Osijek
TRUDNICE OGORČENE ZBOG ZABRANE PRATNJE OČEVA NA POROĐAJIMA

KBC Osijek: Vodimo se mišljenjem Hrvatskog društva za ginekologiju
Objavljeno 7. kolovoza, 2020.

Novim valom epidemije COVID-19 KBC Osijek iznova je zabranio pratnju očeva na porođaju, a pri tome se poziva na preporuke Ministarstva zdravstva, ali i mišljenje Hrvatskog društva za ginekologiju i opstetriciju. No trudnice smatraju kako je riječ o individualnoj odluci osječke bolnice, koja, kako kažu, tvrdoglavo odbija promijeniti svoju odluku.

- Trudnica sam u devetom mjesecu trudnoće koju uskoro čeka porod u KBC-u s molbom da istražite što se događa s pratnjom očeva na porodu. Naime, iz KBC-a na mailove odgovaraju šprancom u kojoj se pozivaju na zabranu prisustvovanja očeva na porodu prema preporukama Ministarstva zdravstva iako je iz Ministarstva više puta rečeno kako je to odluka rodilišta. Besramno su uzeti novci za polaganje tečaja kako bi se uopće moglo dobiti potrebnu potvrdu, a sad je pratnja zabranjena i nema naznaka da će se to uskoro promijeniti. S obzirom na povoljnu epidemiološku situaciju u Županiji, a pogotovo u gradu Osijeku u zadnjih nekoliko dana, nadam se da će ravnateljstvo ipak popustiti i omogućiti rodiljama u Osijeku nešto što bi trebalo biti prirodno i uobičajeno, a to je da tijekom jednog od najstresnijih i najbolnijih događaja u svome životu uz sebe imaju osobu od povjerenja s kojom će podijeliti i prve sekunde života zajedničkog djeteta - napisala je u svom dopisu majka koja je zamolila da ostane anonimna jer se, kako kaže, ne želi dovoditi u situaciju da bude u nepogodnijem položaju tijekom boravka u bolnici.

No u KBC-u kažu kako je odluka ponajprije donesena zbog dopisa predsjednika Hrvatskog društva za ginekologiju, prof. dr. sc. Ante Čorušića, gdje stoji: "Tamo gdje je u ustanovi veći broj novooboljelih osoba, potrebno je postrožiti mjere prevencije širenja infekcije... Nikome nije u interesu ograničavati prava trudnica, rodilja i babinjača, ali pravo niti jednog pojedinca ili skupine ne može biti iznad prava druge osobe ili čitave nacije na zdravlje i život".

U osječkoj bolnici naglašavaju kako je do odluke o zabrani pratnje na porođaju došlo i nakon opće zabrane posjeta u toj ustanovi, ali i zbog situacije da je u KBC-u u jednom trenutku bilo hospitalizirano više od 40 oboljelih od COVID-a, te da su u županiji bila čak dva žarišta, i to u Osijeku i Đakovu, i da sama Klinika za ginekologiju nema posebne sanitarne uvjete za očeve. Tako iz KBC-a mole za razumijevanje i naglašavaju da je riječ o izvanrednoj epidemiološkoj situaciji u kojoj svi moraju imati razumijevanja za izvanredne mjere koje se poduzimaju, te za sada ne razmišljaju o promjeni ove odluke.

Nefreteta Z. Eberhard
U bolnici objašnjavaju kako je cilj zaštititi medicinsko osoblje i druge rodilje od potencijalne zaraze.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike