Novosti
DNEVNA BROJKA ZARAŽENIH PREŠLA 1000

Virus ulazi u zdravstveni sustav, u domove, i ozbiljno prijeti
Objavljeno 16. listopada, 2020.
KBCO: Ako u izolaciju ode više liječnika, smanjit ćemo broj operacija

Ministar zdravstva Vili Beroš upozorio je da Hrvatska u ovom trenutku ima ozbiljan porast novooboljelih od koronavirusa te pozvao građane na najveću ozbiljnost, jer će inače virus upravljati njihovim životima.


"Virus ulazi u zdravstveni sustav, staračke domove i ozbiljno prijeti na sve strane. Krajnje je vrijeme da uzmemo stvar u svoje ruke. Odustanemo li od osobne odgovornosti, virus će upravljati našim životima", istaknuo je Beroš i pozvao građane da se pridržavaju donesenih mjera nužnih da se spriječi eksponencijalni rast novozaraženih.

Popunjenost bolnica

Mjere nisu kazna, istaknuo je ministar koji se zajedno s ravnateljem Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslavom Capakom obratio javnosti u povodu rekordnog broja novozaraženih od koronavirusa u Hrvatskoj, kojih je u petak evidentirano 1131. Beroš je naglasio da zdravstveni sustav za sada funkcionira, no to ne može sanirati neodgovorno ponašanje pojedinaca. U 24 sata u bolnice je zaprimljeno 117 bolesnika, a umrlo je troje ljudi. U KBC-u Rijeka popunjeno je 31 posto kapaciteta, u KBC-u Osijek 81 posto, u KBC-u Split, 27, a u KB-u Dubrava 60 posto. Virus je ušao u KB Sveti duh, KB Merkur, KBC Osijek, KBC Sestre milosrdnice, u bolnicu u Popovači, OB Našice i OB Zabok. "Pokušavamo balansirati mjere. Naš cilj nije zatvoriti gospodarstvo, nego naći suživot s virusom. Minorizirati mjere nije dobro. Pogledajmo brojke i naučimo nešto iz njih", poručio je ministar.


Stožer civilne zaštite Osječko-baranjske županije u petak je izvijestio kako je na području Osječko-baranjske županije u 24 sata utvrđen pozitivan nalaz na koronavirus za čak 123 osobe, što je daleko najveći broj pozitivnih u jednom danu u ovoj županiji od početka epidemije. U laboratoriju za mikrobiologiju Kliničkog bolničkog centra Osijek obrađena su 504 uzorka, a u Zavodu za javno zdravstvo OBŽ-a još 137. Sve je veći broj naselja u kojima se virus pojavio. Prema mjestima stanovanja najviše (51) novopozitivnih osoba je iz Osijeka, a slijede Đakovo (13), Čepin (10), Belišće (6), Našice (5) i Tenje (4). Po dvije novopozitivne osobe su iz Valpova, Bilja, Bizovca, Gata, Ivanovca, Sarvaša, Šljivoševaca, Velimirovca i Višnjevca, dok po jednu novopozitivnu osobu imaju Antunovac, Brezik Našički, Cret Bizovački, Čepinski Martinci, Dalj, Ernestinovo, Koritna, Koška, Petlovac, Potnjani, Punitovci, Silaš, Strizivojna, Široko Polje, Viljevo i Vinogradci.


Na Klinici za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivno liječenje KBC-a Osijek na koronavirus je pozitivno 12 liječnika, na Klinici za kirurgiju šest liječnika te na Klinici za unutarnje bolesti jedan liječnik. Većina su asimptomatski, dok pet liječnika ima blage simptome. Ukupno je pozitivno 16 medicinskih sestara, većina je bez simptoma, ili imaju blage simptome. Nitko od djelatnika Respiracijskog centra nije pozitivan na bolest COVID-19. Na liječenju u Kliničkom bolničkom centru Osijek trenutačno se nalazi 51 pacijent koji je obolio od koronavirusa (što je 14 više nego dan ranije), od kojih su četiri na respiratoru.


