Zdravlje
PRANJE RUKU ZAPRAVO JE STVAR NAVIKE

Navika od malih nogu
Objavljeno 12. travnja, 2021.

Pranje ruku zapravo je stvar navike, a tu naviku koja zdravlje čuva potrebno je usaditi već u ranom djetinjstvu, tako da ono dosadno ponavljanje uvijek iste fraze "peri ruke prije jela" itekako ima smisla.

No, prije jela samo je jedna od situacija koja traži čiste ruke, pa je potrebno prisjetiti se te radnje i kod pripremanja hrane, prije dojenja, ili hranjenja djeteta, kao i svake aktivnosti koja se obavlja s djetetom, posebice novorođenčetom. Čiste ruke također traže i dodirivanje usta, nosa, ili očiju te kontakt s bolesnom osobom. Kako nakon svakog "prije" dođe i "poslije", kad je pranje ruku u pitanju, to "poslije" odnosi se na uporabu toaleta, brisanje nosa, kašljanje, kihanje, mijenjanje pelena, kontakt sa životinjama, iznošenje smeća, ali i na povratak iz šetnje, kupnje..., općenito, ruke je potrebno oprati nakon svake situacije u kojoj postoji i najmanja mogućnost da su kontaminirane. Skrenimo malo pozornost i na pravilan način obavljanja ove naoko banalne higijenske radnje, i zapitajmo se peremo li doista ruke onako kako treba?

U prvom redu, potrebno je skinuti sav nakit, zatim se ruke namaču u, najbolje bi bilo, toploj vodi, potom slijedi sapunjanje te trljanje cijele površine ruku - od dlanova, nadlanice, kože, preko prstiju, područja ispod noktiju te kože zapešća, a sve u trajanju od tridesetak sekundi. Slijedi ispiranje i brisanje ruku, pa čak i kod tog postoje neka pravila, tako da je pri upotrebi pamučnog ručnika poželjno koristiti ga samo u tu svrhu te ga često mijenjati. Također, najbolje bi bilo da ručnik koristi samo jedna osoba.

No, što kad sapun i voda nisu dostupni, a to je česta pojava prilikom odlaska na putovanja ili izlete. Rješenje, dakako, postoji, i to u obliku preparata koji sadrže dezinficijense na bazi etilnog alkohola ili isopropranola. Na tržištu je danas dostupan uistinu velik broj takvih sredstava, i to u obliku tekućine, vlažnih maramica ili ručnika. Potrebno je samo voditi računa o njihovim aktivnim sastojcima te se njihovo korištenje preporučuje samo onda kad se želi postići produljena antimikrobna aktivnost, ili kad nismo u mogućnosti doći do vode.J.Kn.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike