Zdravlje
PROBLEMI SA ŽELUDCEM

Promjenom prehrane možete ublažiti gastritis
Objavljeno 22. travnja, 2024.
Kada pronađete najbolju dijetu za sebe, postupno možete uvoditi i druge namirnice
Gastritis je jedna od najčešćih zdrastvenih tegoba današnjice. To je upala sluznice želudca koju može prouzročiti prekomjerno nakupljanje žuči, lijekovi, autoimune bolesti, nepravilna prehrana, pretjerano konzumiranje alkohola i mnogi drugi faktori. Najčešći su uzroci stres i bakterija Helicobacter pylori. Najčešći simptomi su bol u želudcu, žgaravica, gubitak apetita, mučnina, povraćanje i tamna stolica. Promjene prehrambenih navika i životnog stila jako su važne, a pomoći mogu i prirodni pripravci.

Đumbir, alfa alfa


Čaj od pelina odlično je sredstvo protiv grčeva u želudcu i crijevima, katara želudca, zatvora, proljeva, previše kiseline u želudcu, pritiska i osjećaja boli. Dnevno pijte jednu do dvije šalice čaja od pelina, ali terapija neka traje maksimalno tjedan dana. Prelijte žličicu biljke i ostavite deset minuta, zatim procijedite i popijte. Đumbir je jedan od najboljih prirodnih lijekova za želučane tegobe jer odlično ublažuje mučnine i smanjuje upalu sluznice. Pomaže kod slabe probave, vjetrova, kolika, iritabilnog crijeva, manjka apetita, slabe cirkulacije, dispepsije i drugih gastrointestinalnih tegoba. Najprije ga uzimajte u manjim količinama, a zatim ih postupno povećavajte. Jedan decilitar soka od svježeg sirovog kupusa svako jutro natašte može brzo ukloniti tegobe izazvane gastritisom. To je tradicionalan lijek koji preporučuju čak i mnogi liječnici. Kupus je bogat izvor glutamina, koji pomaže u zacjeljivanju sluznice i smanjivanju nadraženosti želuca. Kurkuma je najljekovitiji začin na svijetu. Naširoko je poznata njezina uporaba kod mnogih bolesti, pa tako i gastritisa. Njen spoj kurkumin djeluje protuupalno, potiče stvaranje žuči i poboljšava probavu. Smanjuje prekomjerno izlučivanje želučane kiseline i štiti želučanu stijenku. Alfa alfa je učinkovita u eliminiranju probavnih tegoba poput mučnine, čireva, gastritisa i spore probave, a ujedno poboljšava apetit. Sprječava množanje bakterija i potiče zacjeljivanje želudca. Pregled liječnika nije nužan kod svake boli u trbuhu, ali je svakako potreban kod bolova u trbuhu koji traju duže od dva-tri dana ili se pojačavaju.

Aloa vera odlično djeluje kod mnogih bolesti, a posebice je dobra za zacjeljivanje sluznice želudca. Uzimajte 30 do 60 ml soka aloa vere ujutro natašte. Sladić može brzo pomoći u smanjivanju ili uklanjanju tegoba gastritisa poput boli u želudcu, žgaravice i napuhnutosti te ubrzati zacjeljivanje sluznice.

Što izbjegavati


Liječenje gastritisa počinje promjenom prehrane, koja može donijeti trajno izlječenje. Preporučuje se lagana vegetarijanska, kuhana ili sirova prehrana bez teških i masnih namirnica. Kada pronađete najbolju dijetu za sebe, postupno možete uvoditi i druge namirnice, pa ćete vidjeti što vam odgovara. Patite li od gastritisa, valja izbjegavati meso, mesne prerađevine i namirnice životinjskog podrijetla (mliječne proizvode i jaja), brzu hranu (grickalice, konzerve, industrijske umake, instant-juhe i slično), proizvode od bijelog brašna, životinjske masti, rafinirana ulja i margarin, alkohol, cigarete i kofein. Preporučuje se jesti manje obroke više puta na dan, a u svaki obrok dodati lisnato gorkasto zeleno povrće. Najbolja je filtrirana ili izvorska voda. Upotrebljavajte hladno prešana biljna ulja, posebno maslinovo i laneno. Soja, leća i grah mogu biti dobar izvor bjelančevina. Uvrstite u jelovnik probiotike koji sadržavaju kulture Lactobacillus acidophilus. Namirnice poput luka, češnjaka, jabuke, celera i brusnice sprječavaju rast Helicobacter pylori.
Tanja Kvorka
Možda ste propustili...

ČISTA PLUĆA NA PRIRODAN NAČIN

Luk, đumbir, med...

Najčitanije iz rubrike