Novosti
KRŠENJE MJERA I SUKOB S POLICIJOM

Državni tajnik “leti” s funkcije zbog incidenta
Objavljeno 29. studenog, 2020.
“Sramota je za Vukovar i sve nas branitelje da se netko bahati i tuče s policajcima svoje države, za koju se borio”

Stjepan Sučić, državni tajnik u Ministarstvu branitelja, koji je u noći na subotu kršio epidemiološke mjere tako što je bio u kafiću u Vukovaru, ali i vrijeđao policajce i oštetio vrata u službenim prostorijama policije, vjerojatno će već u ponedjeljak biti smijenjen.

"Ispitat ćemo sve što se dogodilo. Ako je sve to istina, takvo ponašanje državnog tajnika potpuno je neprimjereno. U ponedjeljak je sjednica Vlade pa će tada biti donesene i odgovarajuće odluke što se tiče njegova statusa", rekao je novinarima glasnogovornik Vlade Marko Milić.

U izvješću Policijske uprave vukovarsko-srijemske navedeno je da su u subotu, 35 minuta nakon ponoći, u kafiću u Ulici dr. Franje Tuđmana, u staroj baroknoj jezgri Vukovara, policijajci zatekli nekoliko osoba u konzumiranju pića, "a tom prilikom došlo je i do narušavanja javnog reda i mira".

"Prilikom legitimiranja jedne muške osobe, koja je odbijala dati na uvid osobnu iskaznicu, druga muška osoba je negodovala prema policijskim službenicima te narušavala javni red i mir. Kako bi utvrdili njihov identitet, policijski službenici obojicu su doveli u službene prostorije policije. S obzirom na to da je druga muška osoba odbijala poći, dovedena je uz uporabu tjelesne snage. U službenim prostorijama policije utvrđeno je da se radi o 61-godišnjaku i 40-godišnjaku te je nad njima provedena prekršajna obrada zbog sumnje na počinjenje prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. Nakon dovršene obrade dva muškarca puštena su iz službenih prostorija te će ih policija prekršajno prijaviti zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira i Zakona o osobnoj iskaznici. S obzirom na to da je 61-godišnjak prilikom ulaska u službene prostorije svojom radnjom prouzročio oštećenje inventara, policija će o tome izvijestiti nadležnu instituciju radi donošenja odluke o postojanju elemenata protupravnosti u njegovu ponašanju", navodi se u policijskom izvješću.

Muškarac iz izvješća u dobi od 61 godine državni je tajnik i čelnik Ureda za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja Stjepan Sučić, a 40-godišnjak je ravnatelj Memorijalnog centra Domovinskog rata Krunoslav Šeremet.

Kako nam je ispričao Vukovarac koji poznaje i Sučića i Šeremeta, a zamolio nas je za anonimnost, Sučić nije htio policajcima pokazati osobnu iskaznicu rekavši im "znate vi kako se ja zovem" te navodno zaprijetivši ministrom Tomom Medvedom, a Šeremeta, koji je odbio poći u policijsku postaju na identifikaciju, naknadno pozvani interventni policajci su vezali i obojicu odveli u postaju. "Navodno je bilo naguravanja s policijom pa je uništen i dio inventara i sve vrijeme su vrijeđali policajce. U postaji je Stjepan rukom udario u vrata i razbio staklo, pa je i lakše ozlijeđen. To je sramota za Vukovar i sve nas branitelje, da se netko, pa još državni tajnik, bahati i tuče s policajcima svoje države, za koju se borio", kaže taj Vukovarac.

Miroslav Flego
HOĆE LI BITI SANKCIJA I ZA ŠEREMETA?
U nedjelju nismo uspjeli doznati hoće li Memorijalni centar Domovinskog rata poduzeti kakve korake za sankcioniranje ravnatelja Krunoslava Šeremeta jer nam se nitko u toj instituciji nije javljao na telefon, kao ni na upite poslane e-mailom. Memorijalni centar Domovinskog rata osnovala je država 2013. godine, a osnivačka prava ima Ministarstvo hrvatskih branitelja, kao i zadaću čuvanja uspomene na Domovinski rat i Bitku za Vukovar.
Marko Milić

glasnogovornik Vlade

U ponedjeljak je sjednica Vlade pa će tada biti donesene i odgovarajuće odluke što se tiče njegova statusa.
Možda ste propustili...