Petar Lagator, načelnik Županijskog stožera, još jednom je pozvao sugrađane da se odgovorno, ali i s velikom upornošću pridržavaju svih propisanih mjera i preporuka koje je donio Nacionalni stožer radi očuvanja, prije svega osobnog zdravlja, ali i svih sugrađana. "Za sada za područje županije ne razmišljamo o uvođenju posebnih mjera, jer prije svega očekujem da se odgovornim ponašanjem epidemiološka slika smiri, a onda i postane bolja", naglasio je Lagator. I situaciju ulaska zaraze u "osjetljive" dijelove sustava - zdravstvo, skrb i obrazovanje, ocjenjuje stabilnom.
Kontrola okupljanja

Željko Zubčić, ravnatelj osječke bolnice, rekao je kako su zaraženi djelatnici KBC-a virus donijeli izvan bolničke ustanove i prenijeli zarazu svojim kolegama najvjerojatnije u izravnim kontaktima. "Epidemiolozi još uvijek rade izvide s našim djelatnicima i u slučaju da se u samoizolaciju pošalje veći broj liječnika od ovoga sada, sljedećih deset dana bit ćemo prisiljeni usporiti rad na Kirurgiji. To znači da neće biti onoliko operacija koliko radimo uobičajenim radnim danom, odnosno da će se umjesto u šest, operirati u pet ili četiri sale. Sve ovisi o broju anesteziologa koje imamo na raspolaganju. Liječnici koji su pozitivni, ali nemaju nikakvih simptoma, bit će u minimalnoj izolaciji od 10 do 14 dana. Naime, iako su u nekim državama pozitivne liječnike koji nemaju nikakve simptome zadržavali u sustavu, u smislu da rade na liječenju također pozitivnih pacijenta, mi nećemo primjenjivati takav model, i naši će liječnici biti u izolaciji", naglasio je doc. Zubčić.


Koronavirus je ušao i u Dom zdravlja Osječko-baranjske županije. Tako je do sada pozitivno ukupno deset medicinskih djelatnika ove zdravstvene ustanove, i to većinom liječnika s područja Valpova, Đakova i Jagodnjaka. U Domu zdravlja kažu kako još nema oboljelih medicinskih djelatnika njihove ustanove u Osijeku.


Na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji se nalazi ukupno 1587 osoba. Iako su se pojavile glasine da je više korisnika u Domu za starije i nemoćne Osijek zaraženo koronavirusom, ravnatelj te ustanove Vjekoslav Ćurić opovrgava te navode, pa kaže: "Jedna korisnica ustanove nalazi se u Kliničkom bolničkom centru Osijek. Također, nekolicina djelatnika je u izolaciji. Moram naglasiti da nitko od korisnika u Domu nije zaražen i situacija je dobra", poručuje Ćurić.
Zvonko Grgec, pročelnik Područnog ureda civilne zaštite Osijek istaknuo je kako je Policijskoj upravi osječko-baranjskoj za ovaj vikend najavljeno 20 javnih okupljanja te će djelatnici i službenici civilne zaštite, policije i Državnog inspektorata pojačano nadzirati okupljanja.


Dario Kuštro/Nefreteta Z.Eberhard/H
Krunoslav Capak

ravnatelj HZJZ-a

Svjedočimo zabrinjavajućem porastu novooboljelih, iako nema posebnih žarišta. To je zrakasto širenje, jer se ne pridržavamo mjera, iako Hrvatska ima najliberalnije mjere u Europi.
NJEGA NA LOKACIJI
Ravnatelj KBC-a Osijek Željko Zubčić istaknuo je da će se u slučaju veće pojave asimptomatskih pacijenta na istom mjestu, nastojati osigurati njega na lokaciji, a ne primati ih u bolnicu. ​Podsjetio je na situaciju žarišta oboljelih časnih sestra u samostanu u Đakovu. "U samostanu je ukupno bilo 180 sestara, 150 je bilo pozitivnih, a svega je 20 časnih sestara liječeno je u KBC-u. Ostalima je pružena odgovarajuća njega na lokaciji njihova boravka, odnosno u samostanu", naglasio je Zubčić.
POOŠTRAVANJE
Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a, rekao je da svjedočimo ozbiljnom i zabrinjavajućem porastu novooboljelih, iako nema posebnih žarišta. "To je zrakasto širenje, jer se ne pridržavamo mjera, iako Hrvatska ima najliberalnije mjere u Europi. Čitavo vrijeme nastojimo donijeti balansirane mjere u epidemiološkim okvirima da život funkcionira, no prisutno je relativiziranje mjera. Tražimo od građana da prihvate mjere koje smo donijeli ovoga tjedna i da se ponašaju odgovorno, jer jedino tako možemo zaustaviti ovaj rast", rekao je Capak.

Dodao je da se u ovom trenutku ne razgovara o uvođenju novih epidemioloških mjera, jer se očekuje učinak nedavno uvedenih mjera. No, upozorio je, prostora za pooštravanje mjera još uvijek ima, uz ostalo daljnje ograničavanje okupljanja, stroža kontrola nošenja maski i ranije zatvaranje mjesta okupljanja.
Možda ste propustili...

NAJBOLJE MJERE ZA RJEŠAVANJE I IZBJEGAVANJE NESTAŠICA KLJUČNIH LIJEKOVA

Osnovan Savez za kritične lijekove