert Kuret, tri generacije književnokritičarskih imena.

Dok u Hrvatskoj nema društva književnih kritičara, u Sloveniji ono, rekao je Kuret, postoji i dodjeljuje nagradu Kritičko sito. Na pitanje Mirka Ćurića kako Slovenci vide hrvatsku književnost, uz ostalo, istkanuto je ime i rad Kristijana Novaka.

U nastavku programa predstavljena je manifestacija Dani Julija Benešića u Iloku, koja je lani navršila 20 godina. O toj manifestaciji govorila je ravnateljica Muzeja grada Iloka Marijana Jukić. Predstavljen je i hrvatski prijevod knjige Gábora Szécsija Narativ i razumijevanje.

- Iako ovdje ćaskamo o krizi književne kritike, i ove godine pred Povjerenstvom za dodjelu Nagrada Julija Benešića našlo se četiri-pet knjiga književne kritike - rekao je Rem o krizi kritike, za koju je Kuret tijekom okruglog stola kazao kako "baviti se književnom kritikom nije potpuno profesionalni posao".

- Nitko ne živi potpuno od književne kritike; a nekada se živjelo. Ona ima neki kontekst poluamaterskog, poluprofesionalnog rada - rekao je Kuret o književnoj kritici.

Susreti su program nastavili u petak u Trnavi, kada je predstavljena zbirka Pjesnici Podstrani, a izdali su ju Ogranak Matice hrvatske u Podstrani i Općina Podstrana.

Organizatori Susreta bili su Ogranak Matice hrvatske u Đakovu i DHK – Ogranak slavonsko-baranjsko-srijemski, uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture i medija, Grada Đakova, Matice hrvatske i DHK-a.

Suzana Župan
Uloga i mjesto književne kritike
I na 27. Đakovačkim susretima hrvatskih književnih kritičara njegovi sudionici promišljali su o ulozi i mjestu književne kritike, pogotovo u medijima, dnevnim novinama... “Književna kritika sve je manje u medijima, dnevnim novinama; najviše je zastupljena u stručnim časopisima”, rekla je predsjednica Društva hrvatskih književnika Hrvojka Mihanović Salopek, a Goran Rem je ocijenio kako književna kritika danas “nije atraktivna privatnom dnevnom novinstvu jer je ono okrenuto žutilu, traču”, te je ona danas jedino u književnim časopisima.

Možda ste propustili...

ZAVRŠILO PREDSTAVLJANJE BAROKNIH VEČERI U PORTUGALU

Varaždinski trio u Guimaraesu

DUŠKO MODRINIĆ NOVI RAVNATELJ DRAME HNK-A U OSIJEKU

Sretan i zadovoljan ansambl bio bi mi jedan od najvećih uspjeha

64. MEĐUNARODNI DJEČJI FESTIVAL U ŠIBENIKU

Na zatvaranju izveden mjuzikl “Pepeljuga”

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DLJI:

Premijera “Kafetarije”

2

19. BIZOVAČKE LJETNE VEČERI

Izložba slikara Andrije Ivanišića iz Valpova

3

2. FESTIVAL KREATIVNOG PISANJA

Gorski kotar: Kreativno pisanje