Zdravlje
DERMATOLOGIJA

Olakšajte simptome psorijaze lijekovima iz prirode
Objavljeno 25. ožujka, 2024.
Narodna medicina preporučuje primjenu biljaka koje mogu pomoći kod psorijaze, smanjiti upale te ublažiti iritacije i svrbež

Imate li na koži ružičaste ili sive mrlje s naglašenim rubom i srebrnkastim ljuskama, velika je vjerojatnost da bolujete od psorijaze.



Ova kožna bolest nije samo estetski problem nego je i popraćena neugodnim svrbežom, suhoćom i iritacijama. Kod psorijaze se ispod epiderme stvara višak stanica koje se zatim na koži pojavljuju kao ljuskave ružičaste mrlje. Kod oboljelih od psorijaze brzina kojom se stanice kože množe može biti 100 puta veća od normalnih vrijednosti, prenosi Alternativa-za-vas.com. Psorijaza spada među tzv. autoimune bolesti, kod kojih organizam napada sam sebe. Narodna medicina preporučuje primjenu biljaka koje mogu pomoći kod psorijaze, smanjiti upale te ublažiti iritacije i svrbež. Treba djelovati što prije jer se povećava rizik od psorijatičnog artritisa, dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti. Prehranu obogatite namirnicama koje su bogate vitaminom A (zeleno lisnato povrće, bobičasto voće), kao i mineralima selenom i cinkom. Kožu izlažite suncu kako biste se opskrbili s dovoljnom dozom vitamina D, koji jača imunitet te povoljno utječe na stanice kože.

Bundeva


Bundevu ogulite, očistite i narežite pa plod ubacite u sokovnik. Dobiveni sok podijelite na dva dijela – jedan će vam biti za konzumaciju, a drugi za primjenu na koži. Po jednu manju šalicu soka od bundeve konzumirajte svakog jutra natašte, a ostatkom soka ili kašice mažite kožu zahvaćenu psorijazom. Ostavite da djeluje na koži oko dva sata, a zatim isperite - najbolje svježe pripremljenim čajem od domaće kamilice, koja odlično umiruje kožu. Bundeva je odlična za kožu zahvaljujući beta-karotenu, koji se u ljudskom organizmu pretvara u vitamin A. Taj snažni antioksidans jača kožu i sluznicu čineći ih otpornijima te ubrzava obnovu kože i zarastanje. Osim soka od bundeve, svakako konzumirajte i njezine sjemenke, koje su iznimno bogate raznim nutrijentima, poput cinka i omega-3 masnih kiselina koje povoljno djeluju na kožu.

Aloe vera


Aloja je biljka koja ja od pamtivijeka na cijeni kao melem za kožu. U posudi pomiješajte 80 g gela od aloje te dodajte po 5 kapi eteričnog ulja čajevca, geranija i lavande. Sve to pomiješajte pa nanesite na zahvaćena mjesta na koži. Ovaj ljekoviti melem djeluje tako da ublažava svrbež te umiruje iritacije istovremeno hladeći kožu. Možete konzumirati i ljekoviti napitak od aloje koji je dostupan na tržištu.

Čičak


Čičak je cijenjeni narodni lijek za razne kožne bolesti, poput lišajeva, akni, ekcema, dermatitisa i psorijaze. Djeluje tako da čisti kožu te smanjuje upalne procese. Od ove ljekovite biljke možete si pripremati čaj. U lončić dodajte 1 žličicu nasitno nasjeckanog korijena čička pa prelijte s 250 ml hladne vode. Potom zakuhajte. Poklopite i ostavite da odstoji 10-ak minuta. Procijedite pa pijte triput na dan poslije obroka.

Žutika


Biljka žutika ili žutikovina u narodnoj medicini koristi se još od srednjeg vijeka. Zahvaljujući posebnom sastojku berberinu, odlična je za njegu upaljene, psorijazom zahvaćene kože. Ima visok sadržaj antioksidansa te hidratantna i protuupalna svojstva. Pomaže kod crvenila, boli, iritacija i svrbeža. Kao pomoć kod psorijaze, pijte svježe pripremljen čaj od žutike: u 200 ml vode dodajte žličicu osušenog i usitnjenog korijena žutike, zakuhajte pa ostavite da odstoji oko 5 minuta. Čaj procijedite i pijte ga nezaslađenog dvaput na dan.

Zobeno brašno i kurkuma


Od zobenog brašna i kurkume možete izraditi ljekovitu pastu koju ćete nanositi na kožu. Pomiješajte pola šalice zobenog brašna s 1-2 žličice kurkume u prahu. Dodajte vode tek toliko da dobijete mazivu pastu. Nanesite na kožu pa ostavite da djeluje oko pola sata. Potom isperite toplom vodom. Zobeno brašno vrlo je nježno za kožu te umiruje iritacije. Kurkuma ima moćno protuupalno djelovanje, stoga je, osim kao dodatak pasti, koristite i kao začin za svoja jela. Od kurkume možete kuhati i ljekoviti čaj.

Rosopas


Ova cijenjena biljka odlična je i za zdravlje jetre i za liječenje kožnih bolesti. Jetra je glavni i najveći organ zadužen za detoks organizma i kad ona nije u dobroj funkciji, nastaju razne kožne tegobe. Zdravlje jetre dovodi se u vezu čak i sa psorijazom. Od biljke rosopas ili trave ruse možete si pripremati čaj. Žličicu usitnjenog nadzemnog dijela biljke rosopas prelijte s 200 ml uzavrele vode. Poklopite i ostavite da odstoji 10-ak minuta. Potom procijedite. Ovaj čaj pijte jednom do dvaput na dan. T.K.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